km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Romániában csak a vesztegzár alá vont településeken zárnák be az iskolákat

Romániában csak a vesztegzár alá vont településeken zárnák be az iskolákat

Romániában mindenütt megnyitnak az iskolák szeptember 13-án, távoktatásra csak a beoltatlan diákok és tanárok kényszerülnek a fertőzöttebb településeken, az iskolák tehát a beoltottak számára mindvégig nyitva maradnak, ez alól csak a vesztegzár alá vont települések képeznek kivételt.

 

Ezt Sorin Cimpeanu oktatási miniszer jelentette be pénteken, miután Ioana Mihaila egészségügyi miniszterrel egyeztett. A tárcavezetők meg akarják szerezni a járványügyi operatív törzs (CNSU) hozzájárulását ahhoz, hogy a korábbi egyről hat ezrelékre emeljék azt a kéthetes fertőzöttségi rátát, amely felett e járvány-sújtotta településeken korlátoznák az óralátogatást az iskolákban.


A távoktatást azonban még a hat ezrelékes fertőzési arány felett is csak a beoltatlan iskolás diákok és tanárok számára vezetnék be. A miniszterek szerint a vakcina felvételével járó "előny" az, hogy a beoltottak számára a magasabb fertőzési ráta esetén is nyitva tarják az iskolákat, nem pedig a beoltatlanokkal szembeni "hátrányos megkülönböztetés", miként azt az ellenzék állítja. Hozzátették: a fertőzés terjedése esetén továbbra is meg kell hozni azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel szavatolhatják, hogy az iskola biztonságos környezet marad a diákok számára.


A védőmaszk viselése az új tanévben már csak a zárt térben lesz kötelező. A testnevelés órákat lehetőség szerint szabad levegőn tartják.


A megbeszélésen Florin Citu miniszterelnök is jelen volt, aki az iskolakezdésről szóló sajtóértekezlet elején annyit mondott: a tanévnyitó ünnepségeket is a "normálishoz minél közelebb" álló módon fogják megszervezni. Leszögezte: azt akarja, hogy a tanév jelenléti oktatással kezdődjék és úgy is folytatódjék. Ehhez minden feltétel adott - tette hozzá a kormányfő az ingyenesen, előjegyzés nélkül bárki által igényelhető, koronavírus elleni oltásra utalva.


Romániában a fertőzési ráta - az utóbbi két hétben diagnosztizált fertőzések lakosságarányos száma - még nem haladta meg a lakosság 0,2 ezrelékét, de gyorsan emelkedik. Pénteken már több mint hatszáz új esetet jelentettek, ami nyolcvan százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A napi jelentésben újabb 9 haláleset is szerepel, ami másfélszerese az utóbbi két hét átlagának.


A kórházakban kétszer annyi (1187) koronavírusos beteget kezelnek, mint két héttel korábban. Ez idő alatt az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma is csaknem duplájára, 167-re emelkedett.


Az oltakozási hajlandóság azonban továbbra is csökken: immár napi nyolcezer alá esett az első oltásra jelentkezők számának átlaga. A 19,3 milliós Romániában a beoltható - 12 év feletti - lakosság 30,4 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. (MTI)
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.
Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén
Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Futsal: nyolcgólos Haladás-döntetlen Nyíregyházán
A hazaiak a 36. percben még két találattal vezettek, ekkor azonban jött Vas Ádám, aki kétszer is beköszönt és kialakította a 4-4-es végeredményt.
Csütörtökön 22 órától péntek hajnalig szünetel a jegyértékesítés
Csütörtökön 22 órától péntek hajnali 3 óráig szünetel a jegyértékesítés a MÁV pénztárainál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, online az Elvirában és a MÁV-appban is - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján.