km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Aláírásgyűjtés: elviselhetetlen a Szatmár utca forgalma

Aláírásgyűjtés: elviselhetetlen a Szatmár utca forgalma

Aláírásgyűjtésbe fogtak a lakók annak érdekében, hogy legyen egyirányú a Szatmár utca. Megnehezíti az életüket a forgalom, a zaj és a por, a forgalmirend-változástól azt remélik, kevesebb autós használja majd egérútnak ezt a szakaszt. A kérelmet a körzet képviselője eljuttatta a városüzemeltetési osztályhoz.

 

Elviselhetetlen a Szatmár utca forgalma - emiatt panaszkodnak a lakók. Hajnali 5 órától kezdve rengeteg autó jár erre. A déli oldalról jövő forgalom egérútnak használja a Szatmár utcát a Zanati úthoz, ahelyett, hogy a körgyűrű felé venné az irányt. Sokan errefelé közelítik meg a keleti városrészen lévő üzemeket és a Csaba utcai felüljárót is. Teherautóval tilos behajtani, kivéve, ha áruszállítás történik, de ezt senki sem tartja be. Emiatt az út is egyre rosszabb állapotban van, és a házak is repedeznek.


A lakók 90 százaléka aláírta azt az ívet, ami a Szatmár utca egyirányúsításáról szól. A Csaba utca felől lehetne csak behajtani, ettől azt remélik, kevesebb autót kell elviselniük. Azt is szeretnék elérni, hogy a Szatmár és Jávor utca egyenrangú kereszteződésébe kerüljön ki STOP tábla, mert sok a baleset. A lakók kérelmét a körzet képviselője a városüzemeltetési osztályhoz továbbította.


Putz Attila önkormányzati képviselő elmondta, a város tervei között volt egy forgalomtechnikai felülvizsgálat, aminek az összege 10 millió forint lett volna, a Bébic-telepet és a Pick-lakótelepet érintette volt. Ez most kikerült a büdzséből, a pénzügyi nehézségek miatt kicsit eltolták, de úgy gondolja, hogy a lakói kérést, hogy a Szatmár utca egyirányú legyen, meg lehetne vizsgálni.


A probléma gyökere, hogy kilenc évvel ezelőtt a Pálya utca és a Sólyom utca addig nyílegyenes átvezetésénél egy kanyart alakítottak ki, így aki nem ismeri az adott szakaszt, automatikusan a Szatmár utca felé halad, mert az út íve arra vezet. 


A lakók kezdeményezéséről a városstratégiai bizottság dönt majd.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.
Gyereknapi forgatag a Sportháznál
Idén is sokféle program, előadás, foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat a városi gyermeknapi forgatagon. Az AGORA – Művelődési és Sportházba, valamint a körülötte lévő területre érkezőket játékország fogadja május 26-án, vasárnap 14 órától. Lesz akadálypálya, logikai készségfejlesztő játszóház, kézműves foglalkozás, zene, bábszínház és buszbemutató is.
Munkába állt a szombathelyi tűzoltóság új járműve
Új gépjárműfecskendővel bővült a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság járműállománya: 4000 liter vizet képes szállítani, és minden káreseménynél bevethető. A beszerzés egy 10,1 milliárd forint értékű pályázat keretében történt, összesen 37 gépjárműfecskendőt osztottak szét a tűzoltóságok között.