km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Semmelweis-napi ünnepet tartottak a moziban

Semmelweis-napi ünnepet tartottak a moziban

Nyolcadik alkalommal tartott Semmelweis-napi ünnepséget a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Vas vármegyei területi szervezete csütörtökön. Nyolc díjazottat köszöntöttek a Savaria moziban megrendezett gálán, ami délután továbbképzéssel, szakmai előadásokkal folytatódott. Dr. László Győző alpolgármester köszöntötte az egészségügyi dolgozókat a város képviseletében.

Semmelweis Ignác születésnapja - július elseje - 2011 óta a magyar egészségügy napja. Egészségügyi és szociális dolgozók vettek részt a szakdolgozói kamara ünnepségén csütörtökön délelőtt. Balogh Zoltán, az országos szervezet elnöke élő videókapcsolatban mondta el köszöntőjét. Vámos Zoltán főispán háláját fejezte ki az egészségügyi dolgozók munkájáért. Arról is beszélt, hogy a társadalmi megbecsülés mellett az anyagi elismerés sem marad el, hiszen 2016 óta folyamatos a bérrendezés, ami július elsején és jövő március végén újabb lépcsőkkel folytatódik. László Győző, egészségügyért is felelős alpolgármester úgy fogalmazott: emberéletekben mérhető az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája.

- A reményt azok az emberek jelentik, akik kapaszkodót, biztos pontot nyújtanak betegek és hozzátartozóik számára. Most itt ülnek velem szemben azok az egészségügyi dolgozók, akiket ma méltán ünneplünk, és díjazunk. Biztosíthatom önöket arról, hogy a szombathelyi önkormányzat nem csak a magyar egészségügy napján, hanem a mindennapokban is megbecsüli munkájukat - fogalmazott az elpolgármester.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház menedzsmentje nevében Vigh Andrea ápolási igazgatóhelyettes szólt a jelenlévőkhöz. Rámutatott: jöhet bármilyen kihívás, a betegnek mosolyra, kedves szóra van szüksége. Köszöntőt mondott a Magyar Ápolási Egyesület helyi elnökségi tagja, Benczik-Tóth Eszter és  a főszervező, Szabó Péterné, aki azt emelte ki, hogy vonzóvá kell tenni a pályát a fiatalok számára.

- Nem helyettesíthetik a személyes betegmegfigyelést, a törődést, az aggódást, a határozott szakmai segítséget a gépek. Erre még a mesterséges intelligencia sem lesz képes mai, modern világunkban. A betegellátáshoz olyan szakemberekre van szükség, akik saját, személyes lényükkel képesek erre a nemes feladatra - emlte ki Szabó Péterné a MESZK Vas vármegyei területi elnöke.

A PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum diákjai felkészítő tanárukkal közösen adtak emlékműsort Semmelweis Ignác tiszteletére.

Az anyák megmentőjétől elfordult családja és a szakma is, bolondnak tartották, sérelmezték, hogy felborította a megszokott rendet azzal, hogy kötelezővé tette a klórmeszes kézmosást. Tanításait sokáig elfeledték, és csak évtizedekkel később ismerték fel a jelentőségét.

A tanakajdi rock and rollosok produkciója után következett a díjátadó, nyolc egészségügyi dolgozó vett át elismerést: Gaál Attiláné, az érsebészeti osztály ápolója, Horváth Lajos mentőápoló, Jobbágyi Ildikó onkológiai szakápoló,  Keszeiné Csóbor Tímea, a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelő asszisztense, Király Éva, az intaházi pszichiátriai intézet szakápolója, Kovács Ildikó Mária, a sárvári pszichiátriai rehabilitációs osztály szakápolója, Pfeifferné Klujber Edit pszichiátriai szakápoló és Vargáné Bányai Edit szülésznő. 80. születésnapja alkalmából virággal köszöntötték Somogyi Józsefné nyugalmazott ápolási igazgatót. A Semmelweis-napi ünnepség délután továbbképzéssel, szakmai előadásokkal folytatódott.

(Fotó: Bonyhádi Zoltán)

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.