km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Programajánló - Szombathely: fókuszban a nők, Anyatigrisek, koncertek és Hacuka

Programajánló - Szombathely: fókuszban a nők, Anyatigrisek, koncertek és Hacuka

A március 9-10-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: Anyatigrisek érkeznek a sportházba, a nőket ünnepeljük a hétvégén, kinyit újra a Hacuka is. Lesznek még ingyenes tárlatvezetések, színház, bábszínház, a zenerajongóknak koncertekkel kedveskednek, s sporttal is készültünk. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
NŐNAP A JOSKAR-OLÁN

Március 8., péntek 16.00-16.45
HORVÁT ÓVODA ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA
A Joskar-ola Alapítvány és a városrész férfi lakóinak ajándéka, a hölgyeknek, Nemzetközi nőnap alkalmából. A rendezvényre a belépés ingyenes! Köszöntő beszédet mond: Kelemen Krisztián, önkormányzati képviselő. Verset mond: Pálfalvi Róbert, a Joskar-Ola Alapítvány kuratóriumának tagja. Házigazda: Bakos Ildikó, a Joskar-Ola Alapítvány kuratóriumának elnöke.


NŐNAPI MŰSOR
Március 10., vasárnap 15.00
ZARKAHÁZI SZILY KASTÉLY
A déli városrész lányait és asszonyait várják nőnapi műsorra a déli városrészi férfiak. 


VÁROSI ÜNNEPSÉG AZ 1848–49-ES FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 176. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE

Március 15., péntek 9.30
Program:
9.30 Ady tér – Petőfi-szobor: Petőfi Sándor szobrának koszorúzása. Ünneplők átvonulása a Március 15. térre.
10.00 Március 15. tér: Országzászló felvonása katonai tiszteletadással. Ünnepi műsor. Ünneplők átvonulása a Király utcán és a Széll Kálmán utcán keresztül a Savaria Múzeum parkjához.
10.30 Savaria Múzeum parkja: ünnepi műsor. Ünnepi beszédet mond: Dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.
11.15 Dr. Horváth Boldizsár szobrának megkoszorúzása
15.00 Szombathelyi Képtár: XIV. Szombathelyi Sajtóünnep – Fotókiállítás és díjátadó. A kiállítást megnyitja dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. A kiállítás április 15-ig tekinthető meg.


HUSZÁRTOBORZÓ A FALUMÚZEUMBAN
Március 15., péntek 12.00
VASI SKANZEN
A belépés ingyenes, ennek Feltétele a kokárda viselete vagy egy magyar zászló a kézben!
12.00 Vendégfogafó muzsika - Horváth Attila és zenekara. Gyülekező, ebédelési lehetőség
12.30 Résztvevők köszöntése, közös imádság: Torma Hasza Mónika evangélikus lelkész. Köszöntő: Sátory Károly főszervező
Huszártoborzó: huszárpróba gyerekeknek, pontszerző játékok a falu területén, 15-20 állomáson. A próbákat teljesítő gyerekek huszárcsákót kapnak, és huszárrá avatják őket. Ismerkedés a huszártábor életével kicsiknek-nagyoknak egyaránt: készülés a csatára, lovak ápolása, felszerelése, fegyverek ágyúk használata, tábori kórház, sebesültek ellátása, tábori kovács, stb.)
14.30 Rajzpályázat értékelés. 
15.00 Ünnepi kishuszár avató, verbunk a gencsapáti hagyományőrzők, a Szökős és a Vasi Legényczéh közreműködésével. A pontszerzőn ügyeskedő gyerekek huszárrá avatása. A huszárokat felavatja: dr. Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő és dr. Töll László ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka
15.30 Összevont huszárcsapatok támadása, a labancok kiűzése a falu területéről.  Időjárástól, hangulattól függően további tánc és muzsika, a győztes csata ünnepe.
Egyéb lehetőségek: ólomhuszárok öntése, bőrtárgyak, kokárdák készítése, lovaglás. Lehet kóstolni mézes- és kürtöskalácsot is. A rajzversenyre készült rajzok kiállításra kerülnek, a rendezvényen megtekinthetők. A farkasfai házban gyermek tárlatvezetést tartanak. Az érdeklődők megnézhetik Bakonyi Dorottya szabadidomító lovas bemutatóját.
Rossz idő esetén (eső, viharos szél) a rendezvény más időpontban kerül megrendezésre.


MOZI
SEMMELWEIS – FILMVETÍTÉS ÉS BESZÉLGETÉS

Március 12., kedd 18.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
18.00 SEMMELWEIS - filmvetítés
20.15 IKERCSILLAGOK - beszélgetés Semmelweis Ignác és Markusovszky Lajos kapcsolatáról, a szülészeti ellátás kezdeteiről és szombathelyi történetéről. 
Vendég: Prof. Dr. Horváth Boldizsár szülész-nőgyógyász főorvos


KAPCSOLATAINK HÁLÓJÁBAN – FILMKLUB
Március 13., szerda 18.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Várnak minden érdeklődőt az AGORA-Savaria Filmszínház és a Vas Megyei Családterápiás Egyesület filmklubjára. Márciusi film: Lefkovicsék gyászolnak. A filmvetítés után közös beszélgetés családról, gyászról. Vendég: Temesi Patrícia pszichológus, képzésben lévő pár-és családterapeuta. 


SZÍNHÁZ
ANYATIGRISEK

Március 8., péntek 19.00
AGORA - MSH


MAZSOLA ÉS TÁDÉ  
Március 9., szombat 10.30
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Zenés bábjáték. Melyik gyerek ne örülne és búsulna együtt a szeleburdi kismalaccal egy olyan mese nyomán, ahol saját életére ismerhet, örömeit, bánatait láthatja megelevenedni? És melyik felnőtt ne hallgatná szívesen Manócska okos, szeretetteljes szavait, amellyel minden problémát megold, és amellyel akár utat is mutathat a gyereknevelés útvesztőiben? Bálint Ágnes meséjén több nemzedék nőtt fel, akik ma már szülők, sőt nagyszülők, de jól emlékeznek a tv-ből megismert tökházikó lakóira. Ha Te is közéjük tartozol, akkor itt az alkalom, hogy gyermekedet, unokádat is megismertesd a kedves kis figurákkal.


ÓZ, A CSODÁK CSODÁJA
Március 9., szombat 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


A KÍVÁNCSI KISCSIKÓ – PÖTTÖM SZÍNHÁZ

Március 10., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Korosztály: 1-4 éves kor.  Játék a hangokkal, mozgással, ritmusokkal. 


MAMMA MIA DANCE SHOW
Március 10., vasárnap 20.00
AGORA – MSH
Az ország legnagyobb tánc showjában a legnagyobb ABBA slágerek, flitteres ruhák, izgalmas show elemek és a legizgalmasabb jelenetek elevenednek meg. A Mamma Mia film 15 éves évfordulója alkalmából egy új élménybe öltözve tér vissza a sikertörténet több mint 15 táncossal, hatalmas LED fallal és gyönyörű látványelemekkel. Sztárvendégek: Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes. Az este fellépői a Montage Dance Center és a Backstage SE táncosai.


BECÉZŐ SZAVAK
Március 11., hétfő 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Az emlékezetes regény és film után, az Esőember adaptálójának jóvoltából színpadon is bemutatkozik a komikus helyzetekben bővelkedő történet. Az Orlai Produkció vendégelőadása.


KINCSEM
Március 12., kedd 19.00
AGORA – MSH
Megérkezett a Cinema and Symphony, mely Magyarország első élőzenei mozi vetítése. Nézd meg az egyik legsikeresebb magyar filmet úgy, hogy a Hrutka Róbert zeneszerző által komponált zenéket élőben játssza a Duna Szimfonikus Zenekar.


GYÉVUSKA

Március 12., 13. és 14., kedd, szerda és csütörtök 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


A HETYEGŐ VIPERA - RÁSKÓ ESZTER ÖNÁLLÓ ESTJE
Március 14., csütörtök 18.00, 20.30
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ


FÉLŐLÉNYEK - A FERRUM SZÍNHÁZI TÁRSULÁS RÉMMESEJÁTÉKA
Március 22. és 23, péntek és szombat, 19.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ


KIÁLLÍTÁS
KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ – TÓTH MAGDOLNA: #FLOWERPOWER

Március 8., péntek 16.30
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Megnyitja: Horváth Eszter médiaművész. A kiállítás címe #flowerpower, utalás az 1960-70-es évek hippi mozgalmának háborúellenes szlogenjére, ugyanakkor megidézi az Instagram felületét is, ahol a művész az elkészült virágcsendéleteit kihívás-szerűen publikálta az elmúlt évben. A digitális platformok nagy szerepet játszottak a kiállítás anyagának létrejöttében és alakulásában, több ismerőse vagy követője is segítette a munkát azzal, hogy elküldték kedvenc virágaik fényképeit. 


TÁRLATVEZETÉS – A NŐ ARCAI
Március 8., péntek 15.30
SMIDT MÚZEUM
Befogadás - erő - egység - béke - szépség – szenvedély. Ki a nő, ki vagyok én nőként vagy a nő mellett? A NŐ arcai a Smidt Múzeum gyűjteményén keresztül. Interaktív tárlatvezetés Schmidtné Vinczi Réka vezetésével 2024. március 8-án 15.30-kor a Smidt Múzeumban, nem csak nőknek! A belépés ingyenes!


KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ - A NŐ

Március 9., szombat 17.00
ZARKAHÁZI SZILY KASTÉLY
A Nagyváradi Varadinum Fotóklub díjnyertes fotóiból nyílik kiállítás a szombathelyi Zarkaházi Szily-kastélyban. Fellép Kapornaki Júlia és Szvoboda Adél, a kiállítást méltatja Tóth Kálmán.


KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ - 12 PORTRÉ: HORVÁTH ANTAL FESTÉSZETI TÁRLATA

Március 14., csütörtök 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Horváth Antal hegedűkészítő mester 12 portré című festészeti kiállítását megnyitja Szeder Gabriella, nyug. matematika – ének-zene szakos tanárnő. 


NEMZETEMNEK VAGYOK KATONÁJA

Március 15., péntek 14.00-18.00
SMIDT MÚZEUM
A szabadságharc 175. évfordulójára
14.00 1848-as emlékséta – Tóth Kálmán és Tóth Tamás vezetésével. A nagyjából 1848 méter hosszú séta során az alábbi helyszíneket tervezzük felkeresni: Horváth Boldizsár szülőháza, Régi városháza, Vármegyeháza, Hollán Ernő szülőháza, Szombathely első gimnáziuma
15.15 „Forradalmi tárlatvezetés” a múzeum 1848-1849-es emlékei között – dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezetővel
16.00 „A nemzeti haladás és szabadság… úttörői, önfeláldozó bajnokai” – A Vasmegyei Honvédegylet a dualizmus idején – dr. Tangl Balázs történész előadása
16.30 A kornak intő szózatai. A polgári átalakulás kérdései Vas vármegyében 1830-1848. Historiográfia – irányeszmék – események – dr. Tilcsik György PhD történész, ny. levéltárigazgató és dr. Katona Attila PhD történész beszélgetése, moderátor: dr. Kovács Ágnes PhD irodalomtörténész
Folyamatosan:
- kézműves foglalkozások: forradalmi szélforgó készítése; papírhuszárok és társaik; - a "szabadság harcosainak jelvénye" - kokárda kicsit másképp
- különleges minitárlat a múzeum 1848-49-es szabadságharcos raktári kincseiből
Ezen a napon a múzeum és a programok ingyenesen látogathatók!


ELŐADÁS
MACSKAKŐ ÉS TŰSAROK

Március 10., vasárnap 15.00-18.00
TOURINFORM IRODA
Nőnap alkalmából szeretnének megemlékezni városunk kiemelkedő női személyiségeiről és az általuk hagyott örökségről. A sétatúra során izgalmas utazásra invitálják az érdeklődőket, hogy felfedezzék városunk híres női alakjainak életét, tetteit és hozzájárulását a társadalomhoz. Lesznek érdekes történetek, emlékek és kulturális örökségek, amelyeket felfedezünk Tychétől Gazdag Erzsiig.


FELMENT A VASFÜGGÖNY

Március 11., hétfő 11.00
AGORA – MSH
Harmincöt évvel ezelőtt, 1989. márciusában kezdték meg a keleti és a nyugati blokkot elválasztó „vasfüggöny” lebontását. Goják Sándor, a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeum alapítója és tulajdonosa tart előadást többek között a vasfüggöny 41 évéről a magyar-osztrák határon, az építésének és lebontásának három időszakáról. Történeteket oszt meg továbbá a hallgatósággal szökésekről, elfogásokról és hazaárulásról. Az előadásra látogatók a vasfüggönyhöz kapcsolódó eredeti tárgyakat meg is megnézhetik. A programra a belépés ingyenes.


KÖNYVBEMUTATÓ – GÖNCZ LÁSZLÓ: A MURAVIDÉK ÚTJA A DÉLSZLÁV KIRÁLYSÁGBA
Március 12., kedd 17.30
VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁR
Köszöntőt mond Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke és Gyurácz Ferenc, a Magyar Nyugat Könyvkiadó vezetője. A kiadványt bemutatja Göncz László történész, a kötet szerzője. A rendezvény házigazdája dr. Melega Miklós, a Vas Vármegyei Levéltár elnöke. 


KEREKES BARANGOLÁS HEGYVIDÉK USZÁLYÁN. AZ ISMERETLEN ÉSZAK-MAGYARORSZÁG 
Március 13., szerda 14.30
TIT SZÉKHÁZ
A TIT Asztaltársaság szervezésében Martos Gábor, nyugdíjas kerékpáros túrázó tart előadást, "Kerekes barangolás hegyvidék uszályán. Az ismeretlen Észak- Magyarország" címmel.


KÖNYVBEMUTATÓ – HARAG ANITA: VALAKIRE MINDIG GONDOLNI KELL
Március 13., szerda 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Az esten eddigi munkásságáról és jövőbeli terveiről beszélget vele Kustos Júlia. 


SAVARIA SLAM POETRY: SUTTOGÁS

Március 13., szerda 19.00
AGORA – MSH
A slam poetry egy modern költészeti stílus, ami sajátosan ötvözi a szépirodalmat a popkultúrával, a színházat a rapzenével és a versfelolvasást a stand-up comedy-vel. Egy önálló előadói műfaj, ami leginkább szóban és élőben működik. A verseny adott témához kötött, a színpadon mindenkinek 3 perc áll a rendelkezésére, majd a zsűri pontozása alapján hirdetik meg az eredményt.
Az est menete: 19.00-20.00: Open Mic, 20.15-22.00: Verseny 


„ROBOTOLJUNK EGYÜTT” - ROBOTOT AZ ISKOLÁBA!
Március 13., kedd 15.30
AGORA – MSH 
Előadó: Iszak Martin középiskolai tanár. Ismeretterjesztő workshop sorozat
Az előadáson az érdeklődők megismerkedhetnek a robotika, mint tudásanyag alkalmazási lehetőségeivel az informatika órán, szakköri foglalkozásokon, továbbá betekintést kapnak az oktatásban alkalmazható projektpedagógiáról. A foglalkozáson bemutatásra kerülnek fiatalok által készített robotok is, működés közben. A programon való részvétel ingyenes.


ÍGY ÉLT SZOMBATHELY – 100 ÉVE
Március 14., csütörtök 15.30
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
A Jászai Utcai Közösségi Tér múltidéző lapozgatása. Mesélő könyvek, újságok, képeslapok fényképek. Találkozó a könyvtár előtt. 


MIÉRT JÓ ITT ÉLNI?
Március 15., péntek 18.30
BOHÉM
A HaBár beszélgetés-sorozat egy aktuális témákat érintő a fiatalokat is foglalkoztató kérdéseket feszegető program Szombathely MJV Diákönkormányzatának szervezésében, melyre főleg diákokat és fiatalokat várnak. A téma: Miért jó itt élni? Meghívott vendégek: Varga Jenő Jéglovag és Horváth Zoltán, az AGORA igazgatója. Moderátor: Görcz Gergely diákpolgármester. Az érdeklődőknek a belépés ingyenes, és az első innivalót a szervezők állják!


KONCERT
AZ ÖTVENEDIK ÉVAD 11. HANGVERSENYE

Március 8., péntek 19.00-22.00
BARTÓK TEREM
A jubileumi évad 11. előadására magyar szerzők műveiből válogatott vezetőkarmesterük, Vajda Gergely. Az est szólistája Bársony Péter brácsaművész lesz, aki Erőd Iván brácsaversenyét játssza a mű magyarországi bemutatójaként.


OMEGA DIATRIBE/LOVECROSE/VISIONLESS HUMANITY 
Március 8., péntek 19.30
VÉGÁLLOMÁS KLUB


PÉTERFY BORI & LOVE BAND

Március 8., péntek 21.00
MMIK CAFFE
20.00 kapunyitás, 21.00 koncert


NEGYED4 X NEMVAGYOKAZAPÁD
Március 9., szombat 18.00
BOHÉM


KOPRIVE 25
Március 9., szombat 19.00
AGORA – MSH
A 25 éves Koprive tamburazenekar jubileumi koncertje vendégművészek közreműködésével.


FIRKIN
Március 9., szombat 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
A 2024-és év egyetlen biztos ígérete: a Firkin zenekar idén is turnézik, és garantáltan szétcsapja a komor hangulatot. Az életvidám írpunk nagyágyúi a legutóbbi album egyik dalát választották mottóul - jellemző módon: The Boys Are On The Loose (A fiúk elszabadultak).
Vendégzenekarként a szókimondó, elementáris energiájú Deskavaary fogja a kedélyeket beizzítani, így minden adott a jó hangulatboz! Ja nem egészen: jó sör és whiskey is kell hozzá, meg jó társaság. De ez természetes a firkinizált bulikon, úgyhogy nincs mese, buli lesz!


RAKONCZAI IMRE BLUE PIANO NIGHT
Március 9., szombat 19.00
CINEMA CAFE & BAR


DÉ: NASH: MÁRCIUS 15. EMLÉKEST
Március 15., péntek 20.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB


EGYÉB
SZOMBATI TEREPKÖR

Március 9., szombat 8.30
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Találkozó a tó parkolójában 8.30-kor. Tervezett táv kb 12-15 km. Útvonal: A Parkerdő ismert és kevésbé ismert részein futnak. Terepcipő ajánlott, de nem feltétele a részvételnek!


KÉZMŰVES KUCKÓ 
Március 9., szombat 9.00-12.00 
AGORA-MSH
Ebben az évben is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: Zokniparipa készítése.


TOJÁSÍRÓ WORKSHOP 

Március 9., szombat 9.00-12.00
AGORA – MSH 
Gajdos Zsuzsanna hímestojás készítő népi iparművész vezetésével. Várnak minden olyan érdeklődőt, aki szeretne elmélyülni a viaszolt hímestojás készítésének csodálatos világában. A műhelymunka során megtanuljuk, hogyan kell többszínű hímestojást készíteni. Megismerkedünk a tojásdíszítés különleges hagyományaival és a különböző festési technikák alkalmazásával. A programon való részvétel korlátozott létszámban lehetséges és regisztrációhoz kötött. A foglalkozáson való részvétel 12 éven felülieknek ajánlott.


2024/20 JÓTÉKONYSÁGI KÖZÖSSÉGI FUTÁS
Március 9., szombat 10.00
VAS MEGYEI SZC OLDAI TECHNIKUM


HACUKA PLUSSZ 
Március 10., vasárnap 7.30-11.30
VÁSÁRCSARNOK
Gardróbürítésből származó használt, de minőségi női- és férfiruhák, gyerekruhák, játékok, könyvek, ékszerek, kiegészítők, lakásdekorációs kellékek és minden egyéb hasznos holmi vására, ahol 30 árus kínálja megunt portékáit az érdeklődőknek.


VASÁRNAPI KÖZÖS KILOMÉTEREK
Március 10., vasárnap 8.30
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Találkozó 8.30-kor a tó parkolójában. Tervezett táv: 10, 15, 21 km. Tervezett útvonal: Szombathely - Petőfi-telep - Balogunyom - Petőfi-telep – Szombathely. 


TISZELETFUTÁS AZ 1848-AS HŐSÖKÉRT
Március 15., péntek 9.30-10.30
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
A teljes táv 8,48 km. Az útvonal a szombathelyi 1848-as emlékhelyeken keresztül és az ünnephez kapcsolódó épületek érintésével vezet. Az ünnepre való tekintettel lehetőség szerint tűzz ki kokárdát vagy gyere piros fehér zöldben!


ÉLSZ? VAGY CSAK LÉTEZEL…
Március 18., hétfő 18.00
SZENTKIRÁLY – ZARKAHÁZI-SZILY KASTÉLY
Élet a Lélekben Szeminárium. 10 hetes életmegújító lelkigyakorlat, amelynek gerincét a heti egy találkozás és a napi - otthon végezhető - személyes imaidő adja. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki szeretné megtapasztalni a testvéri közösségben Isten élő, elfogadó, megújító szeretetét. A gyakorló vallásos élet nem feltétel. A program helyszíne Szentkirály, Zarkaházi Szily - kastély. Kezdés időpontja: 2024. március 18. hétfő este 18 órakor. 

 

SPORT

KÉZILABDA

Március 9., szombat 18.00
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM
Szombathelyi KKA – Tempo KSE


LABDARÚGÁS
Március 10., vasárnap 14.30
Astra HFC-Üllő – Haladás Viktória


Március 10., vasárnap 17.00
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM
Szombathelyi Haladás – BFC Siófok


Március 10., vasárnap 15.00
KOLOZSVÁRI ÚTI SPORTTELEP
Elektromol Spari – Kőszegi Lóránt FC


Március 9., szombat 15.00
GYÖNGYÖSHERMÁN-SZENTKIRÁLY SPORTPÁLYA
Gyöngyöshermán-Szentkirály SE – Őriszentpéter SE

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.