km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Programajánló - Szombathely: Medve-nap, filmfesztivál és Szökős jubileumi est

Programajánló - Szombathely: Medve-nap, filmfesztivál és Szökős jubileumi est

A február 3-4-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál várja a látogatókat a moziban, illetve medve-napot tartanak a Smidt Múzeumban. A Szökős Néptáncegyüttes jubileumi esttel kedveskedik, Hadrianus császárt is közelebbről meg lehet ismerni. Lesznek ingyenes tárlatvezetések, színház, bábszínház, a zenerajongóknak pedig koncertekkel kedveskednek. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
BIDF 2024 SZOMBATHELY

Február 1–4., csütörtök–vasárnap 
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál – A Te tíz éved hogy telt?
Január 27. és február 4. között Magyarország legnagyobb filmfesztiválján közel 70 filmmel és 200 vetítéssel várunk benneteket – nemcsak Budapesten, a Cinema City Mammut mozitermeiben, hanem országszerte 10 nagyvárosban is. Szombathelyre február 1. és február 4. között a jubileumi BIDF összesen 8 filmmel érkezik:
Február 2. (péntek)
17:00 A gullspangi rejtély (dán–svéd–norvég dokumentumfilm, 109’, 2023). Meghívott vendégeik: dr. Pachner Orsolya Csilla pszichológus, Horváth Zoltán, az Agora Savaria Kulturális és Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kelemen Zoltán színművész
19.30 Cowboy-lányok (amerikai dokumentumfilm, 91’, 2022). Meghívott vendégeik: Márkus Flóra digitális marketing szakértő, Tóth Mariann pszichológus
Február 3. (szombat)
17.00 Amíg még nézhetjük (angol dokumentumfilm, 92’, 2022). Meghívott vendégeik: dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Murai András filmtörténész
19.30 A mi kis hazai pályánk (izlandi dokumentumfilm, 79’, 2023). Meghívott vendégeik: Unger Richárd sportújságíró, Krilov István sportújságíró
Február 4. (vasárnap)
16:00 La Singla, a flamenco-királynő rejtélye (spanyol–német dokumentumfilm, 94’, 2023). Meghívott vendégeik: Andor Eszter coach, kineziológus, tréner, dr. P. Remete Eszter pszichológus, Vincze Csaba, a Westside TSE elnöke
18:15 Harcban (ukrán dokumentumfilm, 83’, 2023). Meghívott vendégeik: Bartha Gábor történelemtanár, Kéner Balázs kommunikációs szakember


MEDVE-NAP
Február 3., szombat 14.00–18.00
SMIDT MÚZEUM
Programok: medvesarok a látványtári mackóval. Bújj medvejelmezbe, és irány a barlang! Készíthetsz a falára barlangrajzot is! Tedd yde, tedd oda – kamarakiállítás mindenféle mackókból.
14.30 Dankovics Róbert: A medve árnyéka
Február 2-án, ha a medve meglátja árnyékát, még 40 napig tart a tél. Hová és milyen „árnyékot vet” a medve? Minden medvének van árnyéka? Egyáltalán, mi a csuda az a medve? Kalandozás az időjós maci és a tények világában.
15.00 Sosztarits Ottó: Az ősi medve tisztelet és a római kori vallásosság egy sajátos emléke az Iseumból.
2008-ban, közvetlenül az Iseum nyugati szárnya mögött egy kora-római gödörben egy fiatal nőstény medve levágott koponyája látott napvilágot. Az alsó állkapoccsal együtt, de minden más testrész vagy egyéb tárgyi melléklet nélkül eltemetett medvefejet leginkább áldozatként értelmezhetjük, és benne a római kori vallásosság egy meglehetősen ritka és különleges emlékét kell látnunk.
15.30-tól Író-olvasó találkozó Nagy-Németh Ágnessel, mesesarok
Mesélés közben Medvendel és Medvina is jelen lesz, akiket öltöztetni is szabad. Beszélgetés, dedikálás. Ágnes könyvei és mackói megvehetőek a helyszínen.
Múzeumpedagógia: törölközőmackó gyártása „zölden”, Mancskeresésre fel! – interaktív játék, Lássuk a medvét! – mackókészítés kartonpapírból, Mackóarc és könyvjelzőgyártás, Főszerepben egy medve! – rajzfilmek vetítése, Bocs/ánat, Ön hol lakik? Térképen a medvék


ELTE SEK SZÖKŐS NÉPTÁNCEGYÜTTES JUBILEUMI ESTJE

Február 4., vasárnap 17.00
AGORA – MSH
Közreműködnek: „ŐsSzökős”, „RitkánSzökős”, Reményik Evangélikus ÁAMI Bariska–Möndölecske, Berbécs és Bölicze csoportja, Vasi Legényczéh, valamint Bognár Szilvia
Muzsikálnak: Sárarany Zenekar, Juhos Együttes, Molnár Péter, Savaria Rézfúvós Együttes
Műsoron: „Úgy eljöjj, mint eljött az álom!” / SÁMSONIAK / „A világot adnák ráadásnak…” / TÓTÉK TÁNCA / „Én fütyölök, aztán tik is!” / FELCSÍKI KÖRKÉP / „Áll a virgina a tápai Budligyárban” / BOLONDLAKODALOM / „Bárcsak ingem olyan legény kérne…” / ZSELICI BANYALAKODALOM / ŐS(SZ)SZÖKŐS / „Ha bemegyek a rimóci kocsmába…”
Koreográfusok: Bognár József, Czigány Tamás, Fekete-Tóth Bianka, Kővári Réka, Molnár Péter, Takács Ádám, Végső Miklós.

 

SZÍNHÁZ
LÚDAS MATYI

Február 3., szombat 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
A klasszikus magyar mesét, a Lúdas Matyit az általános iskolás korosztálynak ajánljuk. Fazekas Mihály alkotását Váradi Szabolcs álmodta színpadra, a rendező Némedi Árpád.


PÖTTÖM PANNA

Február 4., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Ajánlott korosztály: 4 éves kortól. 
Volt egyszer egy kislány. Picurka volt, de a magasba vágyott. Várta az ismeretlen, hívta a kaland. S ha hívta, hát ment is. Ment? Vitték, dobálták, sodorták, teperték, mert hiszékeny volt, mert jószívű volt, mert szép volt. Őt akarta mindenki: a béka, a cserebogár, az egér, a vakondok, mind, mind, akik azt hitték, hogy nekik jár egy ilyen szép, egy ilyen pöttöm, egy ilyen Panna. Jár? Dehogy is jár, inkább szalad, szökik, menekül! Persze ehhez kell egy igaz barát, aki segít, aki noszogat, aki tudja, mi kell a boldogsághoz. Na, micsoda, Pöttöm Pannák?


A PÁL UTCAI FIÚK
Február 4., vasárnap 15.00 és 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


ÓZ, A CSODÁK CSODÁJA
Február 6., kedd 15.00 és február 8., csütörtök 17.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


NAGYAPÁM, FRANK SINATRA
Február 6., kedd 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Egy legendás nagyapa, és még legendásabb, amerikai barátja állnak a monodráma középpontjában. Ez a barát nem más, mint Frank Sinatra. Egy életút bukdácsol, száguld, ballag végig a múlt századon. Világégések, nemzeti tragédiák és családi örömök, bánatok bomlanak ki a nagyapa – hol hihető, hol hihetetlen – történeteiből. Közelmúltunk történelme sok szempontból még érzékeny téma lehet, de a világ nagy dolgaival foglalkozni csak empátiával, megértéssel és némi humorral érdemes.


HAMLET HAZATÉR
Február 7., szerda 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


CANDIDE

Február 7., szerda 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


HEGEDŰS A HÁZTETŐN
Február 9., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


KIÁLLÍTÁS
NYOMHAGYÁS

KOLOZSVÁRI ART
Február 3., szombat 16.00
KÁMONI ARBORÉTUM
Kiállítás, ahol a festészet és a költészet barátkozik... Dr. Szécsi Ágnes festőművész kiállítása, Mayer László rímfaragó versei. Köszöntőt mond Horváth Zoltán. 


TEMATIKUS TÁRLATVEZETÉS – HADRIANUS, EMBER A CSÁSZÁR MÖGÖTT

Február 4., vasárnap 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Hadrianus egyike volt az öt „jó császárnak”, akik a Római Birodalom legfenségesebb napjaiban uralkodtak. Császárként szakított elődei terjeszkedési politikájával és a birodalom határainak megerősítésére törekedett, ennek leglenyűgözőbb tanúja az angliai Hadrianus-fal. Nem csak Britanniában, de szerte a birodalomban jelentős építkezések és felújítások kötődnek a nevéhez, többek között a savariai Iseum kőbe való átépítése és bővítése. 21 éven át uralkodott, és ennek az időnek majdnem felét Róma városától távol, utazásokkal töltötte. Hadrianust a fennmaradt antik források ellentmondásos személyiséggel jellemezték; feleségével való kapcsolata kölcsönös bizalmatlanságon alapult, sokkal több érzelmet mutatott Antinoos iránt, akinek tragikus elvesztése arra sarkalta, hogy az istenek közé emelje a fiút.
A tematikus tárlatvezetés nagykorúaknak ajánlott. Tárlatvezető: Horváth Bianka – régész. 


TÖRTÉNELMI ÉS ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK TÖREDÉKEKBEN

Február 5., hétfő 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Kelemen Ferenc – Történelmi és építészeti emlékeink töredékekben című pirográfiai tárlatának megnyitóján a kiállítást az érdeklődők figyelmébe ajánlja dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató. Közreműködik a Rózsabors Műhely. 


MACSKÁK – MADARAK – SZENDISZÜCS ISTVÁN KIÁLLÍTÁSA

Február 7., szerda 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Megnyitja: Rózsa Melinda (Rose) újságíró, slammer. 


ELŐADÁS
KÖNYVBEMUTATÓ – BÖRÖCZKI MIHÁLY: TOLLVONÁSOK

Február 2., péntek 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Moderátor: dr. Czetter Ibolya, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Magyar Irodalomtudományi Tanszékének vezetője. Közreműködik: Zsapka Attila énekmondó és Szalai András versmondó.


KÖNYVBEMUTATÓ – HORKAY HÖRCHER FERENC: ERŐ ÉS GYÖNGÉDSÉG
Február 6., szerda 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Képzőművészeti és városfilozófiai esszék. Horkay Hörcher Ferenc Erő és gyöngédség című könyve képekről és városokról szól. A képek – jobbára – kétdimenziós ábrázolások, a városok – szükségszerűen – háromdimenziós tárgyak. A városokat ábrázoló kétdimenziós képek: városképek. De mi köti össze a kötet esszéiben olvasható képleírásokat, „írott képeket” a városfilozófiai szövegekkel? A leírás „mestersége”. A válogatott tanulmányok tétje ugyanis az, hogy mi adható át ezekről a festményekről és a kiválasztott városokról a természetes nyelv közvetítésével, ráadásul írásban. A szerzővel Sümegi István és Tanai Ibolya beszélget.


MIÉRT PONT ÁZSIA?
Február 7., szerda 19.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Badár Sándor önálló estje „Miért pont Ázsia?” címmel. Az igazán sikeres „Miért pont” sorozat következő állomása Ázsia, melyet az előadó, Badár Sándor igen tüzetesen átvizsgált ahhoz, hogy szinte teljesen tökéletes leírást adhasson róla. Lévén, hogy Ő maga is keleti… Hiszen Szentes Budapesthez képest keleten van!
A műsorban Ázsia szinte összes országa szerepel, ugyanolyan színes forgatagként, mint amilyen színes Ázsia maga. Szakértő szemmel harapunk bele a gasztronómiába, a műsorban mindenki részese lesz egy karate-filmnek, megmászunk ismert hegyeket, és közben bejutunk a legeldugottabb zugokba, amire halandó soha nem venné a bátorságot. Azonban Sándorral nem kérdés, hogy vidám és veszélytelen az utazás, csak legyen mindenkinek jegye!


KONCERT
GIDÓ ÉS A FÁRAÓ

Február 2., péntek 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
Vendég: River Runners.


THE SOUTHERN ORACLE 15YRS
Február 3., szombat 20.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
Fellép az electro-punk The Sexy Wild East és a helyi Visionless Humanity is. 


PARIS GITANO 

Február 5., hétfő 19.30
SZIMFÓNIA KÁVÉZÓ
A Paris Gitano tavalyelőtt alakult helyi zenészekből, francia gipsy-jazzt játszanak, zenéjükre a feszes ritmus, és a sok improvizáció a jellemző. Elsősorban Django Reinhardt szerzeményeit játsszák, de több ismert világsláger (Hulló falevelek, Fekete szemek, By by Blackbird, Caravan...) is megszólal ebben a stílusban. Koncertjeik vidámságot, a pozitív életszemléletet sugároznak. A zenekar tagjai: Domby Bertalan (gitár), Horváth Dudu Dániel (hegedű), Peltzer Géza (harmonika), Scheer József (bőgő).


FARSANGI KONCERT A HOT JAZZ BANDDEL


Február 8., csütörtök 19.00
BARTÓK TEREM
Február 8-án a Savaria Karneválon is hatalmas sikert arató Hot Jazz Banddel lép fel farsangi hangversenyén a Savaria Szimfonikus Zenekar a Bartók Teremben. Vezényel Csurgó Tamás.


EGYÉB
FARSANGOLÓ

Február 1–13. 
AGORA – MSH 
Farsangi hagyományokra épülő kézműves foglalkozás óvodás- és iskoláscsoportoknak. A program időpontja hétköznap délelőtt és délután – előzetes bejelentkezés alapján. A foglalkozások időtartama 60–90 perc. Választható foglalkozások: csörgősipka, busóálarc, farsangi fejdísz, csavartfánksütés. 
A programmal kapcsolatban érdeklődni a következő elérhetőségeken lehet: nemes.judit@agora-savaria.hu +3670/2821253, geosits.judit@agora-savaria.hu +3620/3944730.


KÉZMŰVES KUCKÓ 

Február 3., szombat 9.00–12.00 
AGORA – MSH
Ebben az évben is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: Csörgősipka. 


ISIS FARSANG
Február 3., szombat 19.00–22.00
KISFALUDY S. UTCA 1. 
Társastáncos jelmezes farsang. Beöltözés ajánlott!


HACUKA KÖZÖSSÉGI VÁSÁR

Február 4., vasárnap 7.30–11.30
VÁSÁRCSARNOK
Gardróbürítésből származó használt, de minőségi női és férfiruhák, gyerekruhák, játékok, könyvek, ékszerek, kiegészítők, lakásdekorációs kellékek és minden egyéb hasznos holmi vására, ahol 40 árus kínálja megunt portékáit az érdeklődőknek.


VASÁRNAPI KÖZÖS KILOMÉTEREK
Február 4., vasárnap 8.30–11.00
CSÓNAKÓZÓ-TÓ
Találkozó 8.30-kor a tó parkolójában. Becsatlakozási lehetőség a bucsui út elején kb. 8.50-kor. Tervezett táv: 11., illetve 21 km. A 11 km-es távot választók Szinese major után Sé felé fordulnak, és onnan futnak vissza. A 21 km-es útvonal: Szombathely – Bucsu – Torony – Sé – Szombathely. Frissítés egyénileg! 


JÓTÉKONYSÁGI FARSANGI FITT BODY-EDZÉS/KARNEVÁL
Február 9., péntek 17.00–18.30
ZARKAHÁZY-SZILY KASTÉLY
Egy vidám, hangulatos farsangi mulatságra invitálják az érdeklődőket, a hangulatról DJ Szélinger gondoskodik. Az edzés utáni kalóriáról pedig Márti, hiszen nincs farsang fánk nélkül. Belépés csak jelmezben! A résztvevők Katona Olivér gyógyulását támogathatják. 


 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Fesztivál a színházban: Határvonalak (Képgalériával)
A sokszínűség jegyében rendezi meg immár második alkalommal a Weöres Sándor Színház a Határvonalak Színházi Fesztivált május 30-tól június 2-ig (csütörtöktől vasárnapig).
Falco: Meghosszabbította szerződését Kovács Benedek
Ma 12.21-kor a FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY hivatalos Facebook-oldalán jelentették be a hírt, miszerint Kovács Benedek a 2024/25-ös szezonban is sárga-feketében lép pályára.
Gyalogátkelőhelyen ütött el egy férfit egy Suzuki Szombathelyen
Ellentmondásos a szemtanúk nyilatkozata arról, hogy honnan érkezett a gyalogos. Van, aki szerint csak egy lépést tett meg a kijelölt gyalogátkelőhelyen, míg mások szerint az úttest túloldaláról indult és már majdnem átért, írja a 112press.hu.
Jó iramú, szép gólokat hozó mérkőzésen szenvedett vereséget a Haladás Viktória a Szeged ellen
A szombathelyi zöld-fehérek 3-2-re maradtak alul alföldi riválisukkal szemben.
Paragvári: Első helyezés, irány az országos döntő
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az idei Madarak és Fák Napja országos természetismereti verseny területi fordulójára, melynek ismét a Szombathelyi Erdészet Zrt. adott otthont. Nagy örömünkre iskolánk 6.a osztályos csapata nyerte meg a területi fordulót, s jutott tovább a május 11-én, Gödöllőn megrendezésre kerülő országos döntőbe, írja az iskola Facebook-oldala.