km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház

Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház

Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház: a vírushelyzet bizonytalanságai és nehézségei ellenére minden idők legtöbb előadását tartják meg a szezon végéig, és a bevételi előirányzatot is tudják teljesíteni, miközben felújítás és fejlesztés is folyik a kamara- és próbateremben. Mindezt rengeteg munkával és több sikeres pályázattal tudták elérni az állami támogatás jelentős csökkenése mellett.

 

Sajtótájékoztatón számolt be a Mesebolt Bábszínház igazgatója a július végéig tartó évad nehézségeiről és eredményeiről. 450 előadást tartanak, ami az intézmény történetének eddigi legmagasabb száma, duplája a fenntartó elvárásának.


Horváth Soma alpolgármester kifejtette, minden szempontból, de a kulturális élet szempontjából kiemelkedő, hogy egy rendkívül nehéz időszakban ilyen komolyan helytállnak, kitűnő munkát végeznek.


2019-hez képest jelentősen csökkent az állami forrás mértéke, a szombathelyi önkormányzat 53,5 millió forint éves plusz támogatást nyújtott az intézménynek. 8 új bemutató mellett a korábbi évadok előadásai közül 15 produkciót műsoron tartottak. A vírushelyzetben csökkent a bérletesek száma. Plusz vállalásokkal, például az osztályterem-színházzal, az 1-2 személyes előadásokkal a Lázár Ervin Programban és a miniszteri támogatással megvalósult Királyok Könyve sorozattal működőképesek maradtak.


Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, ez egy kiemelkedő volt ennek ellenére, mert 450 előadást teljesítettek. Eddig 320 és 350 között volt a legtöbb előadásszám az eddigi évek során. A covid előtt átlagnézőszámot, a 30 ezres számot tudták újra biztosítani, teljesíteni. Ez a teljes társulat számára egy óriási megterhelést jelentett. Ezt a rengeteg előadást lejátszani.


Közben jelentős szakmai díjakat nyertek, és fesztiválokon jártak. Fejlesztések is folynak, átalakítják a kamara- és próbatermet. Pályázati támogatásból, ez közel 20 millió forintos beruházást jelent, légkondicionálás lesz beszerelve, a 125-ös próbatermüket egy klubterem megnyitásával megnagyobbították. 


Miú és Vau története, a Mesebolt Bábszínház legújabb produkciójából is mutattak részleteket. A cica és a kutya embermeséjét Kolozsi Angéla és Lukács Gábor játssza. Az új előadás premierjét a nardai Karitász Táborban tartják június 24-én. Az új évad kezdetére várhatóan elkészül a próba és kamaraterem felújítása, így szeptemberben már megújult körülmények között várják a közönséget.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.