km/óra
  2022.10.06., csütörtök  •  Brúnó, Renáta napja
A Szabadság útjain: séta közben elevenítették fel a múltat

A Szabadság útjain: séta közben elevenítették fel a múltat

A rendszerváltoztatás kultikus helyszíneire tervezett sétát az Agora Kulturális Központ kedden délután. A Szabadság útjain címmel meghirdetett programot Kozma Gábor, újságíró az Éhen Gyula Kör elnöke vezette. Az érdeklődők számos olyan történetet ismerhettek meg, amelyeket eddig sehol sem publikáltak.

 

Kozma Gábor szenvedélyes élménybeszámolójával vette kezdetét a séta. Az újságíró elmesélte, hogyan takarták le a Lenin-szobrot 1990. március 11-én, vasárnap. Hangsúlyozta, Kelet-Európában elsőként városunkban történhetett ez meg. Lenint március 30-án végleg elszállították a térről. Az emlékezők szerint akkor legalább ezren vettek részt az eseményen. 


Kozma Gábor újságíró, az Éhen Gyula Kör elnöke elmondta, tervezett erről a korszakról könyvet írni, szubjektív könyvet, nyilván nem történészként, hanem újságírói szemszögből. Bíztatást kapott, pénzt azonban nem tudott hozzá összeszedni, úgyhogy ez még mindig csak tervben van. Hozzátette, rengeteg emlék van, ami soha nem kapott publicitást. 


Az önkormányzatiság harmincadik évfordulójának programjait az Agora Kulturális Központ szervezte. Horváth Zoltán igazgató hozzátette, a szervezőkkel azért gondolták fontosnak, hogy a 30 évvel ezelőtti önkormányzati választásokkal kapcsolatos eseményekről megemlékezzenek, mert ezek nagyon fontos szerepet játszottak Szombathely és az egész ország életében. Azt gondolják, hogy ez nemcsak történelmi, politikai forduló volt, hanem a kulturális életnek is egyfajta fordulója, amivel kapcsolatosan az Agorának is feladata volt. 


Az érdeklődők a Március 15. térről átsétáltak a Király utcán át az Uránia udvarba és a Fő térre, hogy azokon a helyszíneken elevenítsék fel a múltat, ahol a rendszerváltoztatás legfontosabb eseményei megtörténtek. 

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
Savaria Fórum 31. évfolyam 35.szám - 2022.09.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Új eszközöket szerzett be a Szombathelyi Parkfenntartási Kft.
Tartályos fűnyíró traktor, rézsűkasza, traktor, tartálykocsi – ezek a gépek szerepeltek a Szompark idei eszközbeszerzési terveiben. A tartálykocsi, traktor, és a rézsűkasza már tavasz végére megérkezett, nemrég sikerült beszerezni a kaszálékot tartályba gyűjtő nagyobb méretű fűnyírókat is, ezekből összesen 3️ darab érkezett cégünkhöz, osztotta meg a hírt közösségi oldalán a Szompark.
Nem nézhette meg elhunyt édesapja holttestét a járvány alatt, bántalmazta az orvost
A Sárvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat egy német nővel szemben, áll a Vas Megyei Főügyészség közleményében.
Megújult a vezetékrendszer és a járda egy szakasza a Váci utcában
Befejeződött a vezetékrendszer felújítás és a járda egy szakasza is megújult a Váci Mihály utcában, osztotta meg a hírt közösségi oldalán Horváth Soma alpolgármester.
Vadbaleset, ittas vezetés, elütött kerékpáros – az elmúlt 24 óra rendőrségi hírei
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. október 5-én 5 óra és 2022. október 6-án 5 óra közötti időben kettő, könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik négy, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Elfogtak egy Top 50-es magyar bűnözőt, egy 52 éves körmendi férfit Németországban
Elfogtak egy körözött, a rendőrségi Top 50-es listán is szereplő körmendi férfit Németországban - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.