km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
S. Horváth Ildikó festő- és grafikusművész: a csodavárás idején

S. Horváth Ildikó festő- és grafikusművész: a csodavárás idején

A sok rossz után törvényszerűen kell jönnie valami jónak. A csodavárás segíti az embert abban, hogy a hétköznapokban úgymond túléljen. Ha várjuk a csodát, akkor az egyszerű dolgokban is megláthatjuk a jót, a szépet, vélekedik S. Horváth Ildikó szombathelyi festő- és grafikusművész. Az egymással való békében élést tartja a legfontosabbnak.

- Arra törekszem, hogy az alkotásaim segítsenek abban, hogy jobbá tudjunk válni. Talán néha sikerül. Az adventi időszakban többször gondolunk egymásra, többet törődünk egymással. Morfondírozunk, mégis mire vágyik a másik, minek örülne?  Olyan ötletek bukkannak elő, amilyenek egész évben nem. Tehát ez a mostani annyira más állapot. Nagyon jó ebben az egészben aktívan részt venni! 


- Minden évben elhatározom, hogy jó előre, már nyáron készülök a karácsonyra, s akkor a munkáimból lesz nekem egy szép készletem.  De valahogy sosincs. Ámbár szerintem azért ez mégis így jó. Mert hiszen nyáron egyszerűen nem olyan az idő, a hangulat. Nincs meg a ráhangolódás. Ezt valahogy nem lehet előresietni. Meg nem lehet hátramenni. Mindig az adott pillanatot kell megélni, s az alkotások azt tükrözik vissza. Még akkor is, ha már az előzőleg elkészült rézkarc lemezről nyomtatok. De azt akkor, úgy teszem, s így van benne az a pillanat, az atmoszféra. Ilyenkor pedig seregnyi dolgot kell elkészítenem, ezért az ember csúcsra jár. Nagyon jó ötleteim támadnak, az évnek ebben a szakaszában mindent jobban átjár a fény. Mindennek ellentmondani látszik, hogy még a nyáron ért az a megtiszteltetés, hogy egy szegedi galéria megkért, illetve azt a megrendelést kaptam tőlük, hogy készítsek az idei karácsonyi üdvözlő lapjaikra grafikát, amit szeretnének rányomtatni. Szerencsére sok időm volt rá. Bár eleinte úgy éreztem, egyszerűen képtelen leszek ráhangolódni. Annyira furcsa volt, hogy kánikulában karácsonyi téma… Azért végül mégis sikerült megidézni egy Szeged felett szálló angyalt, aki meghitt hangulatú, szerethető.  De nem volt könnyű!


- Az idei karácsony más lesz, mint a többi. Hogyan gyűlünk össze, hogy utána ne legyen gond? De talán felesleges is ezen előre töprengeni. Mert akkor úgysem úgy fog történni, ahogyan azt elterveztük. Megoldódik. Abban azonban biztos vagyok, hogy a sok rossz után törvényszerűen kell jönnie valami jónak. Szerintem, ez a csodavárás, ami bennem is van, bár lehet akár gyermeki naivitásnak nevezni, segíti az embert abban, hogy életünk hétköznapjaiban túléljünk dolgokat. Hogyha az ember csodavárásban él, akkor az apróbb dolgokban is meglátja a jót, a szépet. Legyen az egy szalvéta, vagy, hogy kibújik a nap a felhők közül.
 

-  Számomra fontos a harmóniára való törekvés. Grafikáimon is szépen megfér Krisztus, Madonna, a másikon Buddha, vagy az ősi magyar motívumok. Úgy érzem, hogy a lényeg ugyanaz. A békesség, az egymással való békében élés a legfontosabb. Az, hogy ezt mi közvetíti felénk, milyen fórum, vagy mit érzünk, valójában mindegy. Jó, hogy az ember kiválaszthatja: én ettől leszek jobb, ettől leszek boldogabb, harmonikusabb. A munkahelyemen, bárhol. Az életben. A legfontosabb pedig, hogy cselekedeteink ezeket a jó dolgokat tükrözzék. Törekedjünk rá, hogy többek legyünk, próbáljuk magunkat emelni. Hogyha pillanatnyilag valami kellemetlenség történik velem, igyekezzem abból valamiként – még akkor is, hogyha kínkeserves – a legjobbat kihozni. S az ember ne menjen nagyon félre morálisan. Vagy pedig az a nehéz vagy súlyos helyzet mutat olyan új, érdekes dolgot, amibe úgy belegondolhatok; akkor most mi is történik velem? 
Ez a mostani járvány talán elvezethet ahhoz a felismeréshez, hogy mennyire fontosak is vagyunk egymásnak. Amikor nem ölelhetek meg unokát, nem láthatom a másik arcát... Ráébred(het)ünk, hogy ami eddig természetes volt, az most nincs. Miközben tanakodhatunk azon születésvárás idején, hogy valójában mi is az értelme e mostani létezésünknek? Tömören (nem jó ezt cifrázni, mert akkor egyre jobban elburjánzanak a mondatok): lehetőség a változásra és a változtatásra. Tehát, hogy változtassunk magunkon. Úgy érzem, ennyi a történet.
                                                                         

Szöveg: Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.