km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Projektzáró a Városligeti Bölcsődében

Projektzáró a Városligeti Bölcsődében

A Városligeti Bölcsőde április 17-én nyitotta meg kapuit a családok előtt a volt városi strand területén. A projektzáróra ma került sor Dr. Nemény András polgármester, dr. László Győző alpolgármester és dr. Kopcsándi József, a városrész képviselője jelenlétében.

Szombathely város legújabb építésű bölcsődéje a Városligeti Bölcsőde: a beruházás 460 milliós TOP-forrásból és 200 millió forint önkormányzati önerőből valósult meg: a város további 6 millió forintot is biztosított eszközbeszerzésre. A beruházásra azért volt szükség, mert nagy az igény a bölcsődei ellátásra a városban, telt ház van az intézményekben: egyre több anyuka megy vissza dolgozni a gyermek 2 éves kora előtt.

Az új bölcsőde épületében kialakítottak 4 bölcsődei csoportszobát, ezekhez tartozó gyermekfürdőket, öltözőket, tálalókonyhát, iroda- és szociális helyiségeket, raktárhelyiségeket és a hozzájuk tartozó teraszokat, játszóudvart. Tágas tereket alakítottak ki, a sátortető alatt nagy a belmagasság, és természetes nyersfa gerendák teszik különlegessé a csoportszobákat, amelyek színekről kapták a nevüket - piros, kék, sárga és zöld. A falakat mosható plexiburkolattal látták el. Hogy minél több hely legyen a játékra, a nagy tárolószekrényeket a folyosóra tették.

Mind a négy csoportszobához színben harmonizáló fürdőszoba és öltöző tartozik. Kialakítottak egy sószobát és egy teljeskörűen felszerelt tornaszobát elhúzható fallal, így a családi programokhoz nagyobb tér áll majd rendelkezésre. Az udvarra vizes és állatos tematikájú játékok kerültek, a csoportszobák teraszára vele azonos színű járdák vezetnek. Az épület előtt térköves parkolókat alakítottak ki, melyeket hétköznapokon reggel 6 órától este 6-ig a bölcsődébe érkezők használhatnak.

A Városligeti Bölcsődébe beíratott gyermekek száma 48, az intézmény működéséhez 2023. évre 13 fő létszám-előirányzat biztosítása szükséges, amelyből 11 fő a szakdolgozói létszám, 2 fő a technikai létszámállomány. A bölcsőde 2023. évre vonatkozó, tervezett összes kiadása a személyi jellegű juttatásokkal és a működési költségekkel együtt mindösszesen bruttó 70 millió forint.

A Vas Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya az új Városligeti Bölcsődére vonatkozó jogerős használatbavételi engedélyt 2023. február 17. napjával adta ki. A Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény intézményvezetőjének nyilatkozata alapján az új bölcsőde aznap meg is kezdte működését.
Kedden délután tartották az intézményben a projektzárót, melyen dr. Nemény András polgármester, dr. László Győző alpolgármester és dr. Kopcsándi József, a városrész képviselője is részt vett. 
(A további részletekről hamarosan beszámolunk.)

A TOP-6.2.1-19-SH1-2019-00001 azonosító számú „Új bölcsőde építése Szombathelyen” című európai uniós finanszírozású projekt keretében megépült a Városligeti Bölcsőde az Esterházy A. u. 5. sz. alatt. 
Az „Új bölcsőde építése Szombathelyen” c. projektben Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint fenntartó a meglévő bölcsődék fejlesztésén túlmenően – figyelembe véve a jelenlegi és várható férőhelyszám alakulását - új intézmény létesítését tűzte ki célul, gazdaságos és fenntartható működést elvárva.

A megvalósult beruházás célja, hogy szolgáltató, családbarát intézményként egy magasabb színvonalú ellátást biztosítson a városban élő, kisgyermeket nevelő családok számára. Az új bölcsőde tervezésénél fontos szempont volt a funkcionalitásnak megfelelő kialakítás, prevenciós és fejlesztő tevékenység végzéséhez szükséges helyiségek létesítése, a teljes épület akadálymentes megközelítésének biztosítása és energiatakarékos működtetése.

A bölcsődei nevelés célja, hogy a kisgyermekek elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, amelyek segítik őket abban, hogy hatékonyan és kiegyensúlyozottan viselkedjenek saját kulturális környezetükben és sikeresen alkalmazkodjanak annak változásaihoz. 

Projekt azonosítószáma: TOP-6.2.1-19-SH1-2019-00001
Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Megítélt támogatás összege: 660 515 877,- Ft
SZMJV önerő összege: 8 627 384,- Ft

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.