km/óra
  2024.06.24., hétfő  •  Iván napja
Róma városa 2776. születésnapját ünnepli

Róma városa 2776. születésnapját ünnepli

Gladiátorjátékok és ingyen látogatható múzeumok várják Róma lakosait és a városban tartózkodó turistákat április 21-én, Rómát az ókori hagyomány szerint ugyanis ezen a napon alapítottak Krisztus előtt 753-ban.

 

A születésnap alkalmából Roberto Gualtieri főpolgármester babérkoszorút helyez el az ókori város egykori központjaként ismert Capitolium-domb közelében.


A pápa római helynöke, Angelo De Donatis bíboros misét mutat be a város üdvösségéért.


Szokás szerint a városi múzeumokban április 21-én ingyenes a belépés. A Capitoliumi Múzeum rendkívüli tárlattal ünnepel, és ahogyan minden évben, most is egy ezidáig soha nem kiállított régészeti leletet mutat be: egy aranyozott levelekkel díszített, negyedik századi üvegtárgyat, melyet az utolsó római metróvonal fúrása során találtak.


A Forum Romanum éjszakai látogatással várja a látogatókat. A születésnapon nyitja meg kapuit a város rózsakertje az Aventinus-dombon.


Április 21-én délben megtelik olaszokkal és külföldiekkel a Pantheon is, mivel ebben az időpontban az ókori épület tetőnyílásából betörő napsugarak rendkívüli szögben világítják meg a hatalmas belső tereket.


Ezreket várnak a Circus Maximus egykori lóversenypályájára is, ahol vasárnapig Róma története főbb epizódjai elevenednek meg a város alapításától a birodalom terjedéséig: szenátorok, császárok, matrónák és Veszta-szüzek, római katonák és gladiátorok vonulnak fel a hagyományőrző csoportok szervezésében. (MTI)

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Savaria Fórum 33. évfolyam 24. szám - 2024.06.21.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak