km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Szélrózsa: néptáncest az a nemzeti összetartozás emlékhelyéért

Szélrózsa: néptáncest az a nemzeti összetartozás emlékhelyéért

Nagyszabású jótékonysági folkestet rendeztek múlt szombaton este az AGÓRÁ-ban  mintegy 170 szombathelyi és környékbeli néptáncos, zenész és énekes összefogásával. A műsorban a Kárpát-medencei magyarlakta tájegységek hagyományaiból válogattak. A program bevételével a szervezők a nemzeti összetartozás emlékhely létrehozását támogatták.

Telt ház várta az est fellépőit, a város és a környék összes jelentős néptánc- és népzenei együttese bemutatta produkcióját a közönségnek. Nyitó mozzanatként mindannyian a parkettre vonultak, és mécsesekből kirakták Nagy-Magyarország körvonalát.

Őrvidéktől Erdélyig, Felvidéktől Vajdaságig körb utazták a táncosok a Kárpát-medencét.  A Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola növendékei vasi táncokkal, a Boglya Népzenei Együttes magyarbecei dallamokkal készült erre az estére. Fellépett az Ungaresca, bemutatkoztak a Reményik iskola néptáncos növendékei, a Szökős Néptáncegyüttes tagjai rimóci dallamokra ropták. Ők voltak a gála főszervezői is, Molnár Péter, a csapat művészeti vezetője így fogalmazott: 

– Valamennyien a Kárpát-medence kulturális örökségéből, hagyományaiból táplálkozunk, nap mint nap ezt a kultúrát műveljük, megpróbáljuk beleplántálni a fiatalságba is. Kötelességünk, hogy gondoljunk a határon túli magyarokra, a Kárpát-medencei magyar közösségekre, és egy ilyen gondolatot felkaroló emlékműnek a segítői, támogatói lehessünk.


A kétrészes műsor szünete előtt Horváth Csaba szólt a jelenlévőkhöz. Felidézte, hogy 2020 januárjában hét civil szervezet összefogásával (a Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Polgárok a Városért Egyesület, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület) létrejött a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága, ami felhívást tett közzé egy hiánypótló Trianon-emlékmű létrehozására, közadakozásból.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez az emlékhely létrejöjjön. A város lakossága megemlékezhet az 1920. jún. 4-én megszületett békediktátumról, ami a magyarságnak a sorstragédiája is.


Az alkotói tervpályázaton Lieb Roland és Rónaszéki Linda közös munkája, a Szélrózsa nyert. A megvalósítás 50 millió forintba kerül, számlaszámra gyűjtik a hozzájárulásokat. Az eddigi legnagyobb adományt, egymillió forintot Vargyas Csaba ajánlotta fel, őt elismerő díszoklevéllel köszöntötték. A rendezvényen jelen volt dr. Nemény András polgármester is, aki arról számolt be, a város 3 millió forintot ajánlott fel az emlékhelyre. A gála második felvonását a gencsapátiak nyitották, akik lakodalmas hangulatot idéztek meg.

– Horvátországban egy magyar sziget, Szlavónia, Szentlászló táncaiból a 60-70-es évek lakodalmainak hangulatát szeretnénk elhozni, Éjfél után címmel – mutatta be a műsort Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője. – – A kornak megfelelő ruházatban adjuk elő, nemcsak vonósokkal, hanem tamburások is beszállnak.

 A folkest teljes bevételét az emlékhely kialakítására fordítják. Majtényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnökének kezdeményezése nyomán támogatói jegyeket bocsátottak ki, hogy az emlékmű valóban közösségi felajánlásból épüljön fel, és az összefogás, összetartozás jelképe legyen. A gálán már meg lehetett vásárolni az 1000, 5000 és 10 ezer forint értékű támogató jegyeket, jelenleg pedig a Reményik iskolában és az Őrvidék Házban is kaphatóak. Az emlékbizottság várja a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek a jelentkezését, akik részt vennének az árusításban. Az emlékműről, a jegyekről a https://polgaravarosert.hu/ weboldalon található meg az összes információ.
 

Szirmok, nyíló virág, éltető erő
 

A nemzeti összetartozás emlékhelyét az Ezredévi parkban állítják majd fel. A megálmodói: Lieb Roland okleveles építészmérnök, szobrászművész és Rónaszéki Linda képzőművész, az alkotópáros egy népi virágmotívumból indult ki. A pályamű elnevezése arra utal, hogy a szélrózsa minden irányába szétszóródott a magyarság. A kompozíció fő alkotóeleme a hét darab, betonból kiöntött, monumentális méretű virágszirom, amely az elszakított országrészeket szimbolizálja, méretük, az elcsatolt területek nagysága szerint, különböző. A kompozíció közepén, szintén acélból készült bimbó áll, amely a nyíló virágot, a sarjadó életet, a reményt jelképezi, s körülötte megjelenik a történelmi Magyarország sziluettje. Mindezt víz veszi körül a kör alakú medencében, utalva arra, hogy a víz éltető erő, a nemzet életerejének  a kifejeződése. 


A résztvevők


Fellépett a Reményik iskola Bölicze, Bariska és Möndölecske néptánccsoportja, a Vasi Kislegényczéh, a Dr. Pesovár Ernő művészeti iskola Lókötő és Mákszem csoportja, az Ungaresca Táncegyüttes, az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes.

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket - közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Újabb gyermekmentőmellényeket helyeztek ki a Balatonnál a vízimentők
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új állványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket a strandoláshoz - tájékoztatta a VMSZ pénteken az MTI-t.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.