km/óra
  2024.04.26., péntek  •  Ervin napja
Programajánló: ingyenes szűrések, férfiportrék és ABBA örökzöld slágerek

Programajánló: ingyenes szűrések, férfiportrék és ABBA örökzöld slágerek

Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: ingyenes szűrésekkel, tanácsadásokkal vár mindenkit az egészségváros, férfiportrékat mutatnak be a Smidt Múzeumban, lesz színházi előadás, a zenerajongóknak pedig koncertekkel kedveskednek. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
RICHTER EGÉSZSÉGVÁROS

Május 14., vasárnap 9.00
FŐ TÉR
A Richter Egészségváros egy ingyenes családi programsorozat, amely szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal kívánja felhívni a lakosság figyelmét az egészségmegőrzés fontosságára, valamint a prevenció jelentőségére.


ÉSZT FILMNAPOK

Május 15–17. hétfő–szerda
AGORA SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
A részletes program:
Május 15., 18.00 – Melchior, a patikárius
Május 16., 18.00 – Az éjszaka gyermekei
Május 17., 18.00 – Az ifjú elvtárs
A filmeket magyar felirattal vetítik.


POLITIKA ÉS MŰVÉSZET 1968–1983
Május 17–18., szerda–csütörtök
SZOMBATHELYI KÉPTÁR, SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Konferencia az Aczél-korszak kulturális életéről.
Május 17., szerda
14.00 Köszöntők
14.30–15.30. A gulyáskommunizmus és a kultúra. Kerekasztal-beszélgetés. Résztvevők: Csatári Bence, Soós Viktor Attila, Szabó István. Moderátor: Kaján Imre.
16.00–16.20. Sebő Ferenc: Historikus popzene.
16.30–16.50. Alexa Károly: Azok a ’80-as évek – betiltás és összekacsintás (A Mozgó Világ történetéhez 1975–1983).
17.00–17.20. Hadik András: Csete György paksi „pokoljárása”.
17.40–19.00 .A TeTT kiállítássorozat megtekintése
Május 18., csütörtök
9.10–9.50. Vadas József: Stúdióművészet vagy második nyilvánosság? A Kádár-kori szimpóziummozgalom hatásáról.
10.00–10.20. Aknai Tamás: A magyar szimpózium-mozgalom és a 20. század második felének nyugat-európai kerámiaművészete.
10.30–10.50. Czenki Zsuzsanna: A Siklósi Kerámia Symposion elindulása levéltári dokumentumok alapján.
11.20–11.40. T. Doromby Mária: A kísérleti textil kezdetei és megjelenése napjainkban (szubjektíven, egy textiles szemével).
11.50–12.10. Kelecsényi Csilla: VELEM, velem. A Velemi Textilművészeti Alkotóműhely hatása az autonóm textil alakulására egy textilművész munkáin keresztül.
12.20–12.40. Cebula Anna: A velemi kísérletek hatása. A résztvevők további munkái a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményében
13.30–14.30. Ahogy elkezdődött… Kerekasztal-beszélgetés Schrammel Imre keramikusművésszel, Nagy Judit textilművésszel, Dvorszky Hedvig és Fitz Péter művészettörténészekkel.


QUADRILLE

Május 19., péntek 12.00
FŐ TÉR – RENDEZVÉNYTÉR, ESŐHELYSZÍN: AGORA-MSH
Május 19-én, pontban 12 órakor, polgármesteri sípszóra indul Szombathely Fő terén a napóleoni időben élt arisztokrácia divatos tánca, a francia négyes több száz diák részvételével. A diákok Johann Strauss Denevér című zenéjére forognak a Rimányi Judit táncpedagógus által betanított koreográfiára. A nemzetközi rendezvénynek évről évre Szombathely az egyetlen magyarországi helyszíne.


LÉLEKFESZTIVÁL
Május 19–20., péntek–szombat
SZÉKESEGYHÁZ, HALADÁS STADION
Május 19., péntek:
SZÉKESEGYHÁZ:
18.30 Gyülekező és gyónási lehetőség
19.00 Szentmise – Gájer László atya, zenei szolgálat: Melega Júlia és barátai
20.00 Szentségimádás közbenjárással – dicsőítés, Szentlélekhívás, személyes közbenjáró imádság, zenei szolgálat: Csiszér László zenekara
21.30 Zárás a Székesegyházban
21.40 Közös séta a Haladás Stadionhoz
HALADÁS STADION VIP-TEREM:
22.00 Afterparty Rubennel – valódi buli, tánc DJ-vel, keresztény dicsőítő zenék remixeire, Isten dicsőségére, saját örömünkre és Isten örömére, fiataloknak és fiatal lelkűeknek – „Kézzel, lábbal dicsérünk, nagyon jó, mit érzünk Uram!”
Május 20. szombat
SZÉKESEGYHÁZ
9.00 Reggeli ima
9.30 Fakultációk, (melyek közül választani lehet):
Előadás – Gájer László – Székesegyház
Aerobic dicsőítő zenére Pulay Eszter személyi edzővel – Brenner Kollégium udvar
Dicsőítő festés – festő dicsőítés, imádság közbeni alkotás Rimaszéki Ácival – Brenner Kollégium
11.00 Szentmise – dr. Székely János megyéspüspök
12.30 Ebédszünet
14.30 Közös séta a Székesegyháztól a Haladás Stadionhoz
HALADÁS STADION „A” SZEKTOR
15.00 Dicsőítés és közösségi Szentlélek hívás – Csiszér László zenekara
17.00 Zárás


LORIGO ÉVZÁRÓ GÁLA

Május 19., péntek 16.00AGORA–MSH
A LORIGO Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos évzáró gálája a Művelődési és Sportházban. Az iskola diákjai külön erre az alkalomra készült produkciókkal lépnek fel, ahol bemutatják az év közben szerzett tánctudásukat. A gála 16.00-kor kezdődik, amelyben fellépnek a LORIGO TSE. versenyzői is.


SZÍNHÁZ
120 PERC A FÖLD KÖRÜL

Május 13., szombat 19.00
AGORA–MSH
A Monarchia Operett gálaestje egy zenés utazásra invitálja nézőit. Kálmán Imre, a világ egyik legismertebb magyarjának hihetetlen életművéből válogattuk előadásunk magyaros, franciás, oroszos, amerikai és indiai hangulatot árasztó elemeit. Felhangzanak a jól ismert számok, a „Jaj cica”, a „Te rongyos élet”, a „Hej, cigány”, valamint a szintén elbűvölő, de kevésbé ismert dalok, mint a „Szép Chicago”, a „Shopping tercett” vagy a „Dzsaipur csodakertje”. Részletek csendülnek fel a „Csárdáskirálynő, a „Marica grófnő”, a „Bajadér”, a „Cirkuszhercegnő”, a „Chicagói hercegnő”, a „Zsuzsi kisasszony”, a „Montmartréi ibolya” a „Cigányprímás”, az „Ördöglovas” és a Hollandi menyecske című operettekből. A zenés utazás során pár mondat erejéig Kálmán Imre kalandos életéről is hallhat a nagyérdemű.


KUTYABAJ
Május 14., vasárnap 20.00
Május 15., hétfő 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


SOMOGYI ANDRÁS – HANGOK A FEJEMBEN
Május 15., hétfő 19.00
AGORA–MSH
Először Szombathelyen Somogyi András "hangok a fejemben" című, paródiákkal színesített, önálló humorestje az AGORA Művelődési és Sportházban.


A MINISZTER FÉLRELÉP

Május 17., szerda 19.00
AGORA–MSH
A nagysikerű A miniszter félrelép című film újra színpadon a Bánfalvy Stúdió produkciójában. Richard Willey, a kormány egyik sikeres, fiatal minisztere gáláns kalandra készül az ellenzéki frakció titkárnőjével (Jane) egy patinás hotelben. Az este azonban nem kezdődik a legjobban, hiszen a szobába belépve, azonnal találnak egy ”hullát” az ablakban. Richard végül segítségül hívja parlamenti titkárát, Geroge Pidgen-t, így már hárman próbálják megoldani ezt a rendkívüli helyzetet. Nincs könnyű dolguk, hiszen a szálloda igazgatója és főpincére mindig a legrosszabb pillanatban zavarja meg őket, míg Richard felesége, George édesanyjának ápolónője, valamint a fiatal szerető féltékeny férje csak tovább bonyolítja az amúgy is kínos szituációt. Ráadásul az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket!


AZ ELTÖRT KORSÓ
Május 17., szerda 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


JANKLOVICS PÉTER ÖNÁLLÓ ESTJE
Május 19., péntek 18.00
AGORA–SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Thália lotyója – Ha én egyszer fényt kapok.  „Vajon mi viszi az embert arra, hogy a vészjósló szülői ábrázatok ellenére és egy valamirevaló béterv nélkül, ellenben kínkeserves munka árán megtanuljon egy mesterséget, a színészetet, hogy aztán reményekkel telve, megveszekedett türelemmel – elhalasztott családi évfordulók és lekésett szülinapok kereszttüzében – a belét maga után húzva vánszorogjon a jelöletlen sírja felé? Erre és sok hasonló kérdésre ezen az esten sem kapnak választ.


BOLHA A FÜLBE
Május 19., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


KIÁLLÍTÁS
FÉRFIPORTRÉK A SMIDT MÚZEUM ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSÁBAN

Május 13., szombat 14.00
SMIDT MÚZEUM
Ingyenes tárlatvezetés. Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a Smidt Múzeum termeiben mennyi különleges, érdekes és egyedi történettel rendelkező férfialak fedezhető fel. Vannak köztük ismertebbek, és olyanok is, akiknek a történetét eddig még homály fedte. Bár a kiállításban a legtöbb férfialak festményen jelenik meg, különböző típusú tárgyakon is fellelhetők. Vajon melyek ezek a tárgyak és hol rejtőznek a kiállításban? Tárlatvezető: Novák Fanni múzeumpedagógus.


ÜVEGÁLOM
Május 16., kedd 18.00
KÁMONI ARBORÉTUM ÖKOTURISZTIKAI LÁTÓGATÓKÖZPONT
Széplaki Tamás üvegművész és Sz. Tamási Gabriella üvegtervező iparművész közös kiállítását megnyitja dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész.


ELŐADÁS
FESZÜLET A BOROSTYÁNÚT MENTÉN: A ROMKERTI KŐKERESZT TÖRTÉNETE ÉS FELIRATA

Május 13., szombat 16.00
J. P. I. ROMKERT
Ingyenes tárlatvezetés. Még a szombathelyiek közül sem sokan tudják, hogy a Járdányi Paulovics István Romkert egy figyelemre méltó keresztény emléket is rejteget: a Borostyánkő út nyugati elágazásának végében álló kőkeresztet. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy ez a feszület mikortól állhat itt, honnan került ide, és eredetileg ki állíttatta. Nem kevésbé érdekes a talapzatán olvasható latin nyelvű felirat, hiszen a Pál apostol leveléből vett idézetnek sem fordítása, sem teológiai üzenetének megértése nem nevezhető egyszerű feladatnak. A tematikus vezetés során ezeknek a hely- és vallástörténeti kérdéseknek próbálnak utánajárni. Tárlatvezető: Simon Gábor.


ESTI LÉLEKMELENGETŐ
Május 16., kedd 18.00–20.00.
HERÉNYIEK HÁZA
Az Őrvidéki Fénymadár Hagyományőrző Egyesület szervezi meg a Herényiek Házában a lélekemelő dobdélutánt. Amit adni tudnak, a dobok és dalok rezgése, az "egy húron pendülés" megtapasztalása, egyéni lelki szintünk emelése a csoport által.


