km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Szélrózsa: néptáncest az a nemzeti összetartozás emlékhelyéért

Szélrózsa: néptáncest az a nemzeti összetartozás emlékhelyéért

Nagyszabású jótékonysági folkestet rendeztek múlt szombaton este az AGÓRÁ-ban  mintegy 170 szombathelyi és környékbeli néptáncos, zenész és énekes összefogásával. A műsorban a Kárpát-medencei magyarlakta tájegységek hagyományaiból válogattak. A program bevételével a szervezők a nemzeti összetartozás emlékhely létrehozását támogatták.

Telt ház várta az est fellépőit, a város és a környék összes jelentős néptánc- és népzenei együttese bemutatta produkcióját a közönségnek. Nyitó mozzanatként mindannyian a parkettre vonultak, és mécsesekből kirakták Nagy-Magyarország körvonalát.

Őrvidéktől Erdélyig, Felvidéktől Vajdaságig körb utazták a táncosok a Kárpát-medencét.  A Pesovár Ernő Alapfokú Művészeti Iskola növendékei vasi táncokkal, a Boglya Népzenei Együttes magyarbecei dallamokkal készült erre az estére. Fellépett az Ungaresca, bemutatkoztak a Reményik iskola néptáncos növendékei, a Szökős Néptáncegyüttes tagjai rimóci dallamokra ropták. Ők voltak a gála főszervezői is, Molnár Péter, a csapat művészeti vezetője így fogalmazott: 

– Valamennyien a Kárpát-medence kulturális örökségéből, hagyományaiból táplálkozunk, nap mint nap ezt a kultúrát műveljük, megpróbáljuk beleplántálni a fiatalságba is. Kötelességünk, hogy gondoljunk a határon túli magyarokra, a Kárpát-medencei magyar közösségekre, és egy ilyen gondolatot felkaroló emlékműnek a segítői, támogatói lehessünk.


A kétrészes műsor szünete előtt Horváth Csaba szólt a jelenlévőkhöz. Felidézte, hogy 2020 januárjában hét civil szervezet összefogásával (a Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Polgárok a Városért Egyesület, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület) létrejött a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottsága, ami felhívást tett közzé egy hiánypótló Trianon-emlékmű létrehozására, közadakozásból.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez az emlékhely létrejöjjön. A város lakossága megemlékezhet az 1920. jún. 4-én megszületett békediktátumról, ami a magyarságnak a sorstragédiája is.


Az alkotói tervpályázaton Lieb Roland és Rónaszéki Linda közös munkája, a Szélrózsa nyert. A megvalósítás 50 millió forintba kerül, számlaszámra gyűjtik a hozzájárulásokat. Az eddigi legnagyobb adományt, egymillió forintot Vargyas Csaba ajánlotta fel, őt elismerő díszoklevéllel köszöntötték. A rendezvényen jelen volt dr. Nemény András polgármester is, aki arról számolt be, a város 3 millió forintot ajánlott fel az emlékhelyre. A gála második felvonását a gencsapátiak nyitották, akik lakodalmas hangulatot idéztek meg.

– Horvátországban egy magyar sziget, Szlavónia, Szentlászló táncaiból a 60-70-es évek lakodalmainak hangulatát szeretnénk elhozni, Éjfél után címmel – mutatta be a műsort Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes vezetője. – – A kornak megfelelő ruházatban adjuk elő, nemcsak vonósokkal, hanem tamburások is beszállnak.

 A folkest teljes bevételét az emlékhely kialakítására fordítják. Majtényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnökének kezdeményezése nyomán támogatói jegyeket bocsátottak ki, hogy az emlékmű valóban közösségi felajánlásból épüljön fel, és az összefogás, összetartozás jelképe legyen. A gálán már meg lehetett vásárolni az 1000, 5000 és 10 ezer forint értékű támogató jegyeket, jelenleg pedig a Reményik iskolában és az Őrvidék Házban is kaphatóak. Az emlékbizottság várja a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek a jelentkezését, akik részt vennének az árusításban. Az emlékműről, a jegyekről a https://polgaravarosert.hu/ weboldalon található meg az összes információ.
 

Szirmok, nyíló virág, éltető erő
 

A nemzeti összetartozás emlékhelyét az Ezredévi parkban állítják majd fel. A megálmodói: Lieb Roland okleveles építészmérnök, szobrászművész és Rónaszéki Linda képzőművész, az alkotópáros egy népi virágmotívumból indult ki. A pályamű elnevezése arra utal, hogy a szélrózsa minden irányába szétszóródott a magyarság. A kompozíció fő alkotóeleme a hét darab, betonból kiöntött, monumentális méretű virágszirom, amely az elszakított országrészeket szimbolizálja, méretük, az elcsatolt területek nagysága szerint, különböző. A kompozíció közepén, szintén acélból készült bimbó áll, amely a nyíló virágot, a sarjadó életet, a reményt jelképezi, s körülötte megjelenik a történelmi Magyarország sziluettje. Mindezt víz veszi körül a kör alakú medencében, utalva arra, hogy a víz éltető erő, a nemzet életerejének  a kifejeződése. 


A résztvevők


Fellépett a Reményik iskola Bölicze, Bariska és Möndölecske néptánccsoportja, a Vasi Kislegényczéh, a Dr. Pesovár Ernő művészeti iskola Lókötő és Mákszem csoportja, az Ungaresca Táncegyüttes, az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes.

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.