km/óra
  2024.05.24., péntek  •  Eszter, Eliza napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Rekordmeleg március után jön a májusi április

Rekordmeleg március után jön a májusi április

Rekordmeleg lett az idei március: a szombathelyi mérések szerint 2014-ben volt legutóbb ilyen enyhe a tavaszkezdés. A gyümölcsfák, a díszfák, a virágok hetekkel előbbre járnak, mintha már most kezdődne a május.

 

Teljes pompájában díszíti már az MMIK környékét a japán díszcseresznye. A rózsaszín virágzás ideje inkább április vége – a rekord enyhe március sürgette a fákat.


Előbb kezdett el virágozni a cseresznye, a meggy és a körte is, ezek egyébként inkább április 10. és 20. között, tehát hónap második dekádjában szoktak, mondta az SZTV érdeklődésére Pétervári Tibor, a Hungaromet Zrt. meteorológiai észlelője. Hozzátette, a sokévi átlagnál több mint 3 fokkal lett melegebb az idei március, ami egy hűvösebb áprilisnak felel meg. 9,5 Celsius-fok volt a havi középhőmérséklet, hasonló 10 évvel ezelőtt, 2014-ben volt 9,3 fokkal. 


A természetet siettette a csapadék is, abból több mint 50 milliméternyit kapott Szombathely márciusban, ez a sokévi átlag csaknem 170 százaléka.


A böjti szelek közben kitettek magukért: hét szélviharos napot számolt a szombathelyi észlelő márciusban, és a napokban még tapasztalhatjuk az élénk déli, délnyugati lökéseket.

 

Forrás: SZTV
Illusztráció: pixabay.com

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak