km/óra
  2022.08.13., szombat  •  Ipoly napja
Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház

Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház

Rendkívüli évadot zár a Mesebolt Bábszínház: a vírushelyzet bizonytalanságai és nehézségei ellenére minden idők legtöbb előadását tartják meg a szezon végéig, és a bevételi előirányzatot is tudják teljesíteni, miközben felújítás és fejlesztés is folyik a kamara- és próbateremben. Mindezt rengeteg munkával és több sikeres pályázattal tudták elérni az állami támogatás jelentős csökkenése mellett.

 

Sajtótájékoztatón számolt be a Mesebolt Bábszínház igazgatója a július végéig tartó évad nehézségeiről és eredményeiről. 450 előadást tartanak, ami az intézmény történetének eddigi legmagasabb száma, duplája a fenntartó elvárásának.


Horváth Soma alpolgármester kifejtette, minden szempontból, de a kulturális élet szempontjából kiemelkedő, hogy egy rendkívül nehéz időszakban ilyen komolyan helytállnak, kitűnő munkát végeznek.


2019-hez képest jelentősen csökkent az állami forrás mértéke, a szombathelyi önkormányzat 53,5 millió forint éves plusz támogatást nyújtott az intézménynek. 8 új bemutató mellett a korábbi évadok előadásai közül 15 produkciót műsoron tartottak. A vírushelyzetben csökkent a bérletesek száma. Plusz vállalásokkal, például az osztályterem-színházzal, az 1-2 személyes előadásokkal a Lázár Ervin Programban és a miniszteri támogatással megvalósult Királyok Könyve sorozattal működőképesek maradtak.


Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, ez egy kiemelkedő volt ennek ellenére, mert 450 előadást teljesítettek. Eddig 320 és 350 között volt a legtöbb előadásszám az eddigi évek során. A covid előtt átlagnézőszámot, a 30 ezres számot tudták újra biztosítani, teljesíteni. Ez a teljes társulat számára egy óriási megterhelést jelentett. Ezt a rengeteg előadást lejátszani.


Közben jelentős szakmai díjakat nyertek, és fesztiválokon jártak. Fejlesztések is folynak, átalakítják a kamara- és próbatermet. Pályázati támogatásból, ez közel 20 millió forintos beruházást jelent, légkondicionálás lesz beszerelve, a 125-ös próbatermüket egy klubterem megnyitásával megnagyobbították. 


Miú és Vau története, a Mesebolt Bábszínház legújabb produkciójából is mutattak részleteket. A cica és a kutya embermeséjét Kolozsi Angéla és Lukács Gábor játssza. Az új előadás premierjét a nardai Karitász Táborban tartják június 24-én. Az új évad kezdetére várhatóan elkészül a próba és kamaraterem felújítása, így szeptemberben már megújult körülmények között várják a közönséget.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Megerősítik Toronyban a lignitbányászatot tiltó helyi rendeletet
Nincs folyamatban bányászati koncessziós pályázat, ami érintené Torony község körzetét - ezt a választ adta a Technológiai és Ipari Minisztérium Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére, kell-e attól tartani, hogy lignitbánya nyílik Vas megyében. A toronyiak szerint azonban ez semmire sem biztosíték. A következő testületi ülésen megerősítik a bányászatot tiltó helyi rendeletet.
Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén
Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
Kiadták a figyelmeztetést: zápor, zivatar, jégeső is lehet
Szombaton Magyarország egész területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Szünetel hétfőn a melegvíz-szolgáltatás a Váci Mihály utcában és környékén
Bécsben spórolnak a díszkivilágítással karácsonykor
Az energiatakarékosság érdekében Bécsben a Ring az idei karácsonyi szezonban sötétben marad. A város és a kereskedelmi kamara is egyetértett ebben. Emellett a Rathausplatzon is korlátozásokat terveznek az ünnepi vásárkor. A spórolás, önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti, olvasható az orf.at-n.