km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Skill labort avattak a Markusovszky kórházban

Skill labort avattak a Markusovszky kórházban

Mostantól a legmodernebb szimulációs berendezéseken gyakorolhatják az életmentő és a diagnosztikus beavatkozásokat a Markusovszky Egyetemei Oktatókórház munkatársai. Csütörtök délelőtt adták át a skill labort, amelyet egy EFOP pályázat keretében, az országos hálózat részeként alakítottak ki. A projektnek köszönhetően élethű modelleken folyhat a rezidensek, ápolók gyakorlati képzése. Az átadót megnyitotta prof. dr. Nagy Lajos, a kórház főigazgatója.

Prof. dr. Nagy Lajos köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a kórház többéves felújításának keretében létrejött a szombathelyi skill labor, mely egy országos hálózat része. 2017-ben egy pályázat keretein belül egy olyan hálózat kialakítására került lehetőség, mely 3 vidéki egyetem mellett 16 megyei kórházban skill labor kialakítását tette lehetővé. Ez a kórház szempontjából egy 270 milliós beruházás volt, melyből több mint 200 millió forint a demontrációs eszközök beszerzésére fordítódott, a maradékot a kubatúra kialakítására és a skillképzésekre költötték – a többit szakdolgozók és orvosok képzésére, akik részt fognak venni a skill labor működtetésében. A skillképzést szeretnék bevezetni a kórház mindennapi rutinjába. A skillképzés, a skill laborok fő jelentősége elsősorban a betegbiztonságban van, hiszen így az orvostanulók, a képzésben részt vevők a kezdő lépéseket nem a betegeken végzik, kellő rutint, gyakorlatot sajátíthatnak el a laborok szimulációs berendezéseinek segítségével – hangsúlyozta prof. dr. Nagy Lajos. A főbb területek, melyek a skillképzés során gyakorolhatók, a műtői tevékenység, a laporoszkópos tevékenység, az újraélesztés, az ápolási eszközpark, az intenzív ellátás, az altatás, az ultrahangvizsgálatok, a betegmozgatás, a koraszülött-ellátás, illetve ezek szimulálása. Ezeken  területeken most, a laborral jelentősen javultak a lehetőségek. Prof. dr. Nagy Lajos végül köszönetet mondott azoknak a kollégáknak áldozatkész munkájáért, akik a skill labor kialakításában részt vettek. 

A kórházigazgató köszöntője után Karamánné Dr. Pakai Annamária, a Pécsi Tudományegyetem  PhD képzési igazgatója, egyetemi docense köszöntötte az átadó résztvevőit, s elmondta, a skill labor működése hatalmas teret fog megnyitni az oktatásban is, hiszen az egészségügyi felsőoktatás elképzelhetetlen szimulációs képzés nélkül. A szimulációs képzések mind a hallgatók, mind az oktatók számára pozitív hatással bírnak: növelik a biztonságérzetet, fejlesztik a (finom)motoros képességeket, a kommunikációs képességet, és lehetőséget nyújtanak, hogy érdekes szituációkat ismételjenek, tapasztaljanak meg újra, valamint az egyes beavatkozásokat demonstrálva szemléltethetik az oktatók. A skill labor egy hidat nyújt az elmélet és a gyakorlat között – hangsúlyozta a dr. Pakai Annamária, hiszen magabizotsan gyakorolhatók be itt a protokolláris lépések, melyek a gyakorlat folyamán elengedhetetlenek. Ezt a tudást képesek majd finomítani a valódi gyakorlat során az egyes osztályokon a PTE-s hallgatók. Ehhez a gyümölcsöző munkához kívánt képzési igazgató asszony minden kollégának sok erőt, kitartást és jó egészséget.
A köszöntők után szakmai előadásokra került sor: elsőként dr. Bráth Endre, az Országos Kórházi Főigazgatóság  orvosszakmai szakértőjének előadása hangzott el a skill laborok, a gyakorlati képzés fontosságáról, ezt követően a Markusovszky Egyetemei Oktatókórház részéről dr. Kovács Balázsnak, a szombathelyi skill labor vezetőjének, majd Szakonyi Eszternek, a skill labor szakdolgozói vezetőjének előadását hallhattuk.
A skill labor szalagjának ünnepélyes átvágása után a résztvevők megtekinthették, sőt, ki is próbálhatták a skill labor szimulációs berendezéseit.

Tar Patrícia

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.