km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Személyiségnek lenni a legtöbb: Garas Kálmán könyvét mutatják be a Képtárban

Személyiségnek lenni a legtöbb: Garas Kálmán könyvét mutatják be a Képtárban

Jövő pénteken, december 8-án 16.00 órakor a Szombathelyi Képtárban Garas Kálmán fotóművésszel, Bonyhádi Károly grafikusművésszel és Tóth Csaba festőművésszel dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélget.

"A szabad akaratra épülő nyugati kultúrában született meg az emberi személyiség. A Márai Sándortól kölcsönzött mondat könyvcímmé emelése megegyezik Garas Kálmán fotóművész szándékával: az emberi személyiség egyszeri és megismételhetetlen földi jelenségét a portré őrizte meg évezredeken át a képzőművészetekben. Fotográfusként vallja, hogy a portréfotónak is ez a feladata ma. Képkrónikásként perelni és dacolni az idővel, az örökkévalósággal.

Nincs is ennél felemelőbb és emberhez méltóbb feladat, küldetés egy alkotóművész számára. Garas Kálmán 1972-ben készítette el első jelentős portréfotóját Nagy Lászlóról, majd ezt követte az 1976-os Weöres Sándor-portré, és ezzel kezdetét vette az a Garas-univerzum, amely az utókor számára megörökítette a múlt század második fele és jelenkorunk hazai szellemi körképét, amelyben fénylő csillagokként ragyognak kulturális életünk meghatározó személyiségei. Írók, költők, zeneszerzők, zenészek, előadóművészek, színészek, rendezők, művészettörténészek, képző-, ipar-, film- és fotóművészek, különböző tudományterületek kutatói és kiválóságai, köztük nem egy nemzetközi ismertségű, sőt több világhírnek örvendő külföldi zeneszerző és előadóművész.
A könyv rendkívüli kaland a személyiséggé válás útján minden nyitott szívű érdeklődő számára."

(Tóth Csaba)

A könyvbemutatón közreműködnek a Capella Savaria művészei: Bertalan Andrea (fuvola), Rácné Szőke Beáta (hegedű), Pálkövi Ágnes (cselló)

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak