km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Romániában megközelítette az 1300-at a napi fertőzésszám

Romániában megközelítette az 1300-at a napi fertőzésszám

Romániában újabb 1298 koronavírus-fertőzöttről számolt be szerdán a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel megközelítette a 90 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

 

A szerdai növekmény 12 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, tehát a fertőzés terjedésének gyorsulását jelzi négy olyan nap után, amikor a fertőzésszám elmaradt a kéthetes átlagtól. Romániában a napi fertőzésszám görbéje egy heti rendszerességgel ismétlődő fűrészfog formát mutat, amely hét közepén, amikor több mint 22 ezer tesztet végeznek két-háromszázzal meghaladja, az átlagosnak számító 1200-at, a hétvégén, amikor két nap alatt értékelnek ki ugyanennyi tesztet, a fertőzésszám rendre ezer alá esik.


A szerdai jelentés szerint az utóbbi napon újabb 40 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 3721-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.


Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az Európai Unión belül lakosságarányosan Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta. Az utóbbi két hétben Romániában minden egymillió lakosra 31 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint hétszerese az európai uniós átlagnak.


Romániában jelenleg több mint 47 ezerre tehető az ismert aktív fertőzöttek száma, közülük 7147-et kezelnek kórházban, 519 súlyos beteget pedig intenzív osztályon ápolnak. Szerdán 33 553 fertőzésgyanús ember otthoni karanténban várta a betegség lappangási idejének leteltét. (MTI)
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.