km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Sorsunk útvesztői: az önkéntes segítők önismeretét fejlesztették a konferencián

Sorsunk útvesztői: az önkéntes segítők önismeretét fejlesztették a konferencián

Sorsunk útvesztői címmel szervezett régiós konferenciát a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége és a Telehumanitas Szombathelyi Mentálhygiénés Egyesület az Országos Telefonos Nap alkalmából a Városházán. A cél az volt, hogy az önkéntes segítők - akik nap mint nap találkoznak krízishelyzetekkel -, fejlesszék önismeretüket, hiszen ezáltal hatékonyabban végezhetik a munkájukat.

 

Az Ave Maria dallamaival nyitotta a konferenciát Németh Ádám zongorista és Horváth Dániel Dudu hegedűművész, majd a szombathelyi szervezők részéről Szabó Katalin, a Szombathelyi Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szolgálatvezetője köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a konferencia az önismeret fejlesztését célozza. Erre nagy szükség van, hiszen a segítő a saját személyiségével dolgozik, és ha önmagát jól ismeri, másokat is jobban megérthet. Kiemelte, a segítés soha nem lehet teher. Ha teherként élik meg, az nem jó, hamar belefáradnak. 


Tiszteletreméltó a munka, amit a lelkisegély szolgálat önkéntesei végeznek - fogalmazott dr. Nemény András polgármester, a konferencia fővédnöke. Hozzátette, a segítőre is vigyázni kell, méghozzá jól vigyázni, és ez a konferencia valójában ebben fog segíteni.


29 tagszolgálat működik Kárpát-medence szerte, a Dunántúlon 9. Összesen 501 önkéntes fogadja a hívásokat a 116-123-as ingyenes telefonszámon. Évente közel 200 ezer hívás érkezik, a kliensek között egyre több a 25 év alatti fiatal és a férfi. A covid óta a krízishívások aránya 15-20 százalékra nőtt. A segítőknek ezeket tudniuk kell kezelni anélkül, hogy konkrét tanácsot adnának.


Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke hozzátette, nagyon fontosnak tartják a speciális kommunikációs technikákat, a terápiás elemek elsajátítását szituációs gyakorlatokon keresztül, esetmegbeszéléseken segítik az ügyelőket. Folyamatos képzésen, segítési folyamatban vesznek részt az önkénteseik is.


Elhangzott az is: folyamatosan várják az önkéntesek jelentkezését a lelkisegély telefonos szolgálatokhoz. A konferencián négy önismeret-fejlesztő előadás hangzott el, amelyekből kiderült, hogy a segítők hogyan vigyázhatnak legjobban saját mentális egészségükre.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Nagy Jácint
 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.