km/óra
  2024.05.04., szombat  •  Mónika, Flórián napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Programajánló: motoros felvonulás és skorpióetetés

Programajánló: motoros felvonulás és skorpióetetés

Ezen a hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: lesz motoros felvonulás, tárlatvezetéssel egybekötött skorpió-, óriásmadárpók- és sáskaetetésre várják a családokat az arborétumban, a zenerajongóknak pedig koncertekkel kedveskednek. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
SKORPIÓ, ÓRIÁS MADÁRPÓK ÉS SÁSKA ETETÉSE TÁRLATVEZETÉSSEL
Április 16., vasárnap 14.00
KÁMONI ARBORÉTUM LÁTOGATÓKÖZPONT
A Trópusi lepke- és rovargigászok című kiállítás speciális eseménye a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában. A 14 órakor kezdődő rendezvényen egy tárlatvezetéssel egybekötött skorpió-, óriásmadárpók- és sáskaetetésen vehetnek részt az érdeklődők sáska- és csótánysimogatással.


SZÍNHÁZ
PORNÓ

Április 15., szombat 17.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


EGY KANÁL VÍZ
Április 15., szombat 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


FÓKASZÍV

Április 16., vasárnap 10.00–11.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Finn, a legendás fókavadász, Skócia északi partján él, és úgy gondolja, hogy mindent tud a fókákról. Mindig biztos kézzel találja el a zsákmányt, rettentően büszke vadásztudományára. Ám egy szép napon különös látogató érkezik Finn házába, aki meg sem áll vele a végtelen tenger mélységes mélyéig, a fókák birodalmáig.
Vajon mit érez a híres vadász, ha hirtelen fókaként kell élnie mindennapjait? Milyennek tűnik az ember, ha egy fóka szemével nézzük? Végül is kié a tenger? Bizony ezekre a kérdésekre kell hősünknek választ találnia, ha vissza szeretne térni a szárazföldre. A sok izgalmas, humoros, megindító kaland során Finn egészen más szemmel kezdi nézni a világot…
A Mesebolt Bábszínház új előadása egy skót népmese nyomán készült, de üzenete a mának is szól. Van-e jogunk kizsákmányolni a természetet, vagy jobb vele harmóniában élni? A válasz ott rejtőzik mindnyájunkban.


SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
Április 16., vasárnap 19.00–22.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
A Soltis Lajos Színház előadásában, 150 perc szünettel.


WEÖRES VERSJÁTÉK
Április 17., hétfő 17.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Hat oktatási intézmény nyolc költészet napi produkciója mutatkozik be április 17-én a színház Nagyszínpadán. A műsorban fellépnek: a Margaréta Óvoda nagycsoportosai, a Reményik iskola 1. osztályosai, a Reményik alapfokú művészeti iskola kortárstánc-csoportjai, a Zrínyi Ilona iskola színjátszói, a Paragvári utcai iskola 7. osztályosai, a Perintparti Szó-Fogadó Waldorf Általános Iskola 8. osztályosai, az Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. évfolyama.


SLAM POETRY EST
Április 17., hétfő 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
A költészet napjához kapcsolódóan Slam Poetry estet rendez a Savaria Slam Poetryvel közösen a Weöres Sándor Színház. Sztárvendég: Kemény Zsófi (költő, író, slammer, rapper), Pion István (költő, író, slammer, újságíró, színész). A Savaria Slam Poetry fellépői: Székely Zoárd, Lutor Katalin, Horváth Florencia, Papp Pisti, Oláh József.


XX84

Április 18. és 19., kedd és szerda 20.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
110 perc egy szünettel, George Orwell 1984 című műve nyomán írta Sipos László.


