km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Sokakat csábított Kőszegre az Orsolya-napi vásár

Sokakat csábított Kőszegre az Orsolya-napi vásár

Helyi ízekkel, őszi terményekkel és egyéb termékekkel várták a vásárlókat az árusok az Orsolya-napi vásárban Kőszegen. A forgatagban szombathelyi kézművesek is kínálták a portékáikat. A jótékonysági célt szolgáló főzés és süteményverseny a járványhelyzet miatt elmaradt, de a jó hangulat ezúttal is jellemezte a rendezvényt.

 

Az Orsolya-napi nagyvásárnak Kőszegen évszázados hagyománya van. Erre az időre a betakarítás jelentős részével már végeztek a gazdák, és eladásra kínálták a portékáikat.  


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elmondta, a kifejezetten mezőgazdasági jellegű terménycsere - értsd itt az élőállat-vásárt vagy a gabona és egyéb nyersanyagok vásárát, háttérbe szorult. Ellenben a kézműves hagyomány máig él. A térségben sok kézműves él, illetve Kőszeget is mindig szívesen választják lakhelyül alkotószellemű emberek. Nekik nagy örömmel biztosítanak lehetőséget arra, hogy a termékeiket eladják.


A borászok, a méhészek, a lekvár- és aszalékkészítők, a gesztenyesütők a helyi ízeket kínálták. Gesztenyéből nemcsak süteményt, de levest is kínáltak, sőt gesztenyelekvár is készült. Összesen száz standnál várták az árusok a vásárlókat.  


Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója hozzátette, különböző vásárosok vannak, mint az elmúlt években, hiszen nem mindenki tudta a vállalkozását életben tartani az idei évben, így megváltozott az összetétele a vásárosoknak. Szerencsére jó az idő, és az emberek vágynak a kimozdulásra.


A jó idő sokakat csábított nézelődésre, kóstolásra, vásárlásra.   A jó hangulatról a zenészek is gondoskodtak, Peltzer Géza a járókelőket harmonika muzsikával szórakoztatta. 

 

Fotó: Németh Iván/Kőszeg város Facebook-oldala


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.