km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szellemi kocsmatúra fiataloktól nemcsak fiataloknak

Szellemi kocsmatúra fiataloktól nemcsak fiataloknak

Hiánypótló programsorozatot indított a szombathelyi diákönkormányzat, melyben aktuális, fiatalokat is érintő kérdéseket veséznek ki helyi vendégekkel.

Márciusban indult el a szombathelyi diákönkormányzat szervezésében a HaBár beszélgetés-sorozat, mely főként a diákokat célozza meg olyan manapság gyakran felmerülő, aktuális témákkal, mint például az oktatás és a színházak helyzete, melyek a fiatalokat is érintik, foglalkoztatják.

Az estek célja a szórakozás mellett a közös gondolkodás, gondolatébresztés, a helyi értékek kihangsúlyozása, hogy a fiatalok ne csak egyhelyben álljanak és várják, hogy történjen valami, hanem tegyenek a változásért.

„Még januárban jött az ötlet, miután észrevettük, hogy nagyon nem beszélnek a fiatalok a közéletről. Nincs vita, párbeszéd szinte semmilyen közéleti témában, és arra jutottunk, hogy ezen valahogy változtatni kell. Egy barátommal kezdtünk bele a szervezésbe és kezdettől fogva az volt a célunk, hogy bár ez egy diákönkormányzati program, ne csak a fiatalokat tudjuk megszólítani vele, hanem olyan témákat szedjünk össze, amik minél szélesebb körben, minél több generációnak relevánsak lehetnek. Nem titkolt célunk volt, hogy az egyetemistákat is ugyanúgy vonzza, mint a gimnazistákat, ugyanis hiába van egyetem Szombathelyen, ők eléggé kimaradnak a diákéletből, a programokból” – mesélte Görcz Gergely diákalpolgármester.

Az első beszélgetésen a magyar színházak jelenlegi és jövőbeli kilátásain kívül a városban rejlő lehetőségeket is kitárgyalták Sipos László Márk és Gyulai-Zékány István színművészekkel. Utána azt vitatták meg Varga Jenő Jéglovaggal és Tóth Kálmán képviselővel, miért éri meg fiatalként Magyarországon maradni és szóba kerültek Szombathely kiaknázatlan lehetőségei, jövőbeli fejlesztési lehetőségei is.

Harmadik alkalommal a klasszikus és a modern zene kapcsolatát vesézték ki Prieger Szabolccsal, az Anima Sound System egykori alapítótagjával, Nagy Olivérrel a That’s Right Baby énekes-nagybőgősével és Háklár Péterrel, a Háklár Banda énekes-gitárosával. Utána az egyre szélesebb körben teret hódító tetoválások világáról beszélgettek Molnár Orsolyával és Csirmaz Péterrel, legutóbb pedig Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod című filmjét vetítették, majd a filmmel kapcsolatos tapasztalatokról, aktualitásokról és a magyar film helyzetéről beszélgettek.

„Szerettünk volna olyan vendégeket hívni, akik nagyon jártasak az adott témában, igazi szakértői annak, és így minél informatívabbak legyenek az estek. Soha nem ez a szakmázás, a túlgondolás volt a célunk, hanem informatívan, ismeretterjesztő jelleggel bemutatni a témákat. Igyekszünk mindig közérthető stílusban kérdezni, és olyan kérdéseket feltenni, hogy minél szélesebb körben bejárhassuk a témát, és minél több minden kiderüljön egy laikus ember számára is” – mondta Gergő.

Április 26-án, pénteken lesz az utolsó HaBár est, amikor az oktatás mai helyzetét, illetve egy diploma és egy érettségi szükségességét vitatják meg egy egyetemi oktatóval, illetve egy olyan tanárral, aki alternatív állami, egyetemi és gimnáziumi körökben is otthonosan mozgott. Zárásként pedig egy bulival készülnek májusban.

„Rendre azt a visszajelzést kapjuk, hogy nagyon örülnek, hogy végre van egy ilyen program Szombathelyen is, merthogy ez egy tényleg hiánypótló. Mindenképpen szeretnénk folytatni, mert bőven lenne még miről beszélni. Ez kicsit nehezebb lesz, mert mindannyian végzősök vagyunk a szervezőcsapatban, de ha az időnk engedi, akkor szeretnénk összehozni egy második évadot, azt már egy kicsit másabb, interaktívabb, formabontóbb köntösben” – árulta el Gergő.

 

CzB

Fotó: Pataki Gergő

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.