KUTYABAJ
Április 20., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Cain, Riyad és Jonjo az iskolapad helyett egy cellában ülnek. A fiatalkorúak börtönében töltik napjaikat, gumicukrot cserélgetnek, cipőkről dumálnak, és közben készülnek az apaságra. Fiúk, akik maguk is gyerekek még, de már nemcsak a saját életükért, hanem a gyermekükért is felelnek. Grace feladata, hogy felkészítse őket az apaság mellett arra, hogy a kezükbe vegyék a jövőjüket. Fel tudnak elég gyorsan nőni ahhoz, hogy kitörhessenek a rendszerből? Letöltendő helyett le tudnak érettségizni? Mi lesz velük, ha egyszer csak kinyílik a világ? Samuel Bailey díjnyertes darabja egy szívbemarkoló történet rengeteg humorral azokról a fiatalokról, akiket a társadalom hiába zár ki magából, egy új élet lehetőségével térhetnek vissza. Az előadást 14 éven felülieknek ajánlják!


KIÁLLÍTÁS
RÓMAI CSÁSZÁROK SAVARIÁBAN III.: LICINIUS?

Április 15., szombat 16.00
J.P.I. ROMKERT
Ingyenes tárlatvezetés. Az előadás röviden bemutatja Licinius katonai és politikai pályafutásának főbb állomásait, kitér az Licinius uralkodása alatt kezdődő ariánus egyházszakadás kérdésére – és persze nem mulasztja el megvizsgálni a lokálpatrióták számára nyilván legfontosabb kérdést: járt-e, járhatott-e Licinius császár Savariában? Tárlatvezető: Simon Gábor.


ÖRÖKSÉGÜNK, A MADARÁSZOK

Április 20., csütörtök 17.00
SMIDT MÚZEUM
Kiállításmegnyitó. A kiállítás a legnagyobb magyar historikus festő, Madarász Viktor és lánya, Madarász Adeline hagyatékából válogat. Festmények, személyes tárgyak és dokumentumok segítenek felidézni életútjukat, művészi pályájukat és kettejük kapcsolatát. A kiállítás műtárgyai Budapestről, a XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjteményből érkeznek a Smidt Múzeumba, amely saját gyűjteményéből származó emlékekkel egészíti ki az összeállítást.


MAGYAR GÉNIUSZ
Április 21., péntek 17.00–19.00
ISEUM SAVARIENSE
17.00 Fegyver- és harcbemutató az államalapítás korszakából – Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület
17.30 Rendhagyó tárlatvezetés Csiki István történésszel
18.30 Tökéletesen roppanó csokoládé – bemutató kóstolóval
Múzeumpedagógiai foglalkozás: kvízjátékok, tárgyalkotás


ELŐADÁS
SZESZTAI ZSUZSA: MISKA ÓRIÁS LESZ

Április 15., szombat 15.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Kötetbemutató és kézműves foglalkozás. A szerzővel beszélget Zsigri Mária gyermekkönyvtáros. A könyvbemutatót kézműves foglalkozás zárja. Szesztai Zsuzsa mesekönyvében az elveszett labdáját kereső Miska különös kalandokat él át új barátaival. Vilmossal a menő verdák városából a dinók földjére jutnak, míg a betűerdőben egy eltévedt kislány, Luca segítségére sietnek. „Ember még ilyet nem látott, minden fa egy betűt formázott.” A kristálykavics titkát Luca, Vilmos és Miska már együtt fedezik fel, miközben tanúságot tesznek barátságról és kitartásról. „Ebben a játékos, de nagyon mai valóságban a kicsik málnaszörpöt isznak, a felnőttek bort hörpölnek, és készül a csirkepaprikás, meg az almáspite. Jókedvű világ.” – írja Petőcz András költő a könyv fülszövegében. Ajánlott korosztály: 5 éves kortól.


VILÁGJÁRÓK

Április 18., kedd 16.30
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Málta – egy szigetország a történelem sodrában. Előadó: Várnainé Balogh Beáta régésztechnikus, történelemtanár. Málta szigetét sokan és sokszor említik az élő történelem szigeteként. Neolitikus templomait a legendák szerint óriások építették, titokzatos "keréknyomok" szabdalják felszínét, ősi hypogeumának rezonanciája pedig példa nélküli. Pál apostol hajótörése után az egyik első keresztény közösség itt jön létre, majd a Johannita lovagrend lel otthonra a szigeten. Napóleon meghódítja, majd Viktória királynő gyarmata lesz, így az angol szövetség miatt, a 2. világháború legtöbbet bombázott területeként megkapja a György keresztet! Függetlenségét 1964-re vívja ki, s azóta népszerűsége a turisták körében történelmi múltja és páratlan természeti adottságai miatt verhetetlen. Fedezzük fel együtt e csodás szigetországot!


GIBBA EDIT: CSAK ALKUTÁRGY VAGY ÁLDOZAT
Április 18., kedd 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Vas vármegye és Burgenland 1920–1940, kötetbemutató. Köszöntő: dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató. A kötetet az érdeklődők figyelmébe ajánlja dr. Márfi Gyula nyug. veszprémi érsek. A szerzőt és a kötetet méltatja mag. phil. Bernhard Weinhäusel, az Egyházmegyei Múzeum (Kismarton/Eisenstadt) igazgatója. közreműködik dr. Weinhäusel-Farkas Ildikó művészettörténész. A könyvet bemutatja a szerző.


ÚJJÁSZÜLETŐ TÖRTÉNELEM?
Április 19., szerda 17.00
MCC SZOMBATHELYI KÉPZÉSI KÖZPONT
A Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központ szakmai rendezvényén a meghívott vendég Erhardt Gábor Pro Architectura és Ybl-díjas építész, az MCC Építészet és Emlékezet műhelyének vezetője. Újjászülető történelem? – a Budavári Palota rekonstrukciója című rendezvényükről röviden: egyesek szerint a II. világháború utáni műemlékvédelmi gyakorlat büszkesége, mások szerint teljes esztétikai és funkcionális tévút volt a mai állapotot eredményező építési és működtetési folyamat. Mi az igazság? Az előadás objektíven igyekszik ismertetni a Budavári Palota II. világháború utáni negyven évét, szélesebb kitekintéssel a szocialista rendszer (nem) gondolkodását is bemutatva példákkal, történetekkel. A rendezvény látogatása ingyenes, de létszámkorláttal valósul meg. Kérik, hogy a részvételi szándékukat regisztrációs felületeiken jelezzék!


3D TECH BRUNCH
Április 19., szerda 9.00
ELTE SEK B008 TANÁCSTEREM
A 3D nyomtatás felhasználási lehetőségeiről tartanak bemutatót és konferenciát.


KORONATANÚ – MAKOVECZ IMRE, AZ EMBERÉPÍTÉSZ
Április 20., csütörtök 17.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Kiegyenesedni és sorsunk helyére szökni. Bistey Zsuzsa előadása.


ORVOS-TÓTH NOÉMI: SZABAD AKARAT
Április 20., csütörtök 19.00
AGORA – MSH
Orvos-Tóth Noémi előadása Szabad akarat című könyvéből az AGORA – Művelődési és Sportházban.


ROZÁN ESZTER ÉS BARÁTAI IRODALMI EST
Április 21., péntek 16.30
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Lesz hangjáték Kelemen Zolival, a Weöres Sándor Színház művészével, versfelolvasás, valamint saját számokat és közismert dalokat adnak elő.


KONCERT
SZERDA ESTI AKUSZTIK: SIMON MÁRTON ÉS BOROS LEVENTE ZENÉS IRODALMI EST

Április 19., szerda 19.00
AGORA – MSH
Simon Márton költő és Boros Levente dobos kreatív kooperációja idén tavasszal lép hatodik évébe. Ez idő alatt a dobbal és szintetizátorral kísért szövegekre épülő önálló estjükön kezdve a teljes Polaroidok felolvasásán át a kimondott verses koncertekig szinte minden elképzelhető formában láthattuk és hallhattuk őket, és ez milyen jó volt így. Ezúttal Marci legfrissebb új verseit – és slamjeit – hozza el, Levi pedig kíséret gyanánt azt csinálja majd, amihez a legjobban ért: mindent.
Simon Márton költő, műfordító, slammer, eddig négy verseskötete jelent meg (Dalok a magasföldszintről, Polaroidok, Rókák esküvője, Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni). Boros Levente dobos, egyebek mellett a Qualitons és az Amoeba állandó tagja.


19. HERÉNYI VIRÁGÚT NYITÓKONCERTJE

Április 21., péntek 18.00–22.00
INNOFLORA KERTÉSZET
közreműködik a Capito gitárklub. A koncert közben élőzenés country táncház és tánctanulási lehetőség a "Rain, Wind & Bells Barn Dance Club" tagjaival!


SAKURA-KONCERT
Április 22., szombat 19.00
MMIK
Ataru Taiko japán dobszínház.


EGYÉB
KÉZMŰVES KUCKÓ

Április 15., szombat 9.00–12.00
AGORA – MSH
Októbertől májusig szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: Nemeztulipán készítése.


EGYSZER VOLT MESEMŰHELY
Április 15., szombat 10.30–11.30
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Mesefoglalkozás 5–7 éveseknek. Mondókák, találóskérdések, élőszavas mesemondás, népi és mozgásra épülő játékokkal, alkotó tevékenységgel. A foglalkozások során fejlődik a szókincs, a figyelem, az érzelemkifejezés, a képzelőerő, a türelem, az együttműködési készség és a kézügyesség...



VASÁRNAPI KÖZÖS KILOMÉTEREK

Április 16., vasárnap 8.30–11.00
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Találkozó a tó parkolójában. Teljes táv: 10km, 15km, 21 km, féltávoknál fordulással, de természetesen lehet csatlakozni bármilyen egyéni távra is. Tervezett útvonal: Szombathely – Petőfi-telep – Balogunyom – Petőfi-telep – Szombathely.


PIAC ÖTTŐL ÖTIG
Április 20., csütörtök 5.00–17.00
VÁSÁRCSARNOK


REALLY REALLY FREE MARKET
Április 22., szombat 13.30
PARKERDEI BÜFÉ
Ingyen zsibi, ingyen kézműveskedés, ingyen bringaszerviz, ingyen nasi, ingyen zene, ingyen növénycserebere.

 

Borítókép: archív/Tánczos Mihály/112Press


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Savaria Fórum 33. évfolyam 16. szám - 2024.04.26.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombathelyre ért a platós kampány: Knézy Jenőt idézve üzent Magyar Péter (képgalériával)
„Végre egy mérkőzés, amit élvezek”, mondta idősebb Knézy a Fradi 1995-os Bajnokok Ligájába jutásakor a Grasshoppers elleni meccs közben, és ezt sütötte el most Magyar Péter országjárása hétfő esti szombathelyi állomásán a Fő téren egy-két ezres tömeg előtt, üzenve a kormánypártnak hogy a „Tiszát eddig megállítani senkinek sem sikerült”. Főként pártja távlati terveiről beszélt, az uniós választások tétjéről viszonylag kevés szó esett.
Megyénkbe érkezett Magyar Péter
Két napon keresztül Vas megyét járja Magyar Péter. Hétfőn reggel Vasváron kezdett, majd Körmenden folytatta a látogatást. Szombathelyen este hatkor kezdődik a Fő téren a beszéd.
Hétfőn Szombathelyre jön Magyar Péter
Hétfőn és kedden Vas vármegyében folytatja országjárását a Tisza Párt politikusa.
Javában zajlik a majális az Emlékmű-dombon
Szombathely Város Koncert Fúvószenekara reggel 9-kor "nyitotta meg" a szombathelyi Majálist. Az Emlékmű-dombon a csapatok már főznek, a veterán- és tuningautó-felvonulásra is sokan voltak kíváncsiak.
Magyar Péter megosztotta vasi látogatásának részletes programját
A politikus vasárnap tette közzé a posztot, vas megyei látogatásának részletes programjával, s az is kiderült, édesapja szombathelyi, így gyermekkori nyarainak nagy részét városunkban töltötte.