km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Romba döntötte a várost a bombázás

Romba döntötte a várost a bombázás

A 1945. március 4-én Szombathelyt érő bombázás a város történetének legsúlyosabb és legtöbb áldozatot követelő légitámadása. A tragikus történelmi eseményről számos írás jelent meg, összefoglalónkhoz Czirók Zoltánnak a Vasi Szemlében 2020-ban megjelent tanulmányát használtuk.

 

A szerző „Tegnap istenítélet volt Szombathelyen...” Légitámadások a vasi megyeszékhely ellen, 1944–1945 címmel írt könyvet, amely a Vasi Múzeumbarát Egylet gondozásában jelent meg. A szerző amerikai szemszögből vizsgálta az eseményeket. A tanulmányban jelezi, hogy amikor 1944 októberben a szovjet hadsereg átlépte a magyar határt, az amerikai légi hadsereg repülőgépeit a nyugat-magyarországi közlekedési vonalak ellen vetették be. „Az amerikai előírások nagyon szigorúan vették az ártatlan lakosság életének védelmét, a támadások mindig katonai vagy ipari fontosságú célpontok – esetünkben főleg vasúti csomópontok – ellen irányultak. A nagy repülési magasság viszont szinte kizárta a pontos bombavetést, így számtalanszor előfordult, hogy a bombák lakóházak között végeztek hatalmas rombolást.”


Czirók Zoltán azt írja, az amerikai repülőalakulatok bevetési parancsa és jelentései alapján minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a támadás célpontja egyértelműen a vasúti pályaudvar volt március 4-én – más magyar és ausztriai területen lévő vasúti csomópontokkal együtt. A szombathelyi vasútállomás az Olaszországból felszálló 55. Bomber Wing négy bombázócsoportjának (Bomber Group) lett  kijelölve. Az amerikai hadsereg a szombathelyi pályaudvart ekkor a legfontosabb vasúti központnak tartotta, mivel a front széles körzetének szolgált utánpótlással. A leírás megadta, hogy a rendező-pályaudvar a város keleti oldalán fekszik, hosszan és keskenyen fut észak–déli irányban.


A jelentések szerint a csoportok a felszállás után a rossz időjárás miatt nehezen álltak össze, a várost elsőként 485. csoport érte el, 28 B24-sel. A jelentések szerint a felhők és köd miatt a kötelék nem tudta azonosítani a rárepülés kezdőpontját, amikor pedig meglátták a célt – a teherpályaudvart – helyesbítő manőverbe kezdtek, amit sikeresen végrehajtottak, azonban zavart okozott az egységben és a bombák kioldására mindössze 45 másodperc maradt. A bombázásról készült légifelvételen jól látható, hogy a teherpályaudvar mellett Szőlőst, a Székesegyházat és a belváros környékét, a vasútállomás és a Wesselényi utca közötti részt is bombasorozat érte a rajokra osztott egység támadása nyomán. (Egy másik elmélet szerint elképzelhető, hogy a korrekciós manőver miatt az egyik raj a szintén észak-déli irányban futó Rumi utat és annak a folytatását, a Mátyás király utcát keverte össze a vasútvonallal – így dobta végül a bombákat az út tengelyébe eső templomra és környékére.) Czirók Zoltán szerint a belvárost érő támadás az első hullámban történt 12 óra 42 perckor. A másik három csoport közül a 465-ös 25 gépe 13 óra 6 perckor bombázta a pályaudvart, az eredetileg elsőnek jelölt 460-as egység sem tudta azonosítani a rárepülés helyét, ezért előbb 360 fokos fordulót tettek, majd ismét korrigáltak, 13 óra 24 perckor szintén a pályaudvart vették célba. A 464-es bombázócsoport 39 B24-es gépe 13 óra 30 perckor ért a város fölé, a rajok viszont a korábbi támadások felszálló füst miatt célazonosítási nehézségeket jelentettek.


A kaotikus támadás a városban borzalmas pusztítást, generációkon át megőrzött tragédiákat okozott: a halottak száma összesen 438 volt, ebből 42 honvéd, 24 német katona és 372 polgári személy, a halotti anyakönyvek adatai szerint a támadásnak 293 szombathelyi lakos esett áldozatául. Az elsődleges célpontnak számító rendező- és személypályaudvaron nem maradt ép vágány, lebombázták a javítóműhelyt. Komoly kár érte az épületeket a Nádasdy, a Vörösmarty, a Szelestey, a Wesselényi, a Széll Kálmán, a Hunyadi, Rákóczi utcákban – az északi-déli irányú utcák házai rengeteg találatot kaptak. A Fő tér környékén és a Belsikátorban több lakóépület romba dőlt, a Kossuth Lajos utcában nem maradt ép ház. A Mátyás király utca környékén lévő Balassi utcában (akkor Nyár utca) 22 ember veszítette életét.

 

Túlélte a Székesegyház bombázást
A szombathelyi Székesegyházban aznap misét tartottak, amely egy órával a támadás előtt véget ért. A bombázás alatt négyen maradtak a templomban, köztük a nagykanizsai Tornyos Istvánné, aki sebesült férjét érkezett meglátogatni, előtte pedig felkereste sógorát Tornyos József káplánt. Tánczos Mihály 2015-ben megszólaltatta az asszony leszármazottait, aki a kis szószék alatt elrejtőzve élte túl azt, hogy egy vagy több bomba átszakította a tetőszerkezetet, ám még a földet érés előtt, a levegőben, az épület felett felrobbant. (A videó, illetve Magay Elizabeth és Fred Crennshaw  témába vágó kutatásai a 112Press portálon érhetőek el. 

 

Képalá:
B 24-es bombázó 1944 szeptemberében Fotó: Fortepan / National Archives

 

Czirók Zoltán Vasi Szemlében megjelent tanulmánya itt érhető el. 

Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.