km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Rendkívüli bejelentés: Koczka Tibor került az Éljen Szombathely! listájának ötödik helyére

Rendkívüli bejelentés: Koczka Tibor került az Éljen Szombathely! listájának ötödik helyére

A listát dr. László Győző alpolgármester vezeti, dr. Nemény András polgármester pedig ismét a legutolsó helyen szerepel. Ha Koczka bejut a képviselő-testületbe, nem lesz tagja az Éljen Szombathely! frakciónak, továbbra is függetlenként segíti a városvezetés munkáját.

Rendkívüli bejelentést tett csütörtökön délelőtt a 2024. június 9-i önkormányzati választásokkal kapcsolatban dr. Nemény András polgármester, Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely! Egyesület elnöke és Koczka Tibor, a Pro Savaria Egyesület önkormányzati képviselője.

„Öt évvel ezelőtt, az előző önkormányzati választásnál, mint polgármester-jelölt találkoztunk Koczka Tiborral, sőt még polgármesterjelölti vitát is folytattunk. Aztán a Pro Savaria polgármesterjelöltje listáról bejutott a testületbe. Akkor azt hirdették, szakmai munkát fognak folytatni, hogy mindent, amit kritikus pontnak tartanak, azt szóvá tesznek, ami pedig jó, azt el fogják ismerni. Most a ciklus végén összegezve mondhatjuk, hogy ez tényleg is történt: a városvezetésben is azt láttuk, hogy érdemes odafigyelni arra, mit mond Tibor, hogy milyen javaslatai vannak akár felénk, akár a város összességét tekintve, és sokszor volt olyan, hogy még egyeztettünk is közgyűlések előtt. Jó párszor beépültek a javaslatai az előterjesztésekbe is, de attól függetlenül, ha valami nem volt szimpatikus neki, ha nem értett egyet, akkor azt elmondta” – kezdte dr. Nemény András.

Hozzátette, szerinte ez egy nagyon jó út, fontos ez a típusú gondolkodás, mindez pedig egyfajta bizalmat is eredményezett, így polgármesterként arra gondolt, szívesen együttműködne vele, ha ismét megkapja a bizalmat a szombathelyiektől és újra várost vezethet.

Elmondta, a másik független képviselő, Czeglédy Csaba esetében is nagyjából hasonló volt a helyzet ebben a ciklusban: nagyon sok javaslata volt, és voltak élesebb viták is a közgyűlésen, hiszen neki más a vérmérséklete, de ezek előrevitték a város ügyeit. Szeretnék, ha ez jövőben is így lenne, ezért tárgyaltak Koczka Tiborral arról, hogyan lehetne úgy folytatni ezt a közös munkát, hogy megmaradjon a független státusza.

„Erre találtunk ki közösen az Éljen Szombathellyel egy olyan konstrukciót, ami erre garanciát jelenthet mindannyiunknak. Én hiszek benne, hogy a következő városvezetéshez is lesz közünk, és Tibor véleménye, ötletei és gondolatai mind bent lesznek. Azt tudni kell, hogy nem tagadta meg önmagát ugyanaz, aki volt korábban: egy jobboldali gondolkodású ember. De a mi gondolkodásunkban pont ez a legfontosabb: nem az a lényeg, hogy ki honnan jött, mi az gondolkodása, hanem az, hogy mi a közös pont. A közös pont Szombathely, és aki ebben partner tud lenni, azzal mindig meg fogjuk találni a hangot” – mondta a polgármester.

Tóth Kálmán az Éljen Szombathely! Egyesület elnöke arról beszélt, az Éljen Szombathely! egy pártok feletti szervezet és bármilyen irányultságú emberek csatlakozhatnak: vannak köztük bal és jobb oldali gondolkodású tagok, illetve képviselők is. Úgy gondolja, ezt nem kell különösebben magyarázni, hiszen a teljes ellenzéki paletta felvonultatja magát az Éljen Szombathely! ernyője alatt és ebbe kimondottan beleillik Koczka Tibor munkája.

„Az volt a gondolat, hogy ezt valamilyen módon a választási logikába is beleillesszük, és arra jutottunk, hogy felvesszük a listánkra: Koczka Tibor az Éljen Szombathely! listájának ötödik helyét foglalja el. Ezt le is adtuk a választási irodán, és vélhetően a mai napon döntést is hoz erről a helyi választási bizottság. De nem köti őt frakciófegyelem, tehát hasonló státuszú lesz a közgyűlésben, mint eddig” – árulta el.

„Öt évvel ezelőtt, amikor polgármesterjelöltként indultam, azt mondtam: Szombathely az elmúlt kétezer évben akkor tudott nagyot fejlődni, amikor béke volt, amikor nyugatra tekintett. Szombathely akkor tudott, és akkor tudna nagyot fejlődni, ha nem fentről mondanák meg, hogy mire van szükségük a szombathelyieknek, hanem itt helyben dőlnek el a dolgok, ha megvalósulna egyfajta együttműködés, közös gondolkodás. Ez volt akkor nagyjából a polgármesterjelölti programom, és most öt év után azt láthatjuk, hogy Nemény Andrásnak gyakorlatilag sikerült megvalósítania az általam felvázolt programot, hiszen a magyar valósághoz képest viszonylagosan béke van. Megvalósította az együttműködést, hiszen bár a többi nagyvárosban az ellenzéki együttműködést is épp elég volt együtt tartani, itt nemcsak hogy együtt tartotta, hanem még bővíti is, illetve a másik oldallal is meg tudta őrizni a viszonylagos jó hangnemet” – mondta Koczka Tibor.

Emlékeztetett, az előző ciklusban alpolgármester volt és dr. Nemény András még a kampányban azt ígérte, hogy az előző ciklus jó eredményeit, céljait, jó gondolatait tovább fogja vinni. Az elmúlt öt év azt bizonyította, hogy ez így is volt. Ebben a ciklusban pedig mind képviselőként, mind a gazdasági és a kulturális bizottság tagjaként próbált ráfeküdni a szakmai munkára és hasznosítani azokat a tapasztalatokat, melyeket még az előző ciklusból alpolgármesterként hozott, illetve új javaslatokat is tettem, és ebből többet meg is fogadott a mostani városvezetés. De számtalan példa volt arra is, amikor nem értett egyet és nem szavazott meg bizonyos döntéseket, de mindig elmondta az érveit.

Hamarosan nyilvános lesz a teljes lista, de sajtókérdésre válaszolva elárulták, Dr. László Győző a listavezető, a második helyen Szuhai Viktor, a harmadik helyen Tóth Kálmán, a negyedik helyen Bokányi Adrienn szerepel, a legutolsó helyen pedig, ahogy öt évvel ezelőtt, úgy most is dr. Nemény András áll.

CzB

Fotó: Bonyhádi Zoltán

kapcsolódó galéria
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
Foci Eb 2024: az MLSZ minden támogatást és segítséget megad a magyar szurkolóknak
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) minden támogatást és segítséget megad a helyszínen azoknak a magyar szurkolóknak, akik jelen lesznek Németországban a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzésein - tájékoztatta az MTI-t Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.