km/óra
  2021.01.27., szerda  •  Angelika napja
Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Újabb fogadóórát tartott Nemény András élőben a város Facebook-oldalán, melynek vendége ezúttal Puskás Tivadar leköszönt polgármester volt. A város vezetője összefoglalta az eddigi intézkedéseket, ismertette a legújabb döntéseket, válaszolt a szombathelyiek és a sajtó kérdéseire. A fogadóórát ezúttal a húsvét szellemisége hatotta át.

– Fegyelmezetten próbáljuk távol tartani azt a ellenfelet, amit ismerünk ugyan, de nem tudjuk az ellenszerét – erről beszélt a polgármesteri fogadóóra első perceiben Puskás Tivadar. Szombathely egykori vezetője – aki maga is védett korban van – ismételten felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy mindenki otthon maradjon.
 

– 51 fő van jelenleg Szombathelyen hatósági házi karanténban, a Markusovszky-kórházban nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget – foglalta össze a helyzetet Nemény András. Hangsúlyozta azonban, hogy hozzáértők szerint ez a vihar előtti csend. A vírus itt van, és továbbra is fegyelmezettnek kell lennünk.

 

Költségvetési átcsoportosítások, intézményfelújítások, segélyezés, leállt az Aptiv

 

Eddig 161 millió forintot költöttek védekezésre, ebben nincs benne az a 220 millió, amit a segélyalapba csoportosítottak át. 100 ezer forintra jogosultak azok, akik a veszélyhelyzet miatt veszítették el a munkájukat, és egyszeri 57 ezer forintos juttatást kaphatnak, akik ugyan nem lettek munkanélküliek, de nehéz helyzetbe kerültek.


A legtöbb forrást a hulladékgazdálkodás finanszírozása kapcsán az államnak kölcsönadott pénzből, illetve a képviselői keretekből csoportosítottak át. Nemény András elmondta, hogy az intézményfelújítások és a folyamatban lévő egyéb beruházások – például a Vásárcsarnok felújítása – nem állnak le, de újak nem indulnak. Egyelőre nem vettek el az út-, híd- és járdafelújítási alapból. A polgármester májusban tervez költségvetés-módosítást, továbbá minden városi céghez kirendelt egy személyt a városvezetésből, aki figyelemmel kíséri a beszerzéseket és a költéseket.
 

– Eddig 509-en igényeltek krízissegélyt, ami szomorúan magas szám, és valószínűleg lesznek még többen is – ismertette a polgármester. - A város nagy cégei ugyan még dolgoznak, de nem tudni, meddig. Leállt az Aptiv, amely az egyik legnagyobb iparűzésiadó-befizető Szombathelyen, a kölcsönzött munkaerőt elbocsátották – fűzte hozzá. Várják, hogy mit hoz a kormány munkahelymegtartó csomagja, ennek függvényében tervezik meg a további intézkedéseket.
 

Bár a miniszterelnök mai bejelentésével felhatalmazta a polgármestereket, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatosan további intézkedéseket hozhatnak, Nemény András szerint erre nincs szükség. 


Elismeréssel szólt a rengeteg felajánlásról, ami a járványhelyzetben érkezik. Van, aki maszkokat, mosógélt, karantén esetére lakásokat bocsátott az önkormányzat rendelkezésére, és eddig 8,3 millió forint gyűlt össze a koronavírus alapban. Már megrendelték a mobil lélegeztetőgépet, amit ebből a pénzből finanszíroznak. Méltatta az önkéntesek munkáját, akik mostantól segítenek a kutyasétáltatásban azoknak, akik hatósági karanténban vannak, illetve azoknak a 65 év felettieknek, akik nem tudják megoldani házi kedvencük ellátását. 

 

Közterület-használati díjak, buszmenetrend, bérleti jogviszony

 

A polgármester felsorolta az eddigi intézkedéseket. A kórház intenzív osztály digitális megfigyelő rendszert kap, amellyel az orvos személyes kontaktus nélkül is figyelemmel kísérheti a betegek állapotát. Gyorsteszteket rendeltek a háziorvosoknak és a szociális munkásoknak, ingyenessé tették a buszközlekedést az egészségügyi dolgozók számára. A piac területére csak maszkban lehet belépni, meghosszabbítják a házhoz szállítási akciót, amit eddig 300 esetben vettek igénybe a lakosok. A virág- és palántakereskedők számára a sátorban engedélyezték az árusítást, hiszen szezon van. Ellenkező esetben nagy lenne a helyi termelők vesztesége.
 

Nemény András ismertette az újabb döntéseket is. A közterület-használati díjak összegét leszállították egységesen 100 forintra négyzetméterenként. Ez már a jövő héten induló Szombathely Restart program része. A szociális bérlakásban élők lejáró jogviszonyát automatikusan meghosszabbítják, így nem kell a bérlőknek ügyintézés miatt a hivatalba menniük. Racionalizálják a helyi járatos buszközlekedést, szombati menetrend lép életbe.

 

Áldott húsvétot mindenkinek!

 

Puskás Tivadar szerint a húsvét a bizakodás és a család ünnepe, most azonban azt tanácsolja, hogy az egymástól távol élő családtagok ne találkozzanak. Fizikai távollétben, de lelkiekben egymáshoz közel, fegyelemmel és empátiával ünnepeljünk – fűzte hozzá. 
 

Nemény András megköszönte a volt polgármesternek, hogy részt vett a fogadóórán. Mint mondta, ez is azt jelzi, hogy a város összetart a bajban. Végezetül mindketten áldott, boldog húsvétot kívántak a szombathelyieknek.
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.