km/óra
  2020.11.28., szombat  •  Stefánia napja
Sokakat csábított Kőszegre az Orsolya-napi vásár

Sokakat csábított Kőszegre az Orsolya-napi vásár

Helyi ízekkel, őszi terményekkel és egyéb termékekkel várták a vásárlókat az árusok az Orsolya-napi vásárban Kőszegen. A forgatagban szombathelyi kézművesek is kínálták a portékáikat. A jótékonysági célt szolgáló főzés és süteményverseny a járványhelyzet miatt elmaradt, de a jó hangulat ezúttal is jellemezte a rendezvényt.

 

Az Orsolya-napi nagyvásárnak Kőszegen évszázados hagyománya van. Erre az időre a betakarítás jelentős részével már végeztek a gazdák, és eladásra kínálták a portékáikat.  


Básthy Béla, Kőszeg polgármestere elmondta, a kifejezetten mezőgazdasági jellegű terménycsere - értsd itt az élőállat-vásárt vagy a gabona és egyéb nyersanyagok vásárát, háttérbe szorult. Ellenben a kézműves hagyomány máig él. A térségben sok kézműves él, illetve Kőszeget is mindig szívesen választják lakhelyül alkotószellemű emberek. Nekik nagy örömmel biztosítanak lehetőséget arra, hogy a termékeiket eladják.


A borászok, a méhészek, a lekvár- és aszalékkészítők, a gesztenyesütők a helyi ízeket kínálták. Gesztenyéből nemcsak süteményt, de levest is kínáltak, sőt gesztenyelekvár is készült. Összesen száz standnál várták az árusok a vásárlókat.  


Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója hozzátette, különböző vásárosok vannak, mint az elmúlt években, hiszen nem mindenki tudta a vállalkozását életben tartani az idei évben, így megváltozott az összetétele a vásárosoknak. Szerencsére jó az idő, és az emberek vágynak a kimozdulásra.


A jó idő sokakat csábított nézelődésre, kóstolásra, vásárlásra.   A jó hangulatról a zenészek is gondoskodtak, Peltzer Géza a járókelőket harmonika muzsikával szórakoztatta. 

 

Fotó: Németh Iván/Kőszeg város Facebook-oldala


 

kapcsolódó cikkek
Hétvégén lesz a kőszegi Orsolya-napi vásár
Hétvégén lesz a kőszegi Orsolya-napi vásár
Október 17-18-án tartják Kőszegen a hagyományos Orsolya-napi vásárt.
kapcsolódó cikkek
Hétvégén lesz a kőszegi Orsolya-napi vásár
Hétvégén lesz a kőszegi Orsolya-napi vásár
Október 17-18-án tartják Kőszegen a hagyományos Orsolya-napi vásárt.
Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat
Felragyogott a téren advent fénye
Már ég a Berzsenyi téren található adventi koszorú első gyertyája. A koronavírus-járvány miatt szűk körben, meghitt ünnepségen gyújtotta meg dr. Nemény András polgármester a gyertyát, mely a növekvő fényt szimbolizálja.
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.