km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Savaria első lakói - Ki, honnan, miért?

Savaria első lakói - Ki, honnan, miért?

Február 11-én, vasárnap délután 3 órakor a Savaria Múzeumban - a képzelet szárnyán - városunk, a hajdani Colonia Claudia Savaria, alapításának korába utazunk vissza, hogy mikor, miért, hogyan és kik számára hozták azt a települést, amely ma a mi otthonunk, írja Facebook-eseményébn Varga Péter Cserga muzeológus.

Mint írják: Magyarországon, nincs még egy olyan település, mely, csaknem kétezer évre visszamenőleg, név szerint is ismerné első lakóinak - vagy azok legalább egy részének - nevét, foglalkozását, családi körülményeit, eredetét....

Ennek a különleges rejtvénynek a megfejtéséhez hívjuk segítségül, a Savaria Múzeum Lapidariumának (Kőtárának), idevonatkozó feliratos emlékeit!

Ha valaki kedvet érez ehhez az érdekesnek ígérkező "nyomozáshoz" és időt is kíván rá szakítani, azt szeretettel várjuk!

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.