km/óra
  2021.01.16., szombat  •  Gusztáv napja
Szabó Tibor: művészi igényű népszínház

Szabó Tibor: művészi igényű népszínház

Szabó Tibor Jászai-díjas színészt, a Weöres Sándor Színház egyik alapító tagját a város képviselőtestülete ellenszavazat nélkül választotta teátrumunk direktorává. 2021. február 1-től tölti be a posztot. A közkedvelt művészt a terveiről (is) kérdeztük.

 

„Felemelő és megható, hogy egyhangú volt a személyemről szóló szavazás a szombathelyi közgyűlésben. Boldoggá tesz. Arra a reményre jogosít, hogy az a hívó szó, ami benne van a pályázatomban is, miszerint a társadalmi közeledés és megegyezés híve vagyok, amiben mélységesen hiszek, ez sokak, sokunk számára fontos. Minden lépésemmel, tettemmel ezt szándékozom követni, sugallni, közvetíteni. Úgy a környezetem, mint a városért felelős emberek felé. Hiszem, minden jó szándékú embernek tennie kell azért a közösségért, szűkebb pátriánkért, amiben élünk. Az egyöntetű szavazás azt is bizonyította, hogy értékelték az eddigi munkámat, bizalom van irántam. Végleg igazolta számomra, hogy a város befogadott, s befogadta a családomat. Hihetetlenül jó érzés.”


Pályázatának sarokpontja volt, hogy erősíteni szeretné a WSSZ népszínházi küldetését. 


„A népszínház számomra azt jelenti, hogy igyekszünk mindenkihez, valamennyi társadalmi réteghez szólni. A legkülönfélébb ízlésű nézőknek is szeretnénk adni, de ez – az én felfogásom szerint – nem zárja ki a művészi igényességet. Épp ellenkezőleg. Mindenekelőttinek tartom azt. Igyekszünk a bérletrendszert mindenki megelégedésére kialakítani. A nagyszínpadi produkciók elsősorban a nagyobb népszerűségre számító darabok színterei lesznek. A Márkus Emília Terem a kísérletező, alternatív előadásoké. A potenciális bérletvásárló eldöntheti, hogy ő csak az egyik, avagy csak a másik helyszín előadásaira kíváncsi. Ám, miután természetes módon vannak átfedések az ízlések között, éppen ezért vegyes bérletet is kínálunk majd, ami ide és oda is szól. Olyan alternatívát is szeretnénk nyújtani, amikor maga a néző választja ki az előadásokat a bérletében. Egyet-kettőt, vagy akár az összest. A törekvés legalábbis meglesz bennünk, hogy ezt is felkínáljuk. Van stúdiótermünk is, ahol annyira intim a tér, hogy leginkább a néhány szereplős, mondhatni szobaszínházi produkciók befogadására alkalmas. Ez sokkal árnyaltabb, közvetlenebb játékmódot teremt a színészek számára. S a nézők még beavatottabbak a történetbe, ha olyan közelről láthatják az előadást. Ami pedig a fiatalokat illeti: törekvésünk olyan színházi műhely létrehozása, ami az ifjúság színházi nevelését szolgálja. Szeretnénk úgy hozzászoktatni őket a színházhoz, hogy közben annak aktív részeseivé, résztvevőivé is válhassanak. Amiként azt a pályázatomban is jeleztem: a kulturális intézmények közötti lehető legszorosabb együttműködésre törekszünk. A városvezetéssel történt egyeztetésünk értelmében pedig – egy új kulturális stratégia kialakításának részeként – javaslatcsomagot készítünk arról, hogyan képzeljük el az Iseumi Játékok megújítását. Egész nyarat átfogó programsorozatban gondolkodunk, aminek mi lennénk a motorja, a generálója.”


A létrehozandó, a színház vezetését segítő Művészeti Tanácsot a kinevezett direktor ekként jellemzi: „Segítő társaim között lesznek olyanok is, aki a nonverbális színház mesterei, tehát nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a gesztusokra, a mozgásra, a látványra. Szerintem ezek képesek újat hozni a közönségünk számára. A testtel való bánásmód még jobb elsajátítása érdekében közös színész-foglalkozásokat, mozgástréningeket tartunk. Szeretnénk elkerülni a rutint, éppen ezért jó lenne kizökkenteni magunkat a komfortzónánkból, hogy nap mint nap felfedezhessük az újabb és újabb lehetőségeinket. Hogy igenis, másra, többre is képesek vagyunk! A Művészeti Tanács tagjai közösen gondolkodnak a színház működéséről, a jövőjéről, az irányokról, a műsorterv kialakításáról. Részt vesznek a társulat építésében, hiszen ez állandó folyamat. Annyit már most elárulhatok, hogy Kiss Mari, a WSSZ egyik alapítója, visszaszerződik hozzánk!  Többen megkérdezték tőlem, színészként látható leszek-e? Nem kizárt, hogy igen, de, magától értetődően, most nem ez a fő törekvésem.”  

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint 
 


 

Savaria Fórum 29. évfolyam 47. szám - 2020.12.19.
Savaria Fórum 29. évfolyam 47. szám - 2020.12.19.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Péntektől csak online regisztráció után lehet belépni Ausztriába – az ingázókra nem vonatkozik az új szabály
Nehezebb lesz Ausztriába utazni péntek 0 órától: aki belép az országba, annak előtte online regisztrálnia kell - az ingázó munkavállalók ezúttal is kivételek a rendelkezés alól.
Már a lét a tét: kinyitotta kávézóját a linzi vendéglátós, így tiltakozott a lezárás ellen - akár 30 ezer eurós bírságot is kaphat
Kétségbeesett tiltakozó akcióra szánta el magát egy linzi kávézó tulajdonosa: a legnagyobb zárlat közepette hétfő délután kinyitotta az egységét. A lépéssel arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a vállalkozása a túlélésért küzd.
Csődhullám várható Ausztriában?
Csökkent tavaly a vállalati csődök száma Ausztriában a válság következményeinek kivédésére nyújtott állami támogatásoknak köszönhetően, az idén azonban legkésőbb az év második felében már csődhullám jelentkezésére számít az AKV (Alpenländische Kreditorenverband), a hitelező pénzintézetek szakmai képviseleti szervezete.
Méteres hó hullott Ausztria nyugati részén: lezárt utak, áramkimaradás, lavinaveszély
Kedd óta havazik Ausztria nyugati részén: Tirolban és Vorarlbergben rendkívüli lavinaveszélyre figyelmeztetnek a nagy mennyiségű friss hó miatt.
Kétméteres hó temette maga alá Tirol keleti részét: rekordok dőltek meg a hétvégi havazásban
Az elmúlt évek egyik legdurvább télkezdetét élték meg az Alpok déli részén, írja a wetteronline.de portál. A hétvégén Tirol egyes részein több mint két méter hó esett.
legfrissebbek
Húszéves a Wikipédia
Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia, a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja.
Bizalmatlansági indítványt adtak be a szlovén kormány ellen
Bizalmatlansági indítványt terjesztettek be a parlamentben a Janez Jansa vezette jobbközép koalíciós szlovén kormány ellen baloldali ellenzéki pártok, mert szerintük a kabinet nem képes megbirkózni a koronavírus-járvánnyal.
Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek
Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő "labdácskák" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.
Harmadára csökkent tavaly a Horvátországba látogató magyarok száma
A korábbi évhez képest mintegy harmadára csökkent a magyar vendégek száma Horvátországban 2020-ban, a vendégéjszakák számában ugyanakkor kisebb mértékű volt a mérséklődés - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
Rooney visszavonult és vezetőedzőként folytatja
Befejezte pályafutását és legutóbbi klubja, a Derby County labdarúgócsapatának vezetőedzője lett Wayne Rooney.