km/óra
  2024.06.24., hétfő  •  Iván napja
Aranytoll Életmű-díjat vehetett át Szenkovits Péter

Aranytoll Életmű-díjat vehetett át Szenkovits Péter

Március 13-án adták át Budapesten a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában a hagyományos sajtónapi díjakat. Idén a Savaria Fórum munkatársát, Szenkovits Pétert is elismerték: Aranytoll Életmű-díjban részesült.

Idén március 13-án tartotta meg hagyományos sajtónapi ünnepét a a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) budapesti székházában. Az ünnepség ceremóniamestere Gyürke Kata, a MÚOSZ elnökségi tagja volt, köszöntőbeszédet mondott Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke, aki szomorú, de valós képet vázolt fel a magyar sajtó mai helyzetéről, szavaiból ugyanakkor némi bizakodást is ki lehetett hallani.

Beszédet mondott dr. Martin József Péter közgazdász, szociológus, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója is, aki 2003 és 2009 között a Figyelő című hetilap főszerkesztőjeként dolgozott. Irányítása alatt 2006-ban a Figyelő szerkesztőségét Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki.

A MÚOSZ sajtónapi ünnepsége minden évben lehetőséget ad arra, hogy díjakkal, kitüntetésekkel ismerjék el a kiváló újságírókat. Az elnökség és a választmány 1978-ban határozta el, hogy a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak életművük elismeréseként Aranytollat adományoz, mely egy 2021-es módosítás után az Aranytoll Életmű-díj nevet kapta.

A díjat minden évben a Magyar Sajtó Napján adják át az Aranytoll Bizottság javaslata és a szövetség elnökségének közös döntése alapján, idén harminc ajánlás érkezett, közülük öten vehették át a díjat Kocsi Ilonától, a MÚOSZ elnökétől és Szále Lászlótól, az Aranytoll Bizottság elnökétől.

Aranytoll Életmű-díjban részesült Lengyel Nagy Anna, Benda László, Kardos Ernő, Nemes Gábor és a Savaria Fórum munkatársa, Szenkovits Péter.

Szenkovits Péter 1957-ben született, újságírói pályáját 1983-ban kezdte a Vas Népe szerkesztőségében. Mind a teljesítmény, mind a minőségi munka terén hamarosan a munkatársak élmezőnyébe került. Alaposságára jellemző, hogy kéziratot addig nem adott ki a kezéből, ameddig az információt minden oldalról körbe nem járta, azt le nem ellenőrizte.

A MÚOSZ-ba 1983-ban lépett be, azóta is folyamatosan tagja a szervezetnek.

Dolgozott az MTI szombathelyi szerkesztőségében, később Budapesten, az Esti Hírlapnál. A Tér-Kép című, Nyugat-Dunántúlon megjelenő független hetilap egyik alapító tagja, szerkesztője lett 1988-1991 között.

1991-től tíz éven át vezette a Vas Népe hírrovatát, majd a Kisalföld napilap soproni szerkesztőségét irányította. Hetilapot indított Soproni Ász címmel, majd újra a Vas Népénél dolgozott.

Szenkovits Péter írói pályafutását nem csupán újságcikkek kísérik, hanem a tizennégy eddig megjelent könyve. Kötetei nagy része interjúk gyűjteménye, de írt riporttémában könyvet gyermekének, Budának fogantatásáról és születéséről. A viszontagságos lombikbébi kísérletüket és próbálkozásukat írta meg a Fényemberke című kötetben, de három könyve jelent meg Törőcsik Mariról (2016-ban, 2021-ben, 2023-ban a harmadik, bővített kiadás). Jelenleg nyugállományban van, de most is dolgozik gőzerővel. Riportjait, interjúit a hetente megjelenő szombathelyi kiadású Savaria Fórumban publikálja.

Kedvenc témái közé tartozik a kultúra, a színház. Munkáját mindig az alaposság, a pártatlanság jellemezte – írta laudációjában Benkő Sándor, aki sajnos nem tudott jelen lenni az ünnepségen, ezért helyette Gyürke Kata olvasta azt fel.

Az Aranytoll Életmű-díj után kiosztották a Magyar Sajtódíjat, melyet újságírók és teljes alkotóközösségek is megkaphatnak. 2024-ben Ács Dániel (444.hu), Halmai Katalin (Népszava) és az Átlátszó szerkesztősége kapta meg a díjat. Ezt követően átadták a Vastoll, a Földes Anna interjú-díj, Az év gazdasági újságírója díj, a Virág F. Éva-díj, a Kétfilléres-díj, A MÚOSZ Tiszteletbeli Tagja szakmai díjakat is, illetve kihirdették a MÚOSZ karikatúrapályázatának nyerteseit is.

 

Fotók: Aradi Péter / MÚOSZ

Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak