km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Spanyolországban ismét nagyobb mértékben emelkedett a halottak száma

Spanyolországban ismét nagyobb mértékben emelkedett a halottak száma

Spanyolországban 244 halottat követelt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés az elmúlt egy nap során, 59-cel többet, mint 24 órával korábban - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből.

 

A halottak száma három nap után először emelkedett ismét kétszáz fölé, ám az egészségügyi hatóságok szakemberei szerint ez nem jelenti az, hogy a járvány csökkenő tendenciája megfordult volna. A dél-európai országban már 25 857 ember hunyt el a járvány során.


A fertőzésből 126 002-en épültek fel, hétfő óta minden nap kétezer felett volt az újabb gyógyult esetek száma. A szaktárca adatai szerint a koronavírus-fertőzést összesen 253 682 esetben igazolta pozitív vizsgálati eredmény, amelyből 220 325 a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel készült, 33 357 pedig a már lezajlott fertőzés kimutatására alkalmas úgynevezett ellenanyag-vizsgálattal. Az előbbi módszerrel 685, utóbbival 2125 fertőzést azonosítottak az elmúlt egy napban.


A járvány halálos áldozatainak emlékére nemzeti gyász elrendelését tervezi a kormány - erről a spanyol miniszterelnök beszélt a parlament szerdai ülésén, ahol a képviselők a március 15-e óta érvényben lévő szükségállapot újabb, immáron negyedszeri meghosszabbításáról vitáznak, majd szavaznak.


"Részleges győzelmet arattunk a vírus felett a szükségállapot törvényes és alkotmányos fegyverével" - fogalmazott felszólalásában Pedro Sánchez. Érvelése szerint a járvány okozta társadalmi és gazdasági károk enyhítését célzó intézkedések, mint például a rászorulóknál a közszolgáltatások biztosítása fizetéselmaradás esetén, a szükségállapothoz kötöttek, ezért "megbocsáthatatlan" lenne, ha nem tartanák fenn továbbra is. A kormányfő beszámolt róla, hogy eddig 139 milliárd eurót költöttek a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedésekre. 117 millió védőfelszerelést osztottak szét a tartományok között, és 44 klinikai gyógyszerkísérlet vette kezdetét.


"Nem lehet fenntartani a kormány önkényességét rendkívüli hatáskörökkel" - reagált a vita során Pablo Casado, az ellenzék legnagyobb erejének számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke hangsúlyozva, hogy épp ezért már nem támogatják a szükségállapot ismételt meghosszabbítását, és a szavazásnál tartózkodni fognak. Véleménye szerint más törvényes eszközökkel is lehetséges a járványügyi védekezés további biztosítása. A pártelnök sürgette a gazdasági aktivitás mielőbbi helyreállítását. Az óvintézkedések enyhítésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket pedig orosz rulettnek nevezte.


A PP tartózkodása ellenére a parlament várhatóan elfogadja a szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig, mivel a baloldali kisebbségi kormány javaslatát megszavazza a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is. Utóbbi támogatása feltételéül szabta, hogy a kormány mostantól hetente egyeztessen az ellenzéki pártokkal a járványügyi helyzet alakulásáról és a tervezett lépésekről.


A VOX bevándorlásellenes, ultranacionalista párt a parlamentben közölte: több nagyvárosban autós tüntetés bejelentésére készül, hogy tiltakozzon a kormány válságkezelése ellen, amely szerinte "nevetség tárgyává" tette az országot a nemzetközi közvélemény előtt.


Spanyolországban hét hét után, hétfőn kezdték meg enyhíteni a kijárási és nyitvatartási korlátozásokat, amelyeket négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban oldanak fel, várhatóan június végéig. (MTI)

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.