TANÁCSTALANSÁG – A ZSIDÓ VEZETÉS MAGYARORSZÁGON ÉS A HOLOKAUSZT, 1944-45
Május 17., szerda 17.00
MCC SZOMBATHELY
A Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központjának soron következő szakmai rendezvényén a meghívott vendég Veszprémy László történész, a Corvinák főszerkesztője. Tanácstalanság – A zsidó vezetés Magyarországon és a holokauszt, 1944-45 című rendezvényükről röviden: A Magyarország 1944-es német megszállását követően a hazai zsidó közösségek vezetői feloldhatatlan dilemma előtt találták magukat: működjenek együtt a németekkel és a nácibarát magyar kormánnyal, vagy válasszák az ellenállás útját? A rendelkezések a fővárosi zsidó vezetőket a budapesti zsidó tanácsba, a vidékieket pedig különböző helyi tanácsokba tömörítették. A gettósítás során sokszor e tanácsokra hárult a beköltözés megszervezése és felügyelete. A német és kollaboráns magyar követeléseket szintén ők kommunikálták a közösségeik felé, a deportálások előtt pedig nemegyszer a zsidó tanácsok vezetőinek kellett szelektálniuk a gyűjtőtáborokban, hogy ki kerüljön Auschwitzba, és kit küldjenek más koncentrációs táborokba. A háború után súlyos vádak érték a zsidó vezetőket külföldön és Magyarországon is. Talán nem véletlen, hogy a történészek máig vitatkoznak szerepükről. De valójában mit tudtak ők Auschwitzról a deportálások előtt? Miért nem riadóztatták a vidéki zsidóság tömegeit? Kiváltságos helyzetben voltak-e, vagy ugyanúgy szenvedtek, mint a „kis zsidók”? Kollaboránsnak számítanak-e, vagy nem volt választásuk? Mi volt Horthy Miklós szerepe a budapesti zsidók megmentésében? Veszprémy László Bernát könyve kényes kérdéseket boncolgat, miközben számtalan külföldi és hazai levéltár forrásai alapján próbálja megérteni a zsidó vezetés holokauszt alatti viselkedésének történetét.
A rendezvény látogatása ingyenes, de létszámkorláttal valósul meg. Kérik, hogy a részvételi szándékukat a regisztrációs felületeiken jelezzék!


EZT LÁTNI ÉS HALLANI KELL!

Május 18., csütörtök 17.00–18.15.
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Miért lehet szeretni a komolyzenét? A komolyzene egészen különleges, mely ezernyi titkot és érdekességet rejt magában. Horváth Imre az előadás során – gregorián, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus műrészletek elemzésével – arra keresi a választ, hogy hogyan lehetne megismertetni, megszeretni, megszerettetni és elfogadtatni a különböző stílusú zenéket, hogy gazdagíthassák érzelmeinket, lelkünket, személyiségünket.


TURISTA A VADONBAN – TURISZTIKAI ELŐADÁS
Május 19., péntek 17.00
VÍZTORONY – KÜLÖNTEREM
Előadó: Varga András.


KONCERT
EURÓPA KIADÓ

Május 12., péntek 20.00
MŰVÉSZETI NÉPFŐISKOLA ŐRVIDÉK HÁZ
A ’80-as évek elején alakult, Menyhárt Jenő gitáros–énekes–igazgató köré épülő Európa Kiadó története nem hagyományos zenekartörténet. A zenekar közel 40 éves fennállása alatt számos emblematikus felállásban működött, jelenleg Menyhárt Jenő mellett Bujdosó János, Kálmán András, Koroknay András és Gyenge Lajos a zenekar tagjai. Vendég: Hegedűs Józsi.


KARMESTERI DIPLOMAKONCERT
Május 13., szombat 17.00–18.30.
BARTÓK TEREM
Műsor: 1. Julius Fucik/Jaroslav Síp: Gigantic March, 2. Philip Sparke: Concert Prelude, 3. Moritz Moszkowski/Tóth Máté: Orchestral Suite No. 2. – I. Preludio, 4. Hidas Frigyes: Cselló Fantázia, közreműködik: Hotzi Mátyás csellóművész, 5. Jan van der Roost: Domus. Vezényel: Tóth Máté.


BENE ZOLTÁN ÉS BARÁTAI
Május 13., szombat 20.00
BOHÉM
Akusztikus est.


ABBA SHOW
Május 14., vasárnap 19.00
AGORA – MSH
Az évtizedek elteltével is széles körben ismert és kedvelt ABBA együttes örökzöld slágereit adja elő Janza Kata és Polyák Lilla. A produkció során felcsendülnek a legismertebb slágerek, melyek minden generáció számára minőségi szórakoztatást nyújtanak. A színésznők extravagáns ruhája és koreográfiája is a 70-es évek DISCO-korszakába repíti vissza a közönséget.


EGYÉB
KÉZMŰVES KUCKÓ

Május 13., szombat 9.00–12.00.
AGORA–MSH
Októbertől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: szitakötő-kulcstartó készítése.

 

Borítókép: Egészségváros Facebook-oldala

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak