km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Putz Attila: A 7-es körzet a ciklus nyertese

Putz Attila: A 7-es körzet a ciklus nyertese

Kerékpárút-építés, utcafelújítások, optikaikábel-hálózat, trafibox-telepítés, optimális buszközlekedés. Hosszú évek óta megoldatlan problémákat sikerült orvosolni a 7. számú választókerületben. Ciklusértékelő beszélgetés Putz Attila önkormányzati képviselővel (Éljen Szombathely!).

- Civilként érkezett a politikába 2019-ben. Hogyan tekint vissza az azóta eltelt időszakra?

- Úgy gondolom, a mi körzetünk az elmúlt négy és fél év nyertese volt. Rengeteg fejlesztést sikerült megvalósítani, több évtizedes problémákat oldottunk meg.

- Melyek voltak a legfontosabb infrastrukturális beruházások?

- Megújult a Nádasdy utca és a Szent Márton utcai nagy kereszteződés. Fejlesztettük a zanati „Füvészkert” négy utcáját, bár a Hende Csaba által megígért pénz még mindig nem érkezett meg. Azt az összeget a Kétrózsa köz felújítására szánnánk, ha végre megkapnánk. A zanati temetői utat zúzalékkal hoztuk rendbe. Tavasszal elkezdődik a Csaba utca felújítása, a beruházás fontos az itt működő vállalkozásoknak. Rendbe hoztuk a Selmec utcában az óvoda előtt és a Vénusz utcában egy járdaszakaszt, már folyik a munka az Alkotás utcában kétszáz méter hosszan, tavasszal pedig a Holdsugár utcai járda is megújul.

- Milyen évtizedes ügyekre sikerült megoldást találni?

- Az egyik a zanati kerékpárút. Órákig beszélhetnénk az előzményekről... 2019-ben a városvezetés elhatározta, hogy mindenképpen megépíti a kerékpárutat. Látva az elszántságunkat, a kormányzat úgy döntött, hogy 300 millió forinttal hozzájárul az építkezéshez, ezt a város 117 millió forinttal kiegészítette, és elkészült a legfontosabb szakasz. Úgy gondolom, a végeredmény a fontos, nem az, hogy ki finanszírozta. Ugyanez a helyzet a trafiboxszal. Sikerült engedélyeztetni és 6 millió forint forrást találni rá a költségvetésben, de megint csak közbeszólt a politika: Hende Csaba egy helyett két telepített sebességmérőre szerzett pénzt. Lényeg, hogy megvalósult a fejlesztés, és biztonságosabb lesz a közlekedés Zanaton. A szolgáltatóval történt egyeztetések eredményeként javult a tömegközlekedés a körzetben, és büszke vagyok arra is, hogy - Szombathelyen az elsők között - kiépült Zanaton az optikaikábel-hálózat. Évekkel a Csaba utcai felüljáró megépítése után egyirányúsítással csökkentettük a Szatmár utca forgalmát. Így viszont a szomszédos Sólyom utcát használja több autós. Ezzel még van feladatunk.

- Milyen „zöld” beruházások történtek?

- Elültettük mind a 88 darab facsemetét, amit az 1000 fa programban terveztünk. Cégek is részt vállaltak az akcióban, a Falco Zrt. közel 3200 növényt telepített a körzetben. Szombathely legújabb játszóterét is a Falcónak köszönhetjük a Mérleg utcában. A cég társadalmi felelősségvállalása példaértékű. Tavasszal kitakarítják a Pick-árkot, városszerte agility pályák építéséhez, óvodai bútorcseréhez adtak faanyagot. Sokat fejlesztettek az elmúlt időszakban a zajhatás és a kiporzás csökkentése érdekében, de még van feladatuk a teljes megfeleléshez. A Kolozsvár utcai futballpályát is azért vásárolták meg, hogy védősáncot építsenek.

- Időről időre előkerülnek a Zanati úti hajléktalanszállóval kapcsolatos lakossági panaszok.

- Soha nem mondtam, hogy a szállót el lehet költöztetni, belátható időn belül biztosan nem. Tény, hogy nincs a legjobb helyen, de a közterület-felügyelettel és a rendőrséggel közösen sikerült eredményeket elérni, az együttélésre alkalmatlan személyeket kiemelték a rendszerből. 200-300 hajléktalan közül mindössze 5-10 fő okoz gondot. A csendes többséggel nincs probléma, sokan közülük hasznos munkát végeznek a FÉHE közfoglalkoztatási programjában.

- Mi jellemzi civil és közösségi életet a körzetben?

- A Zanati Kulturális és Sport Egyesület régóta jól működik, sok programot szervez. A Keleti Városrészért Egyesületet 2019-ben sikerült újjáéleszteni. Sajnálom, hogy az elnöke kampánycélokra használja a rendezvényeket már egy éve. Bízom benne, hogy a választás után az egyesület politikamentesen fog működni a városrész lakóinak érdekében.

- Elnökként mit tart legfontosabbnak az Oktatási, Kulturális és Civil Bizottság munkájából?

- Közel áll a szívemhez a civilek ügye, komolyan vesszük a szervezeteket. Felélesztettük a Civil Fórumot, civil referenst alkalmazunk, akihez pályázati kérdésekkel és egyéb ügyekben fordulni lehet.

- Hogyan változott a körzethatár?

- Egy szavazókörrel bővült a választókerület, ide került a Thököly, Király, Széll Kálmán és Kisfaludy utca. Ez a belvárosi rész, az ipari jellegű Pick-, Éhen Gyula- és Bébic-lakótelep, valamint a zanati kertvárosi övezet mind eltérő adottságokkal rendelkező terület, a problémák is mások.

- Nem volt kérdés, hogy újraindul?

- Gondolkodtam rajta, hogy vállaljak-e még egy ciklust, de a pozitív visszajelzések meggyőztek, így elfogadtam a képviselő-jelöltséget. Sok még a teendő, szeretném folytatni a munkát! Szívügyem a Pozsony utcai autista-demens központ megépítése. A TOP Plusz fejlesztések közt szerepel a Hámor, Ipar, Jegenye, Vas, Acél utcák felújítása, valamint az Alkotás és a Bártfa utca részleges rekonstrukciója. Nagy álmom a zanati szabadidőközpont, remélem, a következő ciklusban sikerül megvalósítani.


Krizsán Zsuzsanna

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.