km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Előzésből lett baleset a 84-es főúton, elhajtott az okozó

Előzésből lett baleset a 84-es főúton, elhajtott az okozó

Segítségnyújtás elmulasztása miatt indult ügyben hozott ítéletet a Szombathelyi Törvényszék.

A Sárvári Járásbíróság segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 1 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre, 200.000 forint pénzbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetett előéletű férfit. Kötelezte továbbá 212.150 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A Szombathelyi Törvényszék azt írja, a tényállás szerint a vádlott 2022. június 25-én, dél körül egy Mercedes személygépkocsival közlekedett a 84-es számú főúton, Zsédeny felől Sárvár irányába. Előtte, vele azonos irányba haladt egy Seat Ibiza típusú személygépkocsi, amelyben jobb oldalon elöl ült a sértett. A Seat sofőrje az előtte haladó három gépkocsiból álló járműsor előzésébe kezdett a 7 méter széles aszfaltúttesten, amikor észlelte azt, hogy a megelőzendő járműsor második járműve ugyancsak előzni kezd és megkezdi az áthúzódást a tanú által igénybe vett menetirányuk szerinti bal oldali forgalmi sávban.

A Seat vezetője ekkor személygépkocsiját mintegy 70-80 km/h sebességre lassította azért, hogy az előzéssel felhagyva visszatérjen a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba, ám ekkor érkezett mögötte a vádlott a személygépkocsijával mintegy 101-103 km/h sebességgel, aki látva az előtte haladó személygépkocsi lassítását, fékezett, személygépkocsiját a menetiránya szerinti bal oldali útpadka irányába kormányozta, azonban ennek ellenére a Mercedes elejének jobb oldalával mintegy 80-85 km/h sebességgel – a menetirányuk szerinti bal oldali forgalmi sávban, az úttest szélétől 1,5 méter távolságra – nekiütközött a Seat hátulja bal oldalának.

A Seat az ütközést követően visszatért a menetiránya szerinti jobb oldali sávba, és mintegy 82 méter megtételét követően az úttest menetiránya szerinti jobb oldalán, részben pedig az útpadkán megállt. A vádlott személygépkocsijával ugyancsak lassított, elhaladt a megálló Seat mellett, félrehúzódott az úttest szélére, ahol megállt, azonban a személygépkocsiból nem szállt ki, és anélkül, hogy meggyőződött volna, hogy a Seat vezetője vagy utasa a balesetben megsérült-e, elhajtott a helyszínről. A baleset következtében a sértettnek nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sérülései lettek.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ 27. § (1) bekezdésében írtakat, mert olyan távolságban követte járművével a másik járművet, hogy az elöl haladó jármű mögött annak fékezése esetén nem tudott megállni. A balesetet követően megszegte a KRESZ 58. § (1) és (2) bekezdésében írtakat, mert balesettel érintett jármű vezetőjeként a sérült személynek segítséget nem nyújtott, a helyszínt pedig elhagyta. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhébb minősítésért és enyhébb büntetés kiszabásáért jelentettek be fellebbezését – közölte a Szombathelyi Törvényszék sajtóosztálya.

 

Címlapfotó: illusztráció/police.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.