km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Sikeres a háziorvosi életpályamodell Szombathelyen

Sikeres a háziorvosi életpályamodell Szombathelyen

Nincs tartósan betöltetlen háziorvosi praxis jelenleg Szombathelyen, ami ritkaság a hazai települések alapellátó rendszerében. Ez főként a három éve elindított életpályamodellnek köszönhető. A támogatási program eddig hat orvost vonzott ide, legutóbb két gyermekorvos is jelezte csatlakozási szándékát. A rendelők rezsitámogatása és az utánpótlás hosszú távú biztosítása érdekében is tett lépéseket az önkormányzat.

 

A 2020-ban bevezetett háziorvosi életpályamodell három pilléren nyugszik. Praxisvásárláshoz 10 millió forintot ad az önkormányzat, ha az orvos vállalja, hogy legalább hat évig Szombathelyen dolgozik. A 15. jubileumi évtől kezdve ötévente jutalmat osztanak az orvosoknak (az első alkalommal 1 millió forintot, majd további 1-1 milliót), ezzel honorálják a hűségüket. A nyugdíjba vonuló doktorok pedig 4 millió forintra jogosultak, ha maguk keresik meg az utódukat. Az orvoshiány enyhítését célzó, modellértékű támogatási program látványos eredményeket ért el.


– Jelenleg nincs tartósan, azaz hat hónapnál régebben betöltetlen praxis Szombathelyen. Folyamatosan fel tudjuk tölteni a létszámot háziorvosokkal és fogorvosokkal, amire büszkék lehetünk. A program beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta el dr. László Győző alpolgármester.


2022-ig hat orvos érkezett új belépőként az ellátórendszerbe. A praxisban eltöltött idő után húszan részesültek összesen 69 millió forint támogatásban, és két orvosnak sikerült gondoskodnia az utódáról, ami 8 millió forintot jelent. Továbbá a bevezetés évében 27 orvos kapott egyszeri juttatást 16 millió forint értékben. Az önkormányzat eddig összesen 153 millió forintot fordított a háziorvosi életpályamodellre, és 55 orvos vett benne részt.


Az elmúlt két hónapban újabb három háziorvos jelezte érkezését: július elsejétől az alapellátó központ épületében működő 21-es számú felnőttkörzetet a Szentgotthárdról érkező dr. Kovács Éva látja majd el, a legutóbbi közgyűlésen pedig arról döntöttek, hogy a két tartósan betöltetlen Deák Ferenc utcai gyermekorvosi praxisban dr. Varga Adrienn (11-es körzet) és dr. Csire Judit (13-as körzet) dolgozik szeptember elsejétől.

 

Rezsitámogatás

 

Több háziorvos és fogorvos jelezte az önkormányzatnak, hogy nehézséget okoz számukra a megemelkedett közüzemi díjak kifizetése. Az Egészségügyi és Kulturális GESZ felmérte, hogy a praxisok idei fűtés- és villamosenergiaár-többlete 30 millió forint. A város részt vállal a háziorvosok költségeiből, erre kidolgoztak egy támogatási programot. A 2021-es évhez viszonyítanak, és tavaly novembertől számítva négyhavi növekményt kompenzál az önkormányzat, sávosan: 50 ezer és 200 ezer forint között 40 százalékot, 200 ezer és 300 ezer forint között 45 százalékot, 300 ezer forint feletti növekmény esetén 50 százalékot. Az extrém magas rezsijű praxisok – Szűrcsapó u. 23.; Fogaras utca 6., Markusovszky u. 8. –, ahol összesen 13,3 millió forinttal lesz drágább idén a rezsi, 60 százalékos arányban kapnak támogatást. 44 orvosi praxist segítenek ily módon.

 

Befektetés a jövőbe

 

A szakmai utánpótlás biztosítása érdekében a város csatlakozik a Nemzeti Tudósképző Akadémia szakmai programjához, ami orvosi pályára segíti a fiatalokat. Erről is a legutóbbi közgyűlés hozott határozatot. Az állami, önkormányzati és alapítványi együttműködésen alapuló lehetőség olyan városok előtt nyitott, ahol kiemelkedő biológiaképzés és magas színvonalú kórházi ellátás folyik.


– Arról szól, hogy a tehetséges fiatalok egy szakmai műhelyen keresztül már középiskolásként tudnak kapcsolódni a felsőoktatáshoz, egyetemi tanulmányaik alatt ösztöndíjban részesülnek, később a szombathelyi kórházban dolgozhatnak, majd pedig PhD képzésben is részt tudnak venni. Ezáltal erre a pályára irányíthatjuk a tehetséges fiatalokat, és hazahozhatjuk őket Szombathelyre. Ez a program befektetés a jövőbe. Abban bízunk, hogy nagyon hamar látványos eredményeket hoz – fogalmazott dr. László Győző.


A lebonyolításban a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, a Bolyai gimnázium, a Semmelweis Egyetem és az önkormányzat közösen vesz részt. A tudósképző akadémia rendszeres elméleti képzéseket, laborgyakorlatokat, oktatási eszközöket és segédanyagokat, nagyformátumú tudósokkal való találkozási lehetőséget és középiskolai tanárok továbbképzését biztosítja. A költségek kétharmadát a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány finanszírozza, az önkormányzat 6 millió forintot ad hozzá. A program szombathelyi nyitóelőadását egy Nobel-díjas kutató tartja majd.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.