km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház

Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház

Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház: a vírushelyzet bizonytalanságai és nehézségei ellenére minden idők legtöbb előadását tartják meg a szezon végéig, és a bevételi előirányzatot is tudják teljesíteni, miközben felújítás és fejlesztés is folyik a kamara- és próbateremben. Mindezt rengeteg munkával és több sikeres pályázattal tudták elérni az állami támogatás jelentős csökkenése mellett.

 

Sajtótájékoztatón számolt be a Mesebolt Bábszínház igazgatója a július végéig tartó évad nehézségeiről és eredményeiről. 450 előadást tartanak, ami az intézmény történetének eddigi legmagasabb száma, duplája a fenntartó elvárásának.


Horváth Soma alpolgármester kifejtette, minden szempontból, de a kulturális élet szempontjából kiemelkedő, hogy egy rendkívül nehéz időszakban ilyen komolyan helytállnak, kitűnő munkát végeznek.


2019-hez képest jelentősen csökkent az állami forrás mértéke, a szombathelyi önkormányzat 53,5 millió forint éves plusz támogatást nyújtott az intézménynek. 8 új bemutató mellett a korábbi évadok előadásai közül 15 produkciót műsoron tartottak. A vírushelyzetben csökkent a bérletesek száma. Plusz vállalásokkal, például az osztályterem-színházzal, az 1-2 személyes előadásokkal a Lázár Ervin Programban és a miniszteri támogatással megvalósult Királyok Könyve sorozattal működőképesek maradtak.


Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, ez egy kiemelkedő volt ennek ellenére, mert 450 előadást teljesítettek. Eddig 320 és 350 között volt a legtöbb előadásszám az eddigi évek során. A covid előtt átlagnézőszámot, a 30 ezres számot tudták újra biztosítani, teljesíteni. Ez a teljes társulat számára egy óriási megterhelést jelentett. Ezt a rengeteg előadást lejátszani.


Közben jelentős szakmai díjakat nyertek, és fesztiválokon jártak. Fejlesztések is folynak, átalakítják a kamara- és próbatermet. Pályázati támogatásból, ez közel 20 millió forintos beruházást jelent, légkondicionálás lesz beszerelve, a 125-ös próbatermüket egy klubterem megnyitásával megnagyobbították. 


Miú és Vau története, a Mesebolt Bábszínház legújabb produkciójából is mutattak részleteket. A cica és a kutya embermeséjét Kolozsi Angéla és Lukács Gábor játssza. Az új előadás premierjét a nardai Karitász Táborban tartják június 24-én. Az új évad kezdetére várhatóan elkészül a próba és kamaraterem felújítása, így szeptemberben már megújult körülmények között várják a közönséget.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.