km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé

Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé

Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.

 

A FÉHE Támogató Szolgálata 10 mozgáskorlátozott ügyfél számára keres személyi asszisztenseket, akik segítik őket a mindennapokban. Szűcs Gabriella vezető elmondta, hogy a személyi asszisztencia szolgáltatás a mindennapi életben való segítségnyújtást jelenti. Tehát azokban a szokásos hétköznapi teendőkben, amikben mindenkinek része van a reggeli felkeléstől a lefekvésig. Van, akinek akár a wc-használat is nehézséget jelent egyedül, tehát ezekben a teendőkben is segíthet egy személyre szabott szolgáltatás.


Az új, teszt jellegű szolgáltatást egy idén januártól november végéig tartó pályázat teszi lehetővé, de bíznak a folytatásban is. Az alábbi elérhetőségeken várják a személyi asszisztensek jelentkezését. (FÉHE Támogató Szolgálat, Szombathely, 11-es Huszár út 116., Tel.: 94/511-803; titkarsag@fehe.hu; www.fehe.hu)


Németh Klára, a FÉHE Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy ez a feladat végzettséget nem igényel, hiszen a segítők egy kétnapos, naponta 4 órás felkészítő programon vesznek részt, részesülnek majd abban a tudásban, hogy is kell a fogyatékkal élő emberekhez viszonyulni, mi az, amit tőlük várnak. 


Külföldön már sikerrel alkalmazzák a segítésnek ezt a formáját, ott maga a fogyatékkal élő ügyfél kap egy keretösszeget, amiből a személyi asszisztensét alkalmazza. Itt a FÉHE köt munkaszerződést a segítőkkel, de a szociálpolitikában itthon is az a cél, hogy a jövőben az ügyfelek otthonában, és ne intézményi keretek között történjen az ellátás.

 


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.