km/óra
  2023.03.26., vasárnap  •  Emánuel napja
A kultúra napjára igazi különlegességgel készül a város

A kultúra napjára igazi különlegességgel készül a város

A Himnusz születésnapjára egy különleges Himnusz-összeállítással készül idén a város. A magyar kultúra napja alkalmából 32, a kultúra területén dolgozó helyi szakember és művész szavalja el Kölcsey Ferenc költeményét. Egy-egy sort mond el mindenki, amit a napokban rögzítenek különböző helyszíneken többek között Jordán Tamással, Szabó Tiborral, Rónaszéki Lindával és Veres Gáborral. Az összeállítást január 22-én mutatják majd be.


Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a Himnuszt mint költeményt próbálták egy újfajta megvilágításba helyezni. És mivel a magyar kultúra napja mindig a kultúrában dolgozók ünnepe, ezért megkérték a szombathelyi kultúrában dolgozókat, művészeket, közművelődési szakembereket, hogy mondják el a Himnuszt. 32 embert választottak és 32-en mondják el, aminek a bemutatója majd január 22-én lesz a magyar kultúra napján. 


Devecsery László költő-tanár a Berzsenyi Dániel Könyvtár előtt szavalta el a neki szánt versrészletet, a könyvtár igazgatója, Baráthné Molnár Mónika pedig az épület falai között tette ugyanezt. 


“Évről-évre a könyvtár, Szombathely egyik jelentős kulturális intézménye mindig feladatának tekinti, hogy a jeles évfordulókról megemlékezzen. Így a magyar kultúra napjáról is. Örömmel tettünk eleget a kérésnek, hogy a könyvtár is képviseltesse magát ebben a megmozdulásban. Egyénileg is tervezünk majd kultúra napi összeállítást a könyvtár részéről is” – tette hozzá. 


A Berzsenyi könyvtár könyvajánlókkal és a könyvtárosok kedvenc élményeivel megfűszerezett összeállítással kedveskedik majd az olvasóknak a kultúra napja alkalmából. A közösen elszavalt Himnuszt az önkormányzat Facebook-oldalán teszik közzé, azt a Szombathelyi Televízió is többször műsorára tűzi.  
 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
legfrissebbek
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Hiába vezetett sokáig, vereséget szenvedett a Falco a vasi klasszikuson
A címvédő 21 ponttal is vezetett, a Körmend azonban fordított és 80-87-re nyert az Aréna Savariában.
Sitkei Rockfesztivál 2023: Ossian, Lord, Beatrice, Zorall, Mobilmánia is fellép
Kettős jubileumra készül a Sitkei Rockfesztivált szervező Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület.
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.