km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Sokféle programot szerveznek a civilek az év elejére Szombathelyen is

Sokféle programot szerveznek a civilek az év elejére Szombathelyen is

Folytatódik a többéves hagyomány, a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ az új esztendőben is minden hónapban megrendezi a sajtóreggelit, ahol a szervezetek bemutatják aktuális programjaikat. Az első alkalomra ma délelőtt került sor a Kőszegi utcai irodában. Önvédelmi tanfolyam, amatőrszínházi előadás, hastánc gála, jubileumi néptáncest és fotópályázat is szerepel a január-februári kínálatban.

 

Már 25 éve tart a Vasvári Játékszín Egyesület "A haza szép!" című beszélgetéssorozata, ahol a vármegyéhez kötődő személyiségek mesélnek szűkebb hazájukkal kapcsolatos érzéseikről, élményeikről. Január 12-én a vasvári Ezredesházban öten ülik körbe az asztalt, köztük népdalénekes, pap és kötélugró-versenyző.


Ötalkalmas önvédelmi tanfolyamot indít január 13-tól a Sakura Egyesület. A 180 perces foglalkozásokon a veszélyhelyzetek felismerését és kezelési módjait, technikai alapokat tanítanak a jelentkezőknek. A 2022 óta tartó sorozatban eddig mintegy 40-en sajátítottak el hasznos önvédelmi fogásokat.


Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című vígeposzát viszi színpadra a Pannonkapu Kulturális Egyesület, a Jáki Pajtaszínház és a Rábagyarmati Színjátszó Kör. Egy éve zajlanak a próbák 30 színésszel. Egészen újszerű feldolgozás készült, modernkori elemekkel, zenei betétekkel. Négy előadáson már túl vannak, legközelebb január 20-án az alsóújlaki művelődési házban lépnek fel.


Nagyszabású gálával ünnepli 35 éves jubileumát a Szökős Néptáncegyüttes február 4-én az AGORA-ban. A hozzájuk kötődő fiatal és idősebb táncos generációk mind bemutatkoznak, a koreográfiák révén az egész Kárpát-medencét bejárhatja a közönség.


Molnár Péter, az ELTE-SEK Szökős Néptáncegyüttes művészeti vezetője elmondta, hogy nagyon gazdag programot kínálnak a közönségnek. 150 előadó estéje lesz, 6 generáció mutatkozik meg a most aktív táncegyüttes 30 táncosa mellett. Két egykori táncosokból verbuválódott, az ŐsSzökős és a RitkánSzökős is összeáll, hogy kicsit nosztalgiázzanak, és felidézzék a táncos pillanatokat, és itt lesz mellettük az ifjúság is, a Reményik-iskola néptáncos növendékei.


Február 3-án Jákon rendezik meg a Szeráj Kincsei Fesztivált. Mestertanárok tartanak hastánc workshopot, ahol új stílusokat lehet tanulni a legyezőfátylas tánctól a szamba fúzión át a szakrális körtáncig. A szervezők gyerekfoglalkozásokkal, nőiegészség-megőrző és művészetterápiás programokkal is készülnek.


A civil központ idén is meghirdeti a "Civil Életképek Vas vármegyében" című fotópályázatot. Január 30-án 16 óráig várják a képeket emailben, árulta el Gorza Norbert szakmai vezető. Hozzátette, február 1-jén teszik közzé a közösségi médiában az alkotásokat, hiszen február 1. jeles nap, a civilek napja. A pályázatnak tavaly is nagy sikere volt, 138 alkotás érkezett, remélik, idén is hasonló számban küldenek életképeket a szervezeket, és ez által is be tudják mutatni a civilek értékteremtő, hiánypótló és sokrétű szakmai tevékenységét.


A legtöbb lájkot gyűjtő szervezet elismerő oklevelet és ajándékcsomagot kap.

 

Forrás: SZTV
Fotó: ELTE-SEK Szökős Néptáncegyüttes Facebook-oldala

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.