km/óra
  2021.10.28., csütörtök  •  Simon, Szimonetta napja
Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Újabb fogadóórát tartott Nemény András élőben a város Facebook-oldalán, melynek vendége ezúttal Puskás Tivadar leköszönt polgármester volt. A város vezetője összefoglalta az eddigi intézkedéseket, ismertette a legújabb döntéseket, válaszolt a szombathelyiek és a sajtó kérdéseire. A fogadóórát ezúttal a húsvét szellemisége hatotta át.

– Fegyelmezetten próbáljuk távol tartani azt a ellenfelet, amit ismerünk ugyan, de nem tudjuk az ellenszerét – erről beszélt a polgármesteri fogadóóra első perceiben Puskás Tivadar. Szombathely egykori vezetője – aki maga is védett korban van – ismételten felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy mindenki otthon maradjon.
 

– 51 fő van jelenleg Szombathelyen hatósági házi karanténban, a Markusovszky-kórházban nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget – foglalta össze a helyzetet Nemény András. Hangsúlyozta azonban, hogy hozzáértők szerint ez a vihar előtti csend. A vírus itt van, és továbbra is fegyelmezettnek kell lennünk.

 

Költségvetési átcsoportosítások, intézményfelújítások, segélyezés, leállt az Aptiv

 

Eddig 161 millió forintot költöttek védekezésre, ebben nincs benne az a 220 millió, amit a segélyalapba csoportosítottak át. 100 ezer forintra jogosultak azok, akik a veszélyhelyzet miatt veszítették el a munkájukat, és egyszeri 57 ezer forintos juttatást kaphatnak, akik ugyan nem lettek munkanélküliek, de nehéz helyzetbe kerültek.


A legtöbb forrást a hulladékgazdálkodás finanszírozása kapcsán az államnak kölcsönadott pénzből, illetve a képviselői keretekből csoportosítottak át. Nemény András elmondta, hogy az intézményfelújítások és a folyamatban lévő egyéb beruházások – például a Vásárcsarnok felújítása – nem állnak le, de újak nem indulnak. Egyelőre nem vettek el az út-, híd- és járdafelújítási alapból. A polgármester májusban tervez költségvetés-módosítást, továbbá minden városi céghez kirendelt egy személyt a városvezetésből, aki figyelemmel kíséri a beszerzéseket és a költéseket.
 

– Eddig 509-en igényeltek krízissegélyt, ami szomorúan magas szám, és valószínűleg lesznek még többen is – ismertette a polgármester. - A város nagy cégei ugyan még dolgoznak, de nem tudni, meddig. Leállt az Aptiv, amely az egyik legnagyobb iparűzésiadó-befizető Szombathelyen, a kölcsönzött munkaerőt elbocsátották – fűzte hozzá. Várják, hogy mit hoz a kormány munkahelymegtartó csomagja, ennek függvényében tervezik meg a további intézkedéseket.
 

Bár a miniszterelnök mai bejelentésével felhatalmazta a polgármestereket, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatosan további intézkedéseket hozhatnak, Nemény András szerint erre nincs szükség. 


Elismeréssel szólt a rengeteg felajánlásról, ami a járványhelyzetben érkezik. Van, aki maszkokat, mosógélt, karantén esetére lakásokat bocsátott az önkormányzat rendelkezésére, és eddig 8,3 millió forint gyűlt össze a koronavírus alapban. Már megrendelték a mobil lélegeztetőgépet, amit ebből a pénzből finanszíroznak. Méltatta az önkéntesek munkáját, akik mostantól segítenek a kutyasétáltatásban azoknak, akik hatósági karanténban vannak, illetve azoknak a 65 év felettieknek, akik nem tudják megoldani házi kedvencük ellátását. 

 

Közterület-használati díjak, buszmenetrend, bérleti jogviszony

 

A polgármester felsorolta az eddigi intézkedéseket. A kórház intenzív osztály digitális megfigyelő rendszert kap, amellyel az orvos személyes kontaktus nélkül is figyelemmel kísérheti a betegek állapotát. Gyorsteszteket rendeltek a háziorvosoknak és a szociális munkásoknak, ingyenessé tették a buszközlekedést az egészségügyi dolgozók számára. A piac területére csak maszkban lehet belépni, meghosszabbítják a házhoz szállítási akciót, amit eddig 300 esetben vettek igénybe a lakosok. A virág- és palántakereskedők számára a sátorban engedélyezték az árusítást, hiszen szezon van. Ellenkező esetben nagy lenne a helyi termelők vesztesége.
 

Nemény András ismertette az újabb döntéseket is. A közterület-használati díjak összegét leszállították egységesen 100 forintra négyzetméterenként. Ez már a jövő héten induló Szombathely Restart program része. A szociális bérlakásban élők lejáró jogviszonyát automatikusan meghosszabbítják, így nem kell a bérlőknek ügyintézés miatt a hivatalba menniük. Racionalizálják a helyi járatos buszközlekedést, szombati menetrend lép életbe.

 

Áldott húsvétot mindenkinek!

 

Puskás Tivadar szerint a húsvét a bizakodás és a család ünnepe, most azonban azt tanácsolja, hogy az egymástól távol élő családtagok ne találkozzanak. Fizikai távollétben, de lelkiekben egymáshoz közel, fegyelemmel és empátiával ünnepeljünk – fűzte hozzá. 
 

Nemény András megköszönte a volt polgármesternek, hogy részt vett a fogadóórán. Mint mondta, ez is azt jelzi, hogy a város összetart a bajban. Végezetül mindketten áldott, boldog húsvétot kívántak a szombathelyieknek.
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hétfőtől lezárják a szőlősi átjárót
Lezárják jövő hétfő (október 25.) reggel fél kilenctől kedd este nyolcig (október 26.) a Rumi úton található szőlősi vasúti átjárót pályakarbantartási munkálatok miatt, közölte Rázó László, a GYSEV sajtószóvivője.
Visszavárunk, Doki! - mancsokkal is segítik az állatorvos felépülését
Mancsokkal a dokiért címmel jótékonysági sétát szervezett a Fekete István Állatvédő Egyesület a súlyos balesetet szenvedett állatorvos, Varjú Gábor javára. Szerették volna megmutatni, milyen sokan gondolnak rá és bíznak a gyógyulásában. A nevezési díjakból befolyt összeget az egyesület Varjú Gábor családjának juttatja el.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Megyei I. osztály: a Sárvár nyerte a Vép elleni rangadót, hetet rúgott a Haladás-Zanat
A Celldömölk Egyházasrádócról hozta el a három pontot, a Király SE, a Jánosháza, valamint a Táplán pedig hazai környezetben aratott győzelmet. A Kőszeg a Vasvárral, a Répcelak a Rábapaty gárdájával játszott 1-1-es döntetlent.
52 új fertőzött Vasban, 2548 Magyarországon, 24 beteg meghalt
2548 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.188-ról 24.240-re nőtt.
legfrissebbek
Haladás: átrendeződnek a tulajdonviszonyokat futballcsapatot működtető cégben, a közgyűlésen is téma lesz a változás
Tőkeemelést tervez a Haladás NB II-es futballcsaptát működtető Szombathelyi Haladás Kft-ben a kisebbségi tulajdonos Haladás Marketing Kft, a művelet pénzügyi hátterét a jelenlegi mezszponzor, a Vasútvill Kft. biztosítaná, jelezte levelében az önkormányzatnak Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás Kft. ügyvezetője. Az októberi közgyűlésen is téma lesz a változás.
Közleményben reagált az ugytudjuk.hu egyik cikkére a szombathelyi Fidesz, mellékesen beleálltak a városi hetilapba is
Érdekes közleményt adott ki a szombathelyi Fidesz szerdán: szerintük a Savaria Fórum kicenzúrázza Hende Csabát (jelentsen ez bármit is), továbbá a hetilap dr. Nemény Andrást pedig levágja a fotókról. A bejelentés apropója az volt, hogy az ugytudjuk.hu egy cikkben értekezett arról, hogy szerintük hogyan kezeli a kormánypárti képviselő a Nemény Andrással közös fotókat. Miután a Savaria Fórum még csak nem is linkelte a szóban forgó dolgozatot, ezért úgy vagyunk a megjelent közleménnyel, mint az öreg székely a zsiráffal: látni látjuk, hogy van ilyen, csak nem hisszük el.
Tizenegyesekkel búcsúzott a Haladás a MOL Magyar Kupától
A szombathelyiek Gyirmót elleni összecsapásán 0-0-ás 120 perc után büntetők döntöttek a vendégek javára.
Százéves a Soroptimist International
A világszervezet szombathelyi klubja is megemlékezett a kerek évszámról, mely egybeesett a Soroptimist Club Szombathely fennállásának hetedik évfordulójával. Mit tehetnek a nők a nőkért, hogyan jusson egy kicsit több pénz, figyelem, szakértelem oda, ahol hiányzik, onnan, ahol esetleg van? Ilyen kérdésekre keresik a választ a különböző szakterületeken kiemelkedő képességeket felmutató klubtagok, akik egyetértenek a világ egyik legnagyobb önkéntes, jószolgálati civil szervezetének – a politika és a vallás tekintetében – szigorúan semleges értékrendjével, a faji megkülönböztetés minden formáját elutasítva.
Futsal: parádés győzelem, a máltai BL-minitornát is sikerrel indította a Haladás
A szombathelyiek gólzáporos mérkőzésen nyertek a házigazda ellen, Dróth Zoltán, Luiggi Longo és Henrique Diniz is duplázni tudott.