km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A folytatásban is mínuszok lehetnek éjjel, komoly károkat okozva az éledező természetben

A folytatásban is mínuszok lehetnek éjjel, komoly károkat okozva az éledező természetben

Hidegrekord közeli éjszakai hőmérsékleti értékeket mérhetünk a napokban, ritkaság, hogy áprilisnak ebben az időszakában ennyire hideg legyen. Húsvét hétfőn -3,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők és a következő napokban is komoly hidegek lehetnek, ami károkat okoz az éppen csak éledező természetben, a virágzó gyümölcsösökben.

 

Idén is elfagyott a tulipánfa Molnár Lajosnak, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnökének parkerdei kiskertjében. Az elmúlt két éjszaka szokatlanul hideg volt, és erős szél is fújt.  A gyümölcsfák is megsínylik a hajnali fagyokat, főleg a barack, és a korai cseresznye van veszélyben. Az alma, a szilva és a szőlő viszont még csak a rügyfakadás fázisában van. 


A kertbarát egyesület elnöke azt mondja, tavaly is április közepén fagyott el minden, gyakorlatilag egy nap alatt. 


“A tulipánfának mondott fánk fagyott el, sajnos az már nem is fogja kiheverni. A gyümölcsfák közül a korai cseresznye most kibírta, de nagyon félő, hogy szerda-csütörtök reggel meg fog fagyni, mert nagyobb hideget mondtak arra az időpontra. A barackok is veszélyben vannak, a sárgabarackok biztos, hogy megfagynak” – tette hozzá. 

 

Több hullámban érkezett fölénk hideg levegő, árulta el az SZTV érdeklődésére Pétervári Tibor észlelő a Szombathelyi Meteorológiai Főállomás vezetője. Hozzátette, hogy a következő napokban, ahogy a felhőzet elvonul és gyengül a szél, előfordulhat, hogy fagypont alá, akár - 5 fok közelébe csökken a hőmérséklet. Felhívta rá a figyelmet, hogy ezek rekordközeli értékeknek számítanak, hiszen a mínusz 5 fok körüli hőmérséklet meglehetősen ritka áprilisnak ebben a szakaszában.  


A folytatásra nézve lassan ugyan, de majd a hétvégén enyhül az idő, napközben különösképp kellemesebb lesz. Viszont már most látszik, hogy a jövő hét első felében újabb hidegfront érkezik, meglehetősen változékony, szeles, hűvös időt hoz magával.

 

A fagyok ellen meg lehet próbálni takarással védekezni, bár ez csak a kisebb fák esetében megoldható. A füstölés viszont ekkora szélben hatástalan.  
 

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.