km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Polgármesteri fogadóóra: nincs koronavírusos beteg a kórházban, nem lesz szigorúbb kijárási korlátozás

Újabb fogadóórát tartott Nemény András élőben a város Facebook-oldalán, melynek vendége ezúttal Puskás Tivadar leköszönt polgármester volt. A város vezetője összefoglalta az eddigi intézkedéseket, ismertette a legújabb döntéseket, válaszolt a szombathelyiek és a sajtó kérdéseire. A fogadóórát ezúttal a húsvét szellemisége hatotta át.

– Fegyelmezetten próbáljuk távol tartani azt a ellenfelet, amit ismerünk ugyan, de nem tudjuk az ellenszerét – erről beszélt a polgármesteri fogadóóra első perceiben Puskás Tivadar. Szombathely egykori vezetője – aki maga is védett korban van – ismételten felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy mindenki otthon maradjon.
 

– 51 fő van jelenleg Szombathelyen hatósági házi karanténban, a Markusovszky-kórházban nem kezelnek koronavírussal fertőzött beteget – foglalta össze a helyzetet Nemény András. Hangsúlyozta azonban, hogy hozzáértők szerint ez a vihar előtti csend. A vírus itt van, és továbbra is fegyelmezettnek kell lennünk.

 

Költségvetési átcsoportosítások, intézményfelújítások, segélyezés, leállt az Aptiv

 

Eddig 161 millió forintot költöttek védekezésre, ebben nincs benne az a 220 millió, amit a segélyalapba csoportosítottak át. 100 ezer forintra jogosultak azok, akik a veszélyhelyzet miatt veszítették el a munkájukat, és egyszeri 57 ezer forintos juttatást kaphatnak, akik ugyan nem lettek munkanélküliek, de nehéz helyzetbe kerültek.


A legtöbb forrást a hulladékgazdálkodás finanszírozása kapcsán az államnak kölcsönadott pénzből, illetve a képviselői keretekből csoportosítottak át. Nemény András elmondta, hogy az intézményfelújítások és a folyamatban lévő egyéb beruházások – például a Vásárcsarnok felújítása – nem állnak le, de újak nem indulnak. Egyelőre nem vettek el az út-, híd- és járdafelújítási alapból. A polgármester májusban tervez költségvetés-módosítást, továbbá minden városi céghez kirendelt egy személyt a városvezetésből, aki figyelemmel kíséri a beszerzéseket és a költéseket.
 

– Eddig 509-en igényeltek krízissegélyt, ami szomorúan magas szám, és valószínűleg lesznek még többen is – ismertette a polgármester. - A város nagy cégei ugyan még dolgoznak, de nem tudni, meddig. Leállt az Aptiv, amely az egyik legnagyobb iparűzésiadó-befizető Szombathelyen, a kölcsönzött munkaerőt elbocsátották – fűzte hozzá. Várják, hogy mit hoz a kormány munkahelymegtartó csomagja, ennek függvényében tervezik meg a további intézkedéseket.
 

Bár a miniszterelnök mai bejelentésével felhatalmazta a polgármestereket, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatosan további intézkedéseket hozhatnak, Nemény András szerint erre nincs szükség. 


Elismeréssel szólt a rengeteg felajánlásról, ami a járványhelyzetben érkezik. Van, aki maszkokat, mosógélt, karantén esetére lakásokat bocsátott az önkormányzat rendelkezésére, és eddig 8,3 millió forint gyűlt össze a koronavírus alapban. Már megrendelték a mobil lélegeztetőgépet, amit ebből a pénzből finanszíroznak. Méltatta az önkéntesek munkáját, akik mostantól segítenek a kutyasétáltatásban azoknak, akik hatósági karanténban vannak, illetve azoknak a 65 év felettieknek, akik nem tudják megoldani házi kedvencük ellátását. 

 

Közterület-használati díjak, buszmenetrend, bérleti jogviszony

 

A polgármester felsorolta az eddigi intézkedéseket. A kórház intenzív osztály digitális megfigyelő rendszert kap, amellyel az orvos személyes kontaktus nélkül is figyelemmel kísérheti a betegek állapotát. Gyorsteszteket rendeltek a háziorvosoknak és a szociális munkásoknak, ingyenessé tették a buszközlekedést az egészségügyi dolgozók számára. A piac területére csak maszkban lehet belépni, meghosszabbítják a házhoz szállítási akciót, amit eddig 300 esetben vettek igénybe a lakosok. A virág- és palántakereskedők számára a sátorban engedélyezték az árusítást, hiszen szezon van. Ellenkező esetben nagy lenne a helyi termelők vesztesége.
 

Nemény András ismertette az újabb döntéseket is. A közterület-használati díjak összegét leszállították egységesen 100 forintra négyzetméterenként. Ez már a jövő héten induló Szombathely Restart program része. A szociális bérlakásban élők lejáró jogviszonyát automatikusan meghosszabbítják, így nem kell a bérlőknek ügyintézés miatt a hivatalba menniük. Racionalizálják a helyi járatos buszközlekedést, szombati menetrend lép életbe.

 

Áldott húsvétot mindenkinek!

 

Puskás Tivadar szerint a húsvét a bizakodás és a család ünnepe, most azonban azt tanácsolja, hogy az egymástól távol élő családtagok ne találkozzanak. Fizikai távollétben, de lelkiekben egymáshoz közel, fegyelemmel és empátiával ünnepeljünk – fűzte hozzá. 
 

Nemény András megköszönte a volt polgármesternek, hogy részt vett a fogadóórán. Mint mondta, ez is azt jelzi, hogy a város összetart a bajban. Végezetül mindketten áldott, boldog húsvétot kívántak a szombathelyieknek.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.