km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
A Szabadság útjain: séta közben elevenítették fel a múltat

A Szabadság útjain: séta közben elevenítették fel a múltat

A rendszerváltoztatás kultikus helyszíneire tervezett sétát az Agora Kulturális Központ kedden délután. A Szabadság útjain címmel meghirdetett programot Kozma Gábor, újságíró az Éhen Gyula Kör elnöke vezette. Az érdeklődők számos olyan történetet ismerhettek meg, amelyeket eddig sehol sem publikáltak.

 

Kozma Gábor szenvedélyes élménybeszámolójával vette kezdetét a séta. Az újságíró elmesélte, hogyan takarták le a Lenin-szobrot 1990. március 11-én, vasárnap. Hangsúlyozta, Kelet-Európában elsőként városunkban történhetett ez meg. Lenint március 30-án végleg elszállították a térről. Az emlékezők szerint akkor legalább ezren vettek részt az eseményen. 


Kozma Gábor újságíró, az Éhen Gyula Kör elnöke elmondta, tervezett erről a korszakról könyvet írni, szubjektív könyvet, nyilván nem történészként, hanem újságírói szemszögből. Bíztatást kapott, pénzt azonban nem tudott hozzá összeszedni, úgyhogy ez még mindig csak tervben van. Hozzátette, rengeteg emlék van, ami soha nem kapott publicitást. 


Az önkormányzatiság harmincadik évfordulójának programjait az Agora Kulturális Központ szervezte. Horváth Zoltán igazgató hozzátette, a szervezőkkel azért gondolták fontosnak, hogy a 30 évvel ezelőtti önkormányzati választásokkal kapcsolatos eseményekről megemlékezzenek, mert ezek nagyon fontos szerepet játszottak Szombathely és az egész ország életében. Azt gondolják, hogy ez nemcsak történelmi, politikai forduló volt, hanem a kulturális életnek is egyfajta fordulója, amivel kapcsolatosan az Agorának is feladata volt. 


Az érdeklődők a Március 15. térről átsétáltak a Király utcán át az Uránia udvarba és a Fő térre, hogy azokon a helyszíneken elevenítsék fel a múltat, ahol a rendszerváltoztatás legfontosabb eseményei megtörténtek. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.