km/óra
  2024.05.19., vasárnap  •  Ivó, Milán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Dr. László Győző: Az állam nem biztosította a szombathelyi óvodapedagógusok béremeléséhez szükséges fedezetet

Dr. László Győző: Az állam nem biztosította a szombathelyi óvodapedagógusok béremeléséhez szükséges fedezetet

Rendkívüli sajtótájékoztatón cáfolta az oktatásért is felelős alpolgármester a Fidesz vádjait a szombathelyi óvodapedagógusok béremelésével kapcsolatban: még a törvényi minimumot sem fedezte az az összeg, amit az állam a szombathelyi önkormányzat rendelkezésére bocsátott, 3 millió forinttal ki kellett egészíteni. A teljes béremeléshez további 162 millió forintra lenne szükség.

A múlt heti sajtóközlemény után rendkívüli sajtótájékoztatóval és egy újabb közleménnyel reagált kedden délután dr. László Győző oktatásért is felelős alpolgármester a Fidesz vádjaira, miszerint az önkormányzat nem fizette ki a szombathelyi óvodapedagógusoknak járó bérfejlesztést, pedig Maruzsa Zoltán államtitkár szerint a 32,2 százalékos bérfejlesztéshez szükséges forrás rendelkezésre áll, azt 2024. január 29-én és február 27-én folyósította a kincstár. Sőt, állítása szerint összességében 33,07 százalékos bérfejlesztésnek megfelelő összeg áll az önkormányzat rendelkezésére.

 

Az állam nem biztosította a 32,2%-os béremelés fedezetét

„Ahogy azt múlt héten ígértük, tételes számításokkal támasztjuk alá igazunkat a pedagógus béremelésről. Az államtól pedagógus béremelésre megközelítőleg 589 millió forintot kaptunk, megvizsgáltuk, ez milyen mértékű emelést tesz lehetővé. Az óvodai és bölcsődei ágazat kalkulációi szerint ez még a törvényi minimumot sem fedezte, azt 3 millió forinttal ki kellett egészítenünk. A szükséges összeget, tehát 592 millió forintot a februári költségvetésben az intézményeink számára biztosítottuk, ezért aki azt állítja, hogy a támogatási összegből bármennyit is visszatartottunk, az hazudik. Pont a szombathelyi Fidesz-frakció volt az, melynek tagjai nem szavazták meg Szombathely idei költségvetését, így az emelt bérekhez szükséges fedezet biztosítását sem” – közölte az alpolgármester.

Dr. László Győző hozzátette: „Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár levele után intézményeink kiszámolták, hogy mennyi pénz kellene a kormányzat által kommunikált 32,2%-os béremeléshez: 754 millió forint. Ez 162 millió forinttal több, mint amit rendelkezésünkre bocsátottak. Hazudik tehát, aki azt állítja, hogy a 32,2%-os béremelés fedezetét az állam biztosította városunk számára. Ezen a ponton kell felidéznünk Maruzsa Zoltán államtitkár elhíresült mondatát, melyet beosztottjaihoz intézett egy közérdekű adatigénylés kapcsán: 'Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani.' Értjük, államtitkár úr. A magunk részéről inkább az intézményeinkben dolgozó gazdasági szakemberek számításaiban, valamint a színtiszta igazságban hiszünk. A kormányzatot azért kerestük meg, hogy az óvodai és bölcsődei ágazatban dolgozók részére több pénzt tudjunk juttatni. Ha ebben nem is kívánnak segítségünkre lenni, legalább hazugságaikkal ne tévesszék meg az embereket politikai haszonszerzés céljából.”

 

Miért érnek kevesebbet a szombathelyi óvodapedagógusok?

Illés Károly a múlt pénteki rendkívüli sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem valósult meg az óvodapedagógusoknak a 32,2 százalékos bérfejlesztése Szombathelyen, így az országos átlagos 630 ezer forint helyett a szombathelyi óvodapedagógusok átlagbére mindössze 582 ezer forint.

A képviselő két levélre hivatkozott, ezeket magával is hozta, de állítása szerint nem mutathatta meg azokat. Az egyik levelet dr. Nemény András polgármester írta Maruzsa Zoltán államtitkárnak, melyben ennek a 32,2 százalékos bérfejlesztésnek a forrását keresi. A másik a válaszlevél, melyben Illés szerint Maruzsa sajnálattal konstatálja, hogy szemben az országos átlaghoz képest Szombathelyen csak 582 ezer forintra emelkedett az óvodapedagógusok bruttó átlagbére, illetve egyértelműen leírja, hogy a 32,2 százalékos bérfejlesztéshez szükséges forrást biztosították, azt 2024. január 29-én és február 27-én folyósította a kincstár. Sőt, összességében 33,07 százalékos bérfejlesztésnek megfelelő összeg áll az önkormányzat rendelkezésére.

Miért érnek kevesebbet a szombathelyi óvodapedagógusok? – tette fel a kérdést Illés, hozzátéve, remélik, nem a gyurcsányi politika gyűrűzött be Szombathelyre, és azért nem adják oda a többletforrást az óvodapedagógusoknak, hogy ezzel esetlegesen a kormány ellen hangolják őket. Majd felszólította dr. Nemény András polgármestert, hogy „ne korcsolyázzon, ne táncikáljon, ne pingpongozzon és ne rollerezzen, hanem álljon neki négy fél év után dolgozni, fizesse ki a szombathelyi óvodapedagógusoknak járó bérfejlesztést.”

 

A beérkezett összeget az utolsó fillérig bérfejlesztésre fordították

A sajtótájékoztatón elhangzottakra rövid időn belül dr. László Győző oktatásért felelős alpolgármester is reagált egy közleménnyel, de azt ígérte, később részletes és tételes kimutatásokkal fogja cáfolni az önkormányzat a Fidesz vádjait.

Mint a közleményben írta, a valótlanságoktól hemzsegő sajtótájékoztatón elhangzottakkal szemben az az igazság, hogy a kormánytól kapott valamennyi forrást az óvodai szektor és a bölcsődékben dolgozó pedagógusok béremelésére fordította az önkormányzat, de ez az összeg nem állt összhangban a kormányzati kommunikációban megfogalmazott mértékkel. Sem érdemi választ, sem pedig plusz pénzt nem kapott az önkormányzat, mindössze egy olyan levelet, melynek állításait tételes pénzügyi kimutatásokkal is meg tudják cáfolni.

„Önkormányzatunk az óvodai, bölcsődei ágazatban dolgozó munkatársait mindig is kiemelten megbecsülte, az idén beérkezett összeget pedig az utolsó fillérig bérfejlesztésre fordította. Aki ezzel ellentétes információt állít vagy közöl, az hazudik, és vele szemben haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket” – állt a közleményben, melyben azt is leírták, azonnal keresni kezdte az önkormányzat annak a lehetőségét, hogyan tudnának több pénzt adni az óvodai dolgozóknak.

162 millió forint kellene még

A sajtótájékoztató után pedig az ígért háttéranyagot is megkaptuk, melyben szerepelnek a már említett tételes kimutatások, melyekből kiderül, mekkori összeg is kellene az óvoda- és bölcsődepedagógusok bérfejlesztéséhez. Mint írják, az önkormányzat költségvetési rendeletének 8. sz. mellékletének „óvodák” során 2.982.704 forint szerepel, ami 569 millió forinttal több, mint 2023-ban. Ebben az 569 millió forintban szerepel az óvodapedagógusok bérfejlesztésére szánt 428 millió forint. Ezt a Szombathