km/óra
  2021.02.25., csütörtök  •  Mátyás napja
S. Horváth Ildikó festő- és grafikusművész: a csodavárás idején

S. Horváth Ildikó festő- és grafikusművész: a csodavárás idején

A sok rossz után törvényszerűen kell jönnie valami jónak. A csodavárás segíti az embert abban, hogy a hétköznapokban úgymond túléljen. Ha várjuk a csodát, akkor az egyszerű dolgokban is megláthatjuk a jót, a szépet, vélekedik S. Horváth Ildikó szombathelyi festő- és grafikusművész. Az egymással való békében élést tartja a legfontosabbnak.

- Arra törekszem, hogy az alkotásaim segítsenek abban, hogy jobbá tudjunk válni. Talán néha sikerül. Az adventi időszakban többször gondolunk egymásra, többet törődünk egymással. Morfondírozunk, mégis mire vágyik a másik, minek örülne?  Olyan ötletek bukkannak elő, amilyenek egész évben nem. Tehát ez a mostani annyira más állapot. Nagyon jó ebben az egészben aktívan részt venni! 


- Minden évben elhatározom, hogy jó előre, már nyáron készülök a karácsonyra, s akkor a munkáimból lesz nekem egy szép készletem.  De valahogy sosincs. Ámbár szerintem azért ez mégis így jó. Mert hiszen nyáron egyszerűen nem olyan az idő, a hangulat. Nincs meg a ráhangolódás. Ezt valahogy nem lehet előresietni. Meg nem lehet hátramenni. Mindig az adott pillanatot kell megélni, s az alkotások azt tükrözik vissza. Még akkor is, ha már az előzőleg elkészült rézkarc lemezről nyomtatok. De azt akkor, úgy teszem, s így van benne az a pillanat, az atmoszféra. Ilyenkor pedig seregnyi dolgot kell elkészítenem, ezért az ember csúcsra jár. Nagyon jó ötleteim támadnak, az évnek ebben a szakaszában mindent jobban átjár a fény. Mindennek ellentmondani látszik, hogy még a nyáron ért az a megtiszteltetés, hogy egy szegedi galéria megkért, illetve azt a megrendelést kaptam tőlük, hogy készítsek az idei karácsonyi üdvözlő lapjaikra grafikát, amit szeretnének rányomtatni. Szerencsére sok időm volt rá. Bár eleinte úgy éreztem, egyszerűen képtelen leszek ráhangolódni. Annyira furcsa volt, hogy kánikulában karácsonyi téma… Azért végül mégis sikerült megidézni egy Szeged felett szálló angyalt, aki meghitt hangulatú, szerethető.  De nem volt könnyű!


- Az idei karácsony más lesz, mint a többi. Hogyan gyűlünk össze, hogy utána ne legyen gond? De talán felesleges is ezen előre töprengeni. Mert akkor úgysem úgy fog történni, ahogyan azt elterveztük. Megoldódik. Abban azonban biztos vagyok, hogy a sok rossz után törvényszerűen kell jönnie valami jónak. Szerintem, ez a csodavárás, ami bennem is van, bár lehet akár gyermeki naivitásnak nevezni, segíti az embert abban, hogy életünk hétköznapjaiban túléljünk dolgokat. Hogyha az ember csodavárásban él, akkor az apróbb dolgokban is meglátja a jót, a szépet. Legyen az egy szalvéta, vagy, hogy kibújik a nap a felhők közül.
 

-  Számomra fontos a harmóniára való törekvés. Grafikáimon is szépen megfér Krisztus, Madonna, a másikon Buddha, vagy az ősi magyar motívumok. Úgy érzem, hogy a lényeg ugyanaz. A békesség, az egymással való békében élés a legfontosabb. Az, hogy ezt mi közvetíti felénk, milyen fórum, vagy mit érzünk, valójában mindegy. Jó, hogy az ember kiválaszthatja: én ettől leszek jobb, ettől leszek boldogabb, harmonikusabb. A munkahelyemen, bárhol. Az életben. A legfontosabb pedig, hogy cselekedeteink ezeket a jó dolgokat tükrözzék. Törekedjünk rá, hogy többek legyünk, próbáljuk magunkat emelni. Hogyha pillanatnyilag valami kellemetlenség történik velem, igyekezzem abból valamiként – még akkor is, hogyha kínkeserves – a legjobbat kihozni. S az ember ne menjen nagyon félre morálisan. Vagy pedig az a nehéz vagy súlyos helyzet mutat olyan új, érdekes dolgot, amibe úgy belegondolhatok; akkor most mi is történik velem? 
Ez a mostani járvány talán elvezethet ahhoz a felismeréshez, hogy mennyire fontosak is vagyunk egymásnak. Amikor nem ölelhetek meg unokát, nem láthatom a másik arcát... Ráébred(het)ünk, hogy ami eddig természetes volt, az most nincs. Miközben tanakodhatunk azon születésvárás idején, hogy valójában mi is az értelme e mostani létezésünknek? Tömören (nem jó ezt cifrázni, mert akkor egyre jobban elburjánzanak a mondatok): lehetőség a változásra és a változtatásra. Tehát, hogy változtassunk magunkon. Úgy érzem, ennyi a történet.
                                                                         

Szöveg: Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
Savaria Fórum 30. évfolyam 6. szám - 2021.02.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március 1-én egyeztetnek arról, mikor és milyen feltételekkel nyithatnak ki az éttermek és a szállodák
Mégis lesz egyeztetés arról, hogy a vendéglátó- és szálláshelyek mikor és milyen feltételekkel nyithatnak Ausztriában: ez a megállapodás született azon a pénteki megbeszélésen, amelyen a kabinet tagjai és az ágazati képviselők vettek részt. A tulajdonosok hajlanak arra, hogy elfogadják a korábban elutasított megoldást, és hajlandóak negatív vírustesztet kérni a vendégektől, írja az ORF és az oe24.
Nincs újabb lazítás Ausztriában: legalább húsvétig nem nyitnak ki a vendéglők és a szállodák
Leghamarabb húsvét környékén lazítanak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseken, derült az osztrák kormány szakértőkkel folytatott beszélgetése után. A vendéglátó egységek, a szállodák, a kulturális intézmények legalább húsvétig, azaz április elejéig zárva maradnak – szakma rendesen kiakadt a döntésen, mert korábban arról volt szó, március elején tárgyalnak arról, hogy mikor nyithat a vendéglők és a szállodák. 
Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások
Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe.
Ausztria: szigorú biztonsági intézkedések mellett indul újra az oktatás az alsó- és középfokú iskolákban
Önkéntes teszteléssel, maszkviselési szabályokkal indul újra az intézményi oktatás az osztrák iskolákban. A részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.
Elhunyt dr. Andits Tamás
Mély megrendüléssel tudatjuk szurkolóinkkal, hogy elhunyt dr. Andits Tamás, a klub korábbi csapatorvosa, adta hírül a Falco KC honlapján.
legfrissebbek
Kiszámolták: ekkora hitelt lehet felvenni az átlagbérrel
Az országos bruttó átlagbér 2020 decemberében 449 400 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggeli közlése alapján, ami nettó 298 900 forint átlagos havi jövedelmet jelentett a munkavállalók számára. A Bank360 kiszámolta, mekkora személyi kölcsönre elég ez az összeg a túlzott eladósodást gátló szabályok mellett.
Futsal: csillagos ötösre vizsgázott a Haladás Debrecenben
A szombathelyiek nagyon magabiztosan, bajnokaspiránshoz méltó játékkal verték a DEAC gárdáját.
Sir Alex Ferguson a világ legjobb edzője
A skót Sir Alex Ferguson lett minden idők legjobb edzője a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS), amely az elmúlt negyedszázadban klubedzőként és válogatott szövetségi kapitányként elért eredmények együttes figyelembe vételével készítette el a listát
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban
Hidegfront érkezik a tél utolsó napjaiban. Pénteken még 20 fok is lehet, de szombaton már inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok és a hegyekben hózápor sem kizárt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Ausztriában a vendéglátó- és szállodaipar mielőbbi nyitást követel
Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.