km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Programajánló - Szombathely: jeges programok, színház, futás és jazzkívánságműsor

Programajánló - Szombathely: jeges programok, színház, futás és jazzkívánságműsor

A január 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: a jazzt kedvelőknek kívánságműsorral készül Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió, a futókat többféle táv is várja, a Jégpályák éjszakája pedig sok lehetőséggel hívogat. Lesznek ingyenes tárlatvezetések, színház, bábszínház, a zenerajongóknak pedig koncertekkel kedveskednek, fellép a Vad Fruttik. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
MAGYAR KULTÚRA NAPJA – ÜNNEPSÉG

Január 22., hétfő 10.00
SIMON ISTVÁN UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA
Hétfőn 10 órakor az oladi Simon István Utcai Általános Iskolában (Simon István utca 6.) a magyar kultúra napja alkalmából megrendezendő intézményi ünnepségen Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze alkotótársával, Varga Richárd költő-dalszerzővel verses-zenés előadást tart az iskola diákjainak. Az előadók tiszteletdíját az Olad Városrészért Egyesület biztosítja.


MAGYAR KULTÚRA NAPJA A SZENT ANNA HÁZBAN
Január 22., hétfő 10.00
SZENT ANNA HÁZ
Meghívott vendégükkel, a József Attila-díjas íróval Devecsery Lászlóval lesz előadás, melyre várnak minden 60 év feletti érdeklődőt.


MAGYAR KULTÚRA NAPJA – DÍJÁTADÓ GÁLA

Január 22., hétfő 18.00
AGORA – MSH
Hazánkban 1989 óta ünnepeljük ezt a jeles alkalmat. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-i keltezéssel írta alá a Himnusz kéziratát, így ez a nap vált a magyar kultúra ünnepnapjává. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata hagyományosan a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett díjátadó gálán és ünnepi műsoron ismeri el a város kulturális életében kiemelkedő munkát végzett szakemberek munkáját. Ünnepi beszédet mond dr. Nemény András polgármester.
Program: köszöntők és díjátadások, közreműködik Bujtás Ervin. Dalversek 2.0 – Csákányi Eszter, Hámori Gabriella, Kamarás Iván előadásában
A programra a belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.


ELTE SEK – NYÍLT NAP
Január 24., szerda 13.00
ELTE SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT
13.00 Köszöntő – C épület, Aula (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.), Lenkai Nóra, az ELTE szombathelyi rektori biztosa
13.05 Standok az aulában: szombathelyi képzések, ELTE-karok. A C épület Aulában standoknál várják a karok és tanszékek az egyetemi szakjaink iránt érdeklődőket.
13.05 Tájékoztatók, előadások több helyszínen (a helyszínen kiadott programfüzet szerint). Párhuzamosan több előadás is indul, bemutatva a szombathelyi ELTE-képzéseket.
15.30 C épület Aula – játék és sorsolás.


MOZI
13. MOZINET FILMNAPOK – SMOKE SAUNA SISTERHOOD

Január 19., péntek 18.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Az északi országokban úgy tartják, hogy a szauna több kikapcsolódásnál: az önmagunkkal való szembenézést segíti. Anna Hints rendezőnő lenyűgöző operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról, vágyaikról, traumatikus emlékeikről, miközben a szemünk láttára mosódnak el a test és lélek határai.


SZÍNHÁZ
FOGJ EGY SÉTAPÁLCÁT

Január 20., szombat 19.00
AGORA – MSH
A Gergely Theáter ebben a produkcióban a boldog békeidők hangulatát idézi meg dalban, táncban, kuplékkal, kabaréjelenetekkel és magánszámokkal a 30-as évek bájával és humorával fűszerezve. Hat nagyszerű művész – Heller Tamás, Gergely Róbert, Némedi-Varga Tímea, Gaál Zsófi, Sövegjártó Áron és Gombás Ádám – sziporkázik a színpadon, és önfeledten sugározza azt az életérzést, amelyben a szerelem, a derű és a vidámság a legfőbb iránytű. Többek között Márkus Alfréd örökbecsű slágerei mellett – valamint a teljesség igénye nélkül – az egyaránt emblematikus Meseautó, az Oda vagyok magáért, az Ujjé a ligetben, a Gyere te nímand is felcsendül majd a műsorban.


HEGEDŰS A HÁZTETŐN

Január 20. és 24., szombat és szerda 19.00 
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


LÁZÁR ERVIN: SZEGÉNY DZSONI ÉS ÁRNIKA
Január 21., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Ajánlott korosztály: 4 éves kortól.


DANTE POKLA: MONODRÁMA
Január 21., vasárnap 17.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Gyabronka József előadásában. Dante a Poklot járja végig Vergilius vezetésével, és olyan bűnösökkel találkozik, akik nemcsak saját korukra hatottak, hanem életük és haláluk számos tanulságot tartogat az utókor számára is.


ÁDÁMOK ÉS ÉVÁK ÜNNEPE 2024

Január 22., hétfő 17.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
2024-ben már harmadik alkalommal hirdetik meg az népszerű országos játékot. Középiskolás diákoknak adják át egy délutánra a színpadot. Az idei akció címe Shakespeare-kalamajkák.
A magyar kultúra napján a diákszínjátszó csoportok, közösségek egy-egy jelenetet adnak elő Shakespeare egyik ajánlott művéből. A jeleneteket minden csoport a saját elképzelése szerint dolgozza fel, a színpadi megjelenítés módját is maguk találják ki a diákok. Az egyes jelenetekre szánt időtartam 15 perc.  
A játékra jelentkezett középiskolás csoportok: a Művészeti Szakgimnázium csapata, az NLG Társulat, a Premontei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjai, a Savaria Technikum és Kollégium színjátszói, valamint a JátsszMa diákstúdió mindkét csoportja.


AZ AJÁNDÉK
Január 23., kedd 11.00 és 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


AKARSZ-E JÁTSZANI? – MÁTÉ GÁBOR ÉS A KALÁKA

Január 23., kedd 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Máté Gábor és a Kaláka együttes Kosztolányi-estje. Összeállítás Kosztolányi-versekre írott (a Hangzó Helikon sorozatban megjelent) dalokból és Kosztolányi Dezső publicisztikájából, a Nyelv és lélek című kötet írásaiból. Kosztolányi Dezső versei dalokban szólalnak meg, Máté Gábor, pedig prózai írásaiból válogat, megmutatva Kosztolányi írásművészetének másik fontos elemét, másik aspektusát. Előadják: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs és Máté Gábor. Koncert felnőtteknek.


ÓZ, A CSODÁK CSODÁJA
Január 25. és 26., csütörtök és péntek 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


KIÁLLÍTÁS
VAS VÁRMEGYE ÉRTÉKTÁRA

Január 23. – február 9., kedd–péntek
KŐSZEGI VÁROSI MÚZEUM, KÖNYVTÁR ÉS LEVÉLTÁR
Kiállítás és kvízjáték. Családok és baráti társaságok részére interaktív kvízjáték is kérhető! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 


ISIS ISTENNŐ ALAKJA APULEIUS LEÍRÁSÁBAN

Január 21., vasárnap 15.00
ISEUM SAVARIENSE 
Tematikus tárlatvezetés. Lucius Apuleius, a Kr. u. 2. században élt író híres regényében az Aranyszamárban (eredeti címe: Metamorphoses, azaz Átváltozások volt) rengeteg értékes információt közöl az immár teljes egészében rómaivá vált egyiptomi eredetű istennőről. Apuleius a személyes érintettség okán tehette mindezt, hiszen nem csak író és jogász, de a kultusz beavatottja, sőt papja volt. Így aztán mindent tudott és mindent leírt Isisről, már amit a hittitkok megsértése nélkül egyáltalán leírhatott. Isis rendkívül összetett alakját a regény leírásai, illetve az Adriai tenger partvidékének híres leletei, a Pag szigetéről származó oltár és a 19. század derekán Ninben előkerült Isis szobor kapcsán meséljük el. Ez utóbbi emlék azért is különleges számunkra, mivel az istennő szombathelyi szentélyéből sajnos nem maradt ránk az egykori kultuszszobor, így a gyönyörű márványfaragvány révén a nagyhatalmú istennő ismét jelen van savariai otthonában. Útikalauz: Sosztarits Ottó régész, intézményvezető-helyettes. 


SÍPOLÓ MACSKAKŐ
Január 25., csütörtök 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A TeTT kiállítássorozat Megtört progresszió című kiállításához kapcsolódva filmklubot indítanak a Szombathelyi Képtárban. 2024. január 25. és május 4. között összesen 5 magyar filmet tekinthetnek meg az érdeklődők az 1960-as, 1970-es évekből, legendás rendezőktől. A vetítések előtt filmes szakemberek mondanak bevezetőt, a film után pedig beszélgetésre, emlékek felidézésére nyílik lehetőség. 
Sípoló macskakő – ’12’ – magyar filmszatíra, 1971 – 89 perc, rendező: Gazdag Gyula. Vendég: Mayer Rudolf mozgóképszakági vezető, Agora – Savaria Filmszínház.


ELŐADÁS
„ROBOTOLJUNK EGYÜTT”

Január 24., szerda 15.00
AGORA – MSH
Hogyan mozognak a robotok? Előadó: dr. Gál László. Ismeretterjesztő workshopsorozat. Foglalkozások a digitalizáció és a robotizáció témakörében, 10–19 éves diákok és egyetemi hallgatók számára. A programon való részvétel ingyenes.


SAVARIA SLAM POETRY
Január 24., szerda 19.00 
AGORA – MSH
A slam poetry egy modern költészeti stílus, ami sajátosan ötvözi a szépirodalmat a popkultúrával, a színházat a rapzenével és a versfelolvasást a stand-up comedyvel. Egy önálló előadói műfaj, ami leginkább szóban és élőben működik. A verseny adott témához kötött, a színpadon mindenkinek 3 perc áll a rendelkezésére, majd a zsűri pontozása alapján hirdetik meg az eredményt.
Az est menete:
18.00: Kapunyitás
19.00–20.00: Open Mic
20.00–20.15: Szünet
20.15–22.00: Verseny – Kötelező kellékhasználat


AZ ELSŐ SZÁRNYPRÓBÁLGATÁSOK
Január 25., csütörtök 16.30
JÁSZAI UTCAI KÖZÖSSÉGI TÉR
Repüléstörténeti kiállítás Vas megyei kitekintéssel. 


„ROBOTOLJUNK EGYÜTT”
AGORA – MSH
Január 26., péntek 16.00
Mit jelent az ipar 4.0? Előadó: Simon Zoltán. Ismeretterjesztő workshopsorozat. Foglalkozások a digitalizáció és a robotizáció témakörében, 10-19 éves diákok és egyetemi hallgatók számára. A programon való részvétel ingyenes.


KONCERT
LAZARVS

Január 19., szombat 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
Megújult felállásban, a súlyosságot egy újabb szintre emelő lemezzel tér vissza Tatabányára a hazai metálszíntér legnépszerűbb zenekara, a LAZARVS. Vendég: Darkmess.


4S STREET
Január 20., szombat 19.00
CINEMA CAFÉ & BAR
Vendég: Iszak Dani live. 


VAD FRUTTIK

Január 20., szombat 19.00
MMIK CAFFE
Kapunyitás 19.00., koncert kezdése 21.00


MONASTERY – DEVOID – WITCHTRONE – DIFORTUNES
Január 20., szombat 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB


JAZZKÍVÁNSÁGMŰSOR – FALUSI MARIANN & SÁRIK PÉTER TRIÓ KONCERTJE
Január 21., vasárnap 19.00
AGORA – MSH
Folytatódik a Sárik Péter Trió Fonogram-díjas sikersorozata: a Jazzkívánságműsor magyarul! Az új albumon a legnagyobb magyar slágerek jazz-feldolgozásai hallhatóak Falusi Mariann, Sárik Péter, Fonay Tibor és Gálfi Attila előadásában. A csapat az elmúlt években több, mint száz óriási sikerű előadást adott ezzel a produkcióval. A Jazzkívánságműsor-estek igazi örömkoncertek, ahol a közönség együtt énekel a zenekarral és a hangulat olyan, mint egy jó házibulin!


KOMOLYZENEI DISCO

Január 23., kedd 19.00
AGORA – MSH
Komolyzenei DJ: Horváth Imre karnagy. 


AZ ÖTVENEDIK ÉVAD 9. KONCERTJE
Január 26., péntek 19.00
BARTÓK TEREM
Január 26-án a műsorfüzettől eltérően – technikai okok miatt – a június 28-i előadást tűzi repertoárjára a Savaria Szimfonikus Zenekar. A 9. hangversenyen Mozart: D-dúr „Postakürt” szerenádja, Haydn: Esz-dúr trombitaversenye és Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei című műve hangzik el.


TRIÁSZ: ELVESZETT DALOK
Január 26., péntek 20.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB


EGYÉB
SZOMBATI TEREPKÖR

Január 20., szombat 8.30–10.00
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Találkozó a tó parkolójában 8.30-kor. Tervezett táv: kb. 10-12 km. Útvonal: A Parkerdő ismert és kevésbé ismert részein futnak. Terepcipő ajánlott, de nem feltétele a részvételnek! Frissítés egyénileg!


KÉZMŰVES KUCKÓ 
Január 20., szombat 9.00–12.00 
AGORA – MSH
Ebben az évben is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: sítalpacska készítése.


JÉGPÁLYÁK ÉJSZAKÁJA

Január 20., szombat 20.00–24.00
TREND OPTIKA JÉGCSARNOK
20.00–22.00: labirintus, kapura lövés, curling, kvízjáték
22.00–24.00: zenés korcsolyázás


VASÁRNAPI KÖZÖS KILOMÉTEREK
Január 21., vasárnap 8.30–11.00
CSÓNAKÓZÓ-TÓ
Találkozó 8.30-kor a tó parkolójában. Becsatlakozási lehetőség a bucsui út elején kb. 8.50-kor. Tervezett táv: 11., illetve 21 km. A 11 km-es távot választók Szinese major után Sé felé fordulnak, és onnan futnak vissza. A 21 km-es útvonal: Szombathely – Bucsu – Torony – Sé – Szombathely. Frissítés egyénileg! 


ÖKUMENIKUS IMAÓRA A CSERKÉSZEKKEL

Január 22., hétfő 18.00
SZALÉZI SZENT QUIRIN TEMPLOM
Közös imádságra hívnak mindenkit az ökumenikus imahét keretében a Szalézi templomba.

 

Címlapfotó: Falusi Mariann és Sárik Péter teraszkoncertje Szombathelyen. Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.