km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Sokan neveztek idén a 11. Savaria Filmszemlére

Sokan neveztek idén a 11. Savaria Filmszemlére

Rekordszámú nevezés érkezett a Savaria Filmszemlére, amit 11. alkalommal rendeztek meg április 24. és 26. között Szombathelyen. Öt kategóriában 174 filmet küldtek be az alkotók, köztük szép számmal vannak diákfilmek is. A programot ezúttal is konferencia egészíti ki, amely a mesterséges intelligenciát és a film nevelő hatását helyezi fókuszba.

 

A nevezés február 20-án zárult le, soha ennyi filmet nem küldtek még be a Savaria Filmszemlére: összesen 174 alkotás érkezett szerte a Kárpát-medencéből. Három fő kategóriát hirdettek: fotó- és filmművészet, irodalom és színházművészet témakörben vártak alkotásokat. Ezen kívül az Egy életnyi tapasztalat című kategóriában nyugdíjasokról szóló műveket lehetett nevezni, a középiskolás és egyetemista fiatalok pedig a Mire jó az online tér? témában mutatkozhattak be.


Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke elmondta, örömmel tapasztalták, hogy a vidéki filmszemléknek ismét jogosultsága van. Hangsúlyozta, hogy a mai világban különösen fontos, amikor mindent a filmekből tanulnak az emberek, akár internetről, más csatornákról, szerencsés esetben a moziból vagy a moziban.


A zsűrizés már elkezdődött, szakértők választják ki a díjazottakat és a versenyfilmeket, amiket a Savaria mozi Jávor Pál termében vetítenek ingyenesen. A szemlét ezúttal is kísérőprogramok színesítik. Április 25-én konferenciát tartanak az ELTE Savaria Egyetemi Központban.


Lovass Tibor hozzátette, tucatnyi kutatója van a médiahatóságnak, akik az új közösségi felületek jövőjét, a mesterséges intelligencia felhasználhatóságát kutatják, ők jönnek rövid előadásokat tartani. Pedagógusoknak, mindannyiunknak is fontos a téma, hogy megesz bennünket az AI. A nagy kérdés, hogy ő használ minket vagy mi őt eszközként, milyen veszélyei vannak.


Szakemberek ismertetik a film nevelő hatásáról szóló legújabb kutatási eredményeket is. Kiderül például, milyen hatással van az emberekre, ha egymagukban vagy ha közösségben moziznak. Tartanak író-olvasó találkozót, egy nagykanizsai diák színjátszó csoport pedig a Valahol Európában című musicalt adja elő az evangélikus kápolnában. Egy színésznek és egy rendezőnek életműdíjat adnak át.

 

Forrás: SZTV
Fotó: archív/Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.
Fejtetőn állt meg egy Mazda pick-up a 84-esen Rábapatynál
A kocsi szombat hajnalban a 84-es főúton Rábapaty határában egy jobbra ívelő kanyarban egyenesen haladt tovább, a menetirány szerinti bal oldalon letért az útról, majd az árkon áthajtva villanyoszlopnak ütközött és felborult. A Mazdában ketten utaztak, a sofőr és az utas is megsérült.
Plakátügy: új eljárás jön az Alkotmánybíróság döntése nyomán
Az úgynevezett plakátügyben a Kúria korábban megállapította: nem végzett választási tevékenységet az AGORA-Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint két másik önkormányzati cég, a SZOVA NZrt. és a Vásárcsarnok sem a városi identitáskampányhoz kapcsolódó hirdetési plakátok kihelyezésével. A Fidesz-KDNP a döntés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság (AB) megalapozottnak talált, és a Kúria végzését megsemmisítette. A folytatásban ismét a Kúria elé kerül az ügy, a testületnek újra kell tárgyalnia a felülvizsgálati kérelmet.