km/óra
  2024.05.21., kedd  •  Konstantin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Sokakat csábított Kőszegre az Orsolya-napi vásár

Sokakat csábított Kőszegre az Orsolya-napi vásár

Helyi ízekkel, őszi terményekkel és egyéb termékekkel várták a vásárlókat az árusok az Orsolya-napi vásárban Kőszegen. A forgatagban szombathelyi kézművesek is kínálták a portékáikat. A jótékonysági célt szolgáló főzés és süteményverseny a járványhelyzet miatt elmaradt, de a jó hangulat ezúttal is jellemezte a rendezvényt.

 

Az Orsolya-napi nagyvásárnak Kőszegen évszázados hagyománya van. Erre az időre a betakarítás jelentős részével már végeztek a gazdák, és eladásra kínálták a portékáikat.  


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elmondta, a kifejezetten mezőgazdasági jellegű terménycsere - értsd itt az élőállat-vásárt vagy a gabona és egyéb nyersanyagok vásárát, háttérbe szorult. Ellenben a kézműves hagyomány máig él. A térségben sok kézműves él, illetve Kőszeget is mindig szívesen választják lakhelyül alkotószellemű emberek. Nekik nagy örömmel biztosítanak lehetőséget arra, hogy a termékeiket eladják.


A borászok, a méhészek, a lekvár- és aszalékkészítők, a gesztenyesütők a helyi ízeket kínálták. Gesztenyéből nemcsak süteményt, de levest is kínáltak, sőt gesztenyelekvár is készült. Összesen száz standnál várták az árusok a vásárlókat.  


Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója hozzátette, különböző vásárosok vannak, mint az elmúlt években, hiszen nem mindenki tudta a vállalkozását életben tartani az idei évben, így megváltozott az összetétele a vásárosoknak. Szerencsére jó az idő, és az emberek vágynak a kimozdulásra.


A jó idő sokakat csábított nézelődésre, kóstolásra, vásárlásra.   A jó hangulatról a zenészek is gondoskodtak, Peltzer Géza a járókelőket harmonika muzsikával szórakoztatta. 

 

Fotó: Németh Iván/Kőszeg város Facebook-oldala


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak