km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Szabi, a pék: megyek haza a karneválra

Szabi, a pék: megyek haza a karneválra

„A kemence mellett érzem a legjobban magam” – vallja Szabadfi Szabolcs, vagy, ahogy most már mindenki ismeri, Szabi a pék. Éppen ezért kedvenc kemencéjével érkezik Szombathelyre. Egy hosszú műszak után beszélgettünk a reformernek számító, szakmáját 33 éve újító pékkel. Az apropó kettős: egyrészt közeleg az új kenyér ünnepe, másrészt a Savaria Karneválon újra megkóstolhatjuk Szabi kovászos finomságait.

 

– Nem először megyünk a karneválra. A legutóbbin olyan óriási szeretet fogadott minket és a pizzánkat, kovászunkat, kovászoskenyér-kóstolónkat, hogy idén azonnal elfogadtuk a felkérést. Megyünk HAZA. Azt mondom, haza, mert én kőszegi vagyok, és Szombathelyen tanultam meg a szakmát – néhány mondat után is érződik, hogy Szabadfi Szabolcs rajong a munkájáért, így aztán nem volt nehéz kiszabadítani a szellemet a palackból. 33 éve próbálom ezt a szakmát, néha sikerül is – mondja viccesen Szabi.


– Kicsit ugorjunk vissza a kezdetekhez: miért lettél pék? Volt esetleg a felmenőid között pék?


– Senki! Mindenki okos volt a családban, nagyszüleimnek doktori fokozata volt, nem is egy, hanem kettő. Édesapám tanár volt, édesanyám is egyetemet végzett. Csak mi, gyerekek lógtunk ki a sorból. Az öcsém szakács, én pedig pék lettem. Mi ebben próbáljuk kimaxolni magunkat. Hálás vagyok a szüleimnek és a nagyszüleimnek, hogy otthon megszerettették velem a szakmát. Otthon nagyon jól sütöttek, főztek – ilyen behatás ért engem már kiskoromban. A leghálásabb viszont a Hevesiben (ma Élelmiszeripari Technikum) az oktatóimnak és a tanáraimnak vagyok, akik ezt a szakmát megtanították és megszerettették velem. Utána hosszú évekig dolgozhattam Ausztriában, ahol dolgozni tanultam meg. A családom most már 40 év után büszke rám. Mindig álmodozó ember voltam, ez nem is változik, hiszen az álmok visznek előre.


– Az ország négy városában több üzleted is van, mondhatjuk, márkát építettél.


– Először mindent egyedül csináltam: sütöttem, pakoltam ki a kenyereket, pékárukat a piacra, és mindent magam adtam el. Rengeteget dolgoztam, így ragadt rám a „nem alvó pék” kifejezés. Minden nehézsége ellenére ez egy hihetetlenül boldog szakasza volt az életemnek! Ma már közel száz munkatársam van, és büszkén állítom, hogy a szaktudás mindenkinél elkötelezettséggel társul.


– A Covid hozta meg az igazi ismertséget, hiszen rengeteg videót tettél közzé arról, hogy mit és hogyan csinál Szabi, a pék. 


– Próbáltam itt Magyarországon egy kicsit átalakítani vagy adni egy lendületet a sütőiparnak. Régebben mindenhol kakaóscsigát, kiflit, zsemlét meg kenyeret lehetett csak kapni. Nagy szerencse, hogy járhattam a világot. Az Antarktiszt leszámítva nincs olyan földrész, ahol ne sütöttem volna, és mindenhonnan rám ragadt egy pici. Nagyon fontos lépés volt, hogy elkezdtem a szezonalitással foglalkozni. Tehát az éppen akkor termő gyümölcsöket, zöldségeket, tölteléket próbáltam használni. Most már kezd átalakulni a sütőipar, nemcsak a kifliről és kenyérről szól, hanem a dekoratív szendvicsekről, a különböző extrém töltelékkel ellátott leveles tésztákról, akár a töltött perecről, ami nálunk is egy vezető termék. Nálam a kreativitás annak köszönhető, hogy nyitott szemmel és szívvel járom az országot és a világot. Mindig azt szoktam mondani, mivel kőszegi vagyok, egy gyönyörű városban nyitottam ki a szememet, már akkor csak szépség vett körül, éppen ez jellemzi a munkámat is. Meg kell ismerni az alapanyagokat, a gépeinket, berendezéseinket, környezetünket, és folyamatosan figyelni kell a tésztát. Abban a pillanatban, ahogy ezt gyakorlod, egyre szebb és jobb késztermékeket fogsz sütni. Ehhez hosszú-hosszú időre van szükség.


– Mit keres egy pék a piacon vagy éppen a kertben?


– Egyre fontosabb, hogy kiváló és a legfrissebb alapanyagokból készüljenek a termékek. Van egy ezer négyzetméteres biokertünk, ahol rengeteg mindent termesztünk és állítunk elő saját magunk, utána ezeket dolgozzuk fel a konyhánkban, a pizzákban és a pékségben is megjelenik az összes általunk termelt biotermék. Emellett a baráti körünk is ugyanilyen gondolkodó ember, mint mi vagyunk. Az ő csodaszép termékeikből tudunk egy újragondolt készterméket a kezünkből kiadni.


– Készülsz-e a szombathelyiek számára meglepetéssel?


– Mindig készülünk meglepetéssel. Különleges ízű pizzáinkat is megkóstolhatják. Ráadásul a biokertünkből visszük az alapanyagokat. Egy 72 órás, tehát három napig kelesztett, elképesztően jó pizzatésztával és a gyönyörű szép fatüzelésű kemencénkkel megyünk. A nápolyi építésű kemence a kedvencem: amalfi kerámiával burkolva, sorrentói boroskancsókkal a bucijában. 480 fokon 1 perc alatt sütjük készre benne a pizzáinkat saját paradicsomunkkal, és nagyon jó kis kézműves termékek lesznek még ráhalmozva. Vinni fogunk különleges kenyereket, pékárukat, amiket megkóstoltatnak a karnevál látogatói, és természetesen ajándékba adjuk a kovászt, hogy mindenkinek legyen otthon egy kis kovásza, amit tud nevelgetni.

 

Nemes Piroska
Fotó: Szabi, a pék Facebook-oldala

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.