km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Újabb fogadóórát tartott Nemény András élőben a város Facebook-oldalán, melynek vendége ezúttal Puskás Tivadar leköszönt polgármester volt. A város vezetője összefoglalta az eddigi intézkedéseket, ismertette a legújabb döntéseket, válaszolt a szombathelyiek és a sajtó kérdéseire. A fogadóórát ezúttal a húsvét szellemisége hatotta át.

– Fegyelmezetten próbáljuk távol tartani azt a ellenfelet, amit ismerünk ugyan, de nem tudjuk az ellenszerét – erről beszélt a polgármesteri fogadóóra első perceiben Puskás Tivadar. Szombathely egykori vezetője – aki maga is védett korban van – ismételten felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy mindenki otthon maradjon.
 

– 51 fő van jelenleg Szombathelyen hatósági házi karanténban, a Markusovszky-kórházban nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget – foglalta össze a helyzetet Nemény András. Hangsúlyozta azonban, hogy hozzáértők szerint ez a vihar előtti csend. A vírus itt van, és továbbra is fegyelmezettnek kell lennünk.

 

Költségvetési átcsoportosítások, intézményfelújítások, segélyezés, leállt az Aptiv

 

Eddig 161 millió forintot költöttek védekezésre, ebben nincs benne az a 220 millió, amit a segélyalapba csoportosítottak át. 100 ezer forintra jogosultak azok, akik a veszélyhelyzet miatt veszítették el a munkájukat, és egyszeri 57 ezer forintos juttatást kaphatnak, akik ugyan nem lettek munkanélküliek, de nehéz helyzetbe kerültek.


A legtöbb forrást a hulladékgazdálkodás finanszírozása kapcsán az államnak kölcsönadott pénzből, illetve a képviselői keretekből csoportosítottak át. Nemény András elmondta, hogy az intézményfelújítások és a folyamatban lévő egyéb beruházások – például a Vásárcsarnok felújítása – nem állnak le, de újak nem indulnak. Egyelőre nem vettek el az út-, híd- és járdafelújítási alapból. A polgármester májusban tervez költségvetés-módosítást, továbbá minden városi céghez kirendelt egy személyt a városvezetésből, aki figyelemmel kíséri a beszerzéseket és a költéseket.
 

– Eddig 509-en igényeltek krízissegélyt, ami szomorúan magas szám, és valószínűleg lesznek még többen is – ismertette a polgármester. - A város nagy cégei ugyan még dolgoznak, de nem tudni, meddig. Leállt az Aptiv, amely az egyik legnagyobb iparűzésiadó-befizető Szombathelyen, a kölcsönzött munkaerőt elbocsátották – fűzte hozzá. Várják, hogy mit hoz a kormány munkahelymegtartó csomagja, ennek függvényében tervezik meg a további intézkedéseket.
 

Bár a miniszterelnök mai bejelentésével felhatalmazta a polgármestereket, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatosan további intézkedéseket hozhatnak, Nemény András szerint erre nincs szükség. 


Elismeréssel szólt a rengeteg felajánlásról, ami a járványhelyzetben érkezik. Van, aki maszkokat, mosógélt, karantén esetére lakásokat bocsátott az önkormányzat rendelkezésére, és eddig 8,3 millió forint gyűlt össze a koronavírus alapban. Már megrendelték a mobil lélegeztetőgépet, amit ebből a pénzből finanszíroznak. Méltatta az önkéntesek munkáját, akik mostantól segítenek a kutyasétáltatásban azoknak, akik hatósági karanténban vannak, illetve azoknak a 65 év felettieknek, akik nem tudják megoldani házi kedvencük ellátását. 

 

Közterület-használati díjak, buszmenetrend, bérleti jogviszony

 

A polgármester felsorolta az eddigi intézkedéseket. A kórház intenzív osztály digitális megfigyelő rendszert kap, amellyel az orvos személyes kontaktus nélkül is figyelemmel kísérheti a betegek állapotát. Gyorsteszteket rendeltek a háziorvosoknak és a szociális munkásoknak, ingyenessé tették a buszközlekedést az egészségügyi dolgozók számára. A piac területére csak maszkban lehet belépni, meghosszabbítják a házhoz szállítási akciót, amit eddig 300 esetben vettek igénybe a lakosok. A virág- és palántakereskedők számára a sátorban engedélyezték az árusítást, hiszen szezon van. Ellenkező esetben nagy lenne a helyi termelők vesztesége.
 

Nemény András ismertette az újabb döntéseket is. A közterület-használati díjak összegét leszállították egységesen 100 forintra négyzetméterenként. Ez már a jövő héten induló Szombathely Restart program része. A szociális bérlakásban élők lejáró jogviszonyát automatikusan meghosszabbítják, így nem kell a bérlőknek ügyintézés miatt a hivatalba menniük. Racionalizálják a helyi járatos buszközlekedést, szombati menetrend lép életbe.

 

Áldott húsvétot mindenkinek!

 

Puskás Tivadar szerint a húsvét a bizakodás és a család ünnepe, most azonban azt tanácsolja, hogy az egymástól távol élő családtagok ne találkozzanak. Fizikai távollétben, de lelkiekben egymáshoz közel, fegyelemmel és empátiával ünnepeljünk – fűzte hozzá. 
 

Nemény András megköszönte a volt polgármesternek, hogy részt vett a fogadóórán. Mint mondta, ez is azt jelzi, hogy a város összetart a bajban. Végezetül mindketten áldott, boldog húsvétot kívántak a szombathelyieknek.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
56. alkalommal rendezik meg hétvégén a Savaria Nemzetközi Táncversenyt
A Savaria Nemzetközi Táncverseny kezdete 1966-ra nyúlik vissza, mely a világjárvány éveitől eltekintve folyamatosan, immár 56. alkalommal kerül megrendezésre az AGORA Művelődési és Sportházban. A verseny nemcsak az európai, hanem a világ minden táján ismert és elismert táncesemény, amely méltó rangot vívott ki magának a Nemzetközi TáncSport Szövetség és a táncsport szakemberei és táncosai körében is.
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát