km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Szén-monoxid, a láthatatlan gyilkos: életet menthetnek az érzékelők

Szén-monoxid, a láthatatlan gyilkos: életet menthetnek az érzékelők

Két év alatt majdnem 50 százalékkal nőtt azoknak az eseteknek a száma, mikor szén-monoxid-szivárgás miatt hívták a Vas megyei katasztrófavédőket.

A láthatatlan gyilkosnak nevezett gáz néhány napja Nagykanizsán egy háromtagú család halálát okozta, Vas megyében szerencsére az elmúlt években nem történt tragédia. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy egyre többen szerelnek fel jelzőkészüléket. Egy séi család megosztotta a decemberi  tapasztalatait a Szombathelyi Televízióval.

- Hazajöttünk Szombathelyről, bekapcsoltuk a fűtést, és az aznap beszerelt elszívót gondoltuk, hogy kipróbáljuk, hogy működik. Hát fél percen belül jelzett is a mérő. Rohantunk be, kiírta, hogy menekülés, hívja a 112-őt, úgyhogy eszerint jártunk el.


A tűzoltók perceken belül megérkeztek, és kiderült, valóban magas volt a házban a szén-monoxid-koncentráció. A kazán néhány méterre van a gyerekszobától, ezért is döntött úgy a család, hogy jelzőkészüléket szerel fel. Az eset óta a korábbi nyílt égésterű készüléket egy modern, biztonságos berendezésre cserélték.


A napokban Csepregen is a jelzőkészülék mentett életeket. 2017-ben 21, tavaly viszont már 31 esetben riasztották a vasi tűzoltókat szén-monoxid-szivárgás miatt.


Balogh Eszter, a  Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta az esetekről: 

- Minden évben felhívjuk a figyelmet, vásároljanak szén-monoxid-érzékelőket, és ezeket el is helyezik a lakásban. Ezek a mérőműszerek sok esetben érzékelik a co-t és jeleznek. Ezért is lehet ez a növekvő tendencia.

 

 

Egy szakportál összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel megelőzhetőek a tragédiák:
 

A szén-monoxid érzékelő életet menthet, de a megfelelő készülékek is csak akkor biztonságosak, ha azokat jól használjuk.

Tízezer forintért már megbízható jelzőkészülék kapható, de emellett az is fontos, hogy a tüzelőberendezéseket és a kéményeket is rendszeresen ellenőriztessük.
 

Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató
 

Tanácsos ezeknek a készülékek felszerelését szakember segítségével elvégezni
 

A szerkezeteket célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
 

Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhat a vásárló, hogy a készülék valóban működik-e.
 

A hatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!
 

Nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.


Hova nem szabad szén-monoxid vészjelzőt felszerelni?


Épületen kívül
 

Szekrénybe vagy az alá
 

Közvetlenül a mosogató vagy tűzhely fölé
 

Ablak, ajtó közelébe, vagy olyan helyre, ahol légáramlat, huzat az érzékelést befolyásolhatja, pl. beszívó vagy elszívó ventillátor/légtechnikai nyílás közelébe
 

Ahol a levegő áramlását valami, pl. függöny vagy bútor akadályozhatja
 

Ahol a por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és elszennyezheti az érzékelőt, megakadályozva annak működését
 

Olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet -10˚C alá süllyedhet, vagy 40˚C fölé emelkedhet

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt
Idegen anyag, szövetdarab lehetséges jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Genuss Plus Kids Mini Perecet a Rossmann Magyarország Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
A kormány bulvárlapjai Pataky Attilával és Nagy Feróval fejtették meg a benzinárhelyzetet
A benzinárstop megszünetétéséről kérdezte a Ripost Nagy Ferót, a Bors pedig Pataky Attilát, de hogy miért pont őket, az nem derül ki - írja a Telex.
A szombathelyi kórházban fekvő betegtől tulajdonította el a mobilját egy hajléktalan nő
A Szombathelyi Járásbíróság kifosztás bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű, hajléktalan, idős nőt, valamint 30.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben – közölte a Szombathelyi Törvényszék.
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben
Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés. A közgyűlést ezúttal is élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán, valamint honlapunkon is.
A Thököly utcai aluljárót és környékét takarították
A Thököly Imre utcai gyalogos aluljárót és annak környékét takarította ma a Szova NZrt., számolt be Horváth Soma alpolgármester Facebook-posztjában.