km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Programajánló - Szombathely: Hollywood Classics, Brandnyúl, Hacuka-vásár és Oscar-díj

Programajánló - Szombathely: Hollywood Classics, Brandnyúl, Hacuka-vásár és Oscar-díj

A március 2-3-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők: ma régi kardokból nyílik kiállítás az arborétumban, a könyvtárban az Oscar-díj történetét ismerhetik meg az érdeklődők. A Savaria Szimfonikus Zenekar 14. alkalommal rendezi meg Hollywood Classics című koncertsorozatát, a moziban pedig fellép Brandnyúl. A kézműves kuckóban hóvirág készül, s kinyit a Hacuka is. Lesznek még ingyenes tárlatvezetések, színház, bábszínház, a zenerajongóknak koncertekkel kedveskednek, s sporttal is készültünk. A jövő hét is tartogat érdekességeket, sokféle program várja az érdeklődőket.

 

RENDEZVÉNY
IX. PINCÉS – KEMENCÉS BÖLLÉRVERSENY 2024

Március 2., szombat 6.30
LUKÁCSHÁZA – CSÖMÖTEI-HEGY
Igazi disznótoros hangulatban, hamisítatlan falusi parádés hungarikumokkal, hurka, kolbász, pecsenye és lángos, finom forraltbor és házi pálinka – csakis a hagyományőrzés nevében, de áldomás nélkül egy tapodtat se!


MEGEMLÉKEZÉS SZOMBATHELY BOMBÁZÁSÁNAK 79. ÉVFORDULÓJÁN

Március 4., hétfő 16.30
FERENCES TEMPLOM – ASSISI SZENT FERENC KOLLÉGIUM
16.30 – Ünnepi megemlékezés a kollégium épületének falán elhelyezett „A bombatámadás áldozatainak” domborműnél. Műsor és Ökumenikus szertartás. A megemlékezés koszorúinak és gyertyáinak elhelyezése
ELTE SEK D ÉPÜLET
17.00 – Ünnepi megemlékezés a D épület falán elhelyezett emléktáblánál. Emlékbeszédet mond dr. Nemény András, SZMJV polgármestere. A megemlékezés koszorúinak és gyertyáinak elhelyezése
SZÉKESEGYHÁZ
17.30 – A résztvevők közös sétája a Sarlós Boldogasszony Székesegyház északi oldalán elhelyezett emléktáblához. Emlékező imát mond: Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök


MOZI
A MŰVÉSZET TEMPLOMAI

Március 4., hétfő 18.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Klimt: A csók. A filmek előtt bevezetőt mond Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész. 


NŐI KÖRÖK – FILMBEMUTATÓ ÉS BESZÉLGETÉS
Március 6., szerda 18.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ


SZÍNHÁZ
GYÉVUSKA

Március 2., szombat 15.00 és március 6., kedd 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


HYPPOLIT, A LAKÁJ
Március 2., szombat 19.00
AGORA – MSH
Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra sikeres lesz. Gazdagságát azonban megkeseríti, hogy felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Az arisztokrata családoknál szolgáló Hyppolit megjelenése az újgazdag Schneider-házban számos nevettető, mulatságos helyzetre ad alkalmat. A pedáns komornyik mellett további bonyodalmakat okoz Nagy András mérnök, aki szerelmes Terkába, ezért inkognitóban dolgozik a cégnél, hogy a főnök lánya közelében lehessen. Schneiderné azonban már kinézett Terkának egy jó partit: Makátshoz, a jó családból származó udvarlóhoz akarja adni. A dolgok persze – ahogy egy jó vígjátékhoz illik – a végén szépen elrendeződnek, s otthon a nézők nagy része nevetve idézi fel a ma már klasszikus mondatot: „holnaptól a hagymát is hagymával eszem”.


LÁZÁR ERVIN: A HAZUDÓS EGÉR

Március 3., vasárnap 10.00
MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ
Korosztály: 4 éves kortól. 


MICIMACKÓ MESÉI
Március 3., vasárnap 11.00
AGORA – MŰVELŐDÉSI ÉS SPORTHÁZ
Karinthy Frigyes: Micimackó meséi – mesejáték – A Pesti Művész Színház – Fogi Színház előadása. E bájos mesét bizonyára minden kisgyermek ismeri már, de most végre színpadon is életre kel e csodás történet, melyben találkozhatunk Micimackóval, Malackával és a Százholdas Pagony többi lakójával.


CSÓKOS ASSZONY – OPERETT 2 FELVONÁSBAN
Március 3., vasárnap 19.00 
AGORA – MSH
Pesten, a Józsefvárosban, a Nagytemplom utcában Katóka ünneplésére készül a háznép. Katóka, teljes nevén Pünkösdi Kató ugyanis színinövendék és éppen előadása volt a színházban, ahol a Csókos asszony című operett címszerepét játszotta. Nevelőapja, Kubanek Tóbiás hentesmester, a háznép, Katóka és Dorozsmai Pista eljegyzését szervezi. Közben Báró Tarpataky, a híres mecénás érkezik a Nagytemplom utcába, aki meghívja a lányt a palotájába.


A PÁL UTCAI FIÚK

Március 4., hétfő 15.00 és 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


KITOLÁS: LENGYEL TAMÁS EGYSZEMÉLY VÍGJÁTÉKA
Március 6., szerda 19.00
AGORA – MSH
Apának lenni nem könnyű. Sőt elképesztően nehéz. Főleg, mert senki nem mondta el, hogyan kell csinálni. Mostanáig! Ebben az apanevelő előadásban szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsi-vásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos-dalok mentálhigiénés következményeiről. „Válaszokat, persze, én sem tudok. de azért elmondom a frankót. Vagy legalább, hogy velem hogy történt minden. Addig is, vigyázz! Az ellenség sohasem alszik. Se képletesen, se szó szerint.” – Lengyel Tamás produkció.
Az előadást 14 éves kor felett ajánlják. Az előadás hossza: 80 perc, szünet nélkül.


KUTYABAJ
Március 7., csütörtök 15.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


BOLHA A FÜLBE
Március 7., csütörtök 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ
Vígjáték, 180 perc, két szünettel. 


ANYATIGRISEK
Március 8., péntek 19.00
AGORA – MSH


ÉNIS, TEIS
Március 8., péntek 19.00
WEÖRES SÁNDOR SZÍNHÁZ


KIÁLLÍTÁS
FEGYVERREL A SZABADSÁGÉRT

Március 1., péntek 17.00
KÁMONI ARBORÉTUM ÖKOTURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT
Az 1848-49-es szabadságharcról és az azt követő rendszeresített kardokról szóló kiállítást Tóth Sándor történész nyitja meg. Beszédet mond Lukács Zoltán. 


TÁRLATVEZETÉS – TUDATMÓDOSÍTÁS AZ ANTIKVITÁSBAN?

Március 3., vasárnap 15.00
ISEUM SAVARIENSE
„A test lágy álomba merítő keverékhez jut…” Tudatmódosítás az antikvitásban? Az antik világban az istenekkel való kommunikáció a mindennapi élet fontos része volt. Több írásos forrás is utal arra, hogy a velük való kapcsolatba kerülést különböző növények, gombák fogyasztása vagy éppen gázok belélegzése is segítette. A hallucinogének és más drogfajták használata az orvoslás mellett így a rituális szertartások során is szerephez jutottak. A savariai Iseum területén feltárt leletanyag kapcsán megidézik ezeket, szóba kerül Isis Hygeia gyógyító jellege, a gyógyulást álom formájában elősegítő incubatio jelensége és a mindezekhez szükséges alapanyagok és azok felhasználási módjai is. A tematikus tárlatvezetést elsősorban nagykorú vendégeknek ajánlják. Tárlatvezető: Bíró Szilvia régész. 


KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ – TÓTH MAGDOLNA: #FLOWERPOWER

Március 8., péntek 16.30
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Megnyitja: Horváth Eszter médiaművész. A kiállítás címe #flowerpower, utalás az 1960-70-es évek hippi mozgalmának háborúellenes szlogenjére, ugyanakkor megidézi az Instagram felületét is, ahol a művész az elkészült virágcsendéleteit kihívás-szerűen publikálta az elmúlt évben. A digitális platformok nagy szerepet játszottak a kiállítás anyagának létrejöttében és alakulásában, több ismerőse vagy követője is segítette a munkát azzal, hogy elküldték kedvenc virágaik fényképét. 


ELŐADÁS
REZGÉSEK ÉS TITOKZATOS FREKVENCIÁK

Március 1., péntek 17.00
HERÉNYIEK HÁZA
Kalmár János, a Magyar Ufókutatók Szövetségének elnöke, újságíró, író, kutató a Rezgések és titokzatos frekvenciák témakörén keresztül vezet be bennünket egy láthatatlan világba.


OSCAR-DÍJRA VÁRVA – ZENEMŰTÁRI TALÁLKOZÁSOK
Március 1., péntek 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
Vágvölgyi András filmklubvezetővel Zoványi Ibolya könyvtáros beszélget. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia hangzatos nevű Akadémiai-díjából hogyan lett mindenki Oscarja? Mikor, kik és miért alapították a díjat? Hogyan kerülhet egy film az esélyesek közé? Mi a jelölés menete? Kik szavazhatnak? Vágvölgyi András filmklubvezetővel ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat, elidőznek a magyar sikereknél, kiemelnek néhány érdekességet, s természetesen az idei esélyek latolgatásával sem maradnak adósok. A filmbejátszásokkal tarkított beszélgetésre minden érdeklődőt szeretettel várnak.


BESZÉLGETÉS – DOBRAY SAROLTA ÍRÓ, ÚJSÁGÍRÓ
Március 2., szombat 15.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
A Zonta Club Szombathely és a Berzsenyi Dániel Könyvtár vendége Dobray Sarolta író, újságíró. A találkozón megkérdezik vendégüktől, hogy miként lett újságíró, majd regényíró, honnan ered a hátránnyal élők, az elesettek, a kiszolgáltatottak iránti mély empátiája. Miből merített mintákat regénye szereplőinek viselkedésének ábrázolásához, és azt is, hogy mikor lesz folytatása a megrázó történetnek.


KÖNYVBEMUTATÓ – CSIKÓS ATTILA: ÖSZVÉR

Március 5., kedd 17.00
BERZSENYI DÁNIEL KÖNYVTÁR
A szerzővel Ölbei Lívia újságíró beszélget. 


HALHATATLAN SPORTOLÓK
Március 6., szerda 17.00
MCC SZOMBATHELY
A HMSE (Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete) legnagyobb küldetése, hogy menjen, meséljen, motiváljon, és biztassa a mai fiatalokat a sport szeretetére, a kitartásra, a céltudatosságra, továbbá, hogy példát mutasson a felnövekvő generációnak. A sport értékeiről, a motiváció jelentőségéről, az egyéni küzdelmekről, sikerekről és kudarcokról tudnak hiteles példát bemutatni sportnagyságaink, akik részt vesznek kerekasztal-beszélgetésünkben: Kőbán Rita kétszeres olimpiai, kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakosnő és dr. Faragó Tamás olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója.
Vendégeik személyes történeteket és élettapasztalatokat osztanak majd meg. A rendezvény során megismerhetjük, hogy milyen szorgalom és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki elérje az olimpiai érmeket, és hogyan tanulnak és fejlődnek a legjobbak a világon. A pódiumbeszélgetés moderátora Füleky András, a HMSE igazgatója lesz. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


KONCERT
XIV. HOLLYWOOD MOVIE MUSIC CLASSICS

Március 1. és 3., péntek és vasárnap 19.00
BARTÓK TEREM
A Savaria Szimfonikus Zenekar 14. alkalommal rendezi meg Hollywood Classics című koncertsorozatát. Izgalmas, sokszínű filmzenei palettájukon közönségkedvenc klasszikusokkal és újdonságokkal is várják a hallgatókat három estén keresztül. Az előző évekhez hasonlóan idén is felkerül a hosszú, vörös szőnyeg a lépcsőkre, lesz James Bond Bár, a filmzenék előtt pedig tűzijáték emeli az est fényét. A Savaria Szimfonikus Zenekart – hagyományosan – Pejtsik Péter vezényli. 
A Forma-1 és az autók szerelmeseinek olyan filmek zenéit hozzák el, mint a Hajsza a győzelemért, a Knight Rider, a Verdák, és nosztalgiázhatunk a Meseautó dallamaival. Megelevenedik az Asterix az olimpián, felcsendül a Rocky és a Top Gun ikonikus témája, hagyományokhoz hűen lesz James Bond-főcímdal, emellett a Marvel-univerzum rajongói sem fognak csalódni. Sztárvendég: Heincz Gábor ‘Biga’ és Korponay Zsófi. Műsorvezető: Kolovratnik Krisztián (03. 01.), valamint Bősze Ádám (03. 03). 


NOVELZONE ÉS CULTURE CUVÉE

Március 1., péntek 19.00
VÉGÁLLOMÁS KLUB
19.30 Sunday Brunch, 20.30 Culture Cuvèe, 22.15 Novelzone


HOT MAN DANCE
Március 1., péntek 20.00
HALADÁS STADION VIP
Profi modellekből, táncosokból, akrobatákból és énekesekből álló többszörösen díjazott férfirevütánc-csapat X. évad alkalmából egy teljesen új világszínvonalú show-val készül, amit 2,5 órában élvezhet a közönség. 11 fergeteges show, egyedülálló látvány, maximális kényeztetés, Las Vegas-i hangulat!


BRANDNYÚL MINI DISCO

Március 2., szombat 10.00 és 13.00
AGORA – SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Brandnyúl egy énekes és táncos nyúl, akinek az élete a gyerekek és persze egyben a szülők szórakoztatása, sportra, egészséges életre nevelése, fantasztikus dalokkal.


CSERGA S.A.W.
Március 2., szombat 18.00
BOHÉM


BELGA
Március 2., szombat 20.00
MMIK CAFFE


RÚZSA MAGDI

Március 5., kedd 19.00
AGORA – MSH


HANGOS LÁTÁS, SZÍNES HALLÁS

Március 7., csütörtök 18.00
BARTÓK TEREM
Másfél órás interaktív előadás, kicsiknek és nagyoknak, családoknak. Műsoron a másnapi hangverseny, „Az ötvenedik évad” bérlet 11. előadásának darabjai. Az est házigazdája és karmestere Vajda Gergely. A program ingyenes!


OMEGA DIATRIBE/LOVECROSE/VISIONLESS HUMANITY 
Március 8., péntek 19.30
VÉGÁLLOMÁS KLUB


PÉTERFY BORI & LOVE BAND
Március 8., péntek 21.00
MMIK CAFFE
20.00 kapunyitás, 21.00 koncert


EGYÉB
SZOMBATI TEREPKÖR

Március 2., szombat 8.30
CSÓNAKÁZÓ-TÓ
Találkozó a tó parkolójában 8.30-kor. Tervezett táv kb. 12-15 km. Útvonal: A Parkerdő ismert és kevésbé ismert részein futnak. Terepcipő ajánlott, de nem feltétele a részvételnek!


KÉZMŰVES KUCKÓ 

Március 2., szombat 9.00–12.00 
AGORA – MSH
Ebben az évben is szombat délelőttönként újabb és újabb bütykölési lehetőséggel várják az ügyes kezű óvodásokat és iskolásokat, akik a hagyományos és az újabb keletű kézműves technikákkal változatos alapanyagokból készíthetik el saját alkotásaikat – legyen az akár játék, dísz- és ajándéktárgy vagy hasznos használati tárgy. Téma: hóvirág készítése.


X-FAKTOR MEGHALLGATÁS
Március 2., szombat 17.00–20.00
ANITA PUB & CAFE


HACUKA VÁSÁR
Március 3., vasárnap 7.30–11.30
VÁSÁRCSARNOK
Gardróbürítésből származó használt, de minőségi női és férfiruhák, gyerekruhák, játékok, könyvek, ékszerek, kiegészítők, lakásdekorációs kellékek és minden egyéb hasznos holmi vására, ahol 40 árus kínálja megunt portékáit az érdeklődőknek.


EGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉS HÖLGYEKNEK

Március 8., péntek 8.00–11.00
VÁSÁRCSARNOK
Nemzetközi nőnap alkalmából a hölgyek részére, a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület és a Szombathely és Járása Egészségfejlesztő Iroda jóvoltából a szombathelyi piacon ismét lehetőség lesz egészségügyi szűrésekre: koleszterinszint-, vérnyomás-, vércukor-, testösszetétel-mérés In Body készülékkel, tanácsadással, tájékoztatás a népegészségügyi szűrésekről, dohányzás-prevenció, COPD-szűrés. Keressék az első szűrőpontokat a zongora környékén! Előzetes regisztrációra nincs szükség, a szűrések érkezési sorrendben történnek.


SPORT
KOSÁRLABDA

Falco:
DEAC – Falco
Március 2., szombat 1800
Falco – Szolnok
Március 8., péntek 18.00
ARENA SAVARIA


FUTSAL
Futsal Haladás VSE:

Kecskemét – Haladás 
Március 4., hétfő 18.30
Haladás – Veszprém 
Március 8., péntek 18.30
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM


LABDARÚGÁS
Viktória FC – SZOMBATHELY:

Haladás Viktória – Budaörs 
Március 2., szombat 11.00
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM
Astra – Haladás Viktória (Magyar Kupa) 
Március 6., szerda 14.30


Szombathelyi Haladás:
Szombathelyi Haladás – Budapest Honvéd 
Március 3., vasárnap 17.00
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM


Király SE: 
Király SE – Rábapatyi KSK 
Március 2., szombat 16.00
KIRÁLY SPORTLÉTESÍTMÉNY


Újperint:
Újperint – Tanakajd 
Március 3., vasárnap 15.00
KIRÁLY SPORTLÉTESÍTMÉNY


A Spari és a Gyöngyöshermán–Szentkirály idegenben kezdi a tavaszt.

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.