km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Sokakat csábított Kőszegre az Orsolya-napi vásár

Sokakat csábított Kőszegre az Orsolya-napi vásár

Helyi ízekkel, őszi terményekkel és egyéb termékekkel várták a vásárlókat az árusok az Orsolya-napi vásárban Kőszegen. A forgatagban szombathelyi kézművesek is kínálták a portékáikat. A jótékonysági célt szolgáló főzés és süteményverseny a járványhelyzet miatt elmaradt, de a jó hangulat ezúttal is jellemezte a rendezvényt.

 

Az Orsolya-napi nagyvásárnak Kőszegen évszázados hagyománya van. Erre az időre a betakarítás jelentős részével már végeztek a gazdák, és eladásra kínálták a portékáikat.  


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elmondta, a kifejezetten mezőgazdasági jellegű terménycsere - értsd itt az élőállat-vásárt vagy a gabona és egyéb nyersanyagok vásárát, háttérbe szorult. Ellenben a kézműves hagyomány máig él. A térségben sok kézműves él, illetve Kőszeget is mindig szívesen választják lakhelyül alkotószellemű emberek. Nekik nagy örömmel biztosítanak lehetőséget arra, hogy a termékeiket eladják.


A borászok, a méhészek, a lekvár- és aszalékkészítők, a gesztenyesütők a helyi ízeket kínálták. Gesztenyéből nemcsak süteményt, de levest is kínáltak, sőt gesztenyelekvár is készült. Összesen száz standnál várták az árusok a vásárlókat.  


Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója hozzátette, különböző vásárosok vannak, mint az elmúlt években, hiszen nem mindenki tudta a vállalkozását életben tartani az idei évben, így megváltozott az összetétele a vásárosoknak. Szerencsére jó az idő, és az emberek vágynak a kimozdulásra.


A jó idő sokakat csábított nézelődésre, kóstolásra, vásárlásra.   A jó hangulatról a zenészek is gondoskodtak, Peltzer Géza a járókelőket harmonika muzsikával szórakoztatta. 

 

Fotó: Németh Iván/Kőszeg város Facebook-oldala


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt
A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Elkezdődött a nagy tavaszi utcatakarítás Szombathelyen
A KRESZ-park és környéke komplex megtisztításával kezdődött a 2023-as tavaszi utcatakarítási program Szombathelyen, olvasható a Szompark Facebook-oldalán.
Ráhúzta egy biciklisre a kormányt Szombathelyen a sofőr, felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év, végrehajtásban 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Emellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak, olvasható a Vas Vármegyei Főügyészség közleményében.
Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn
Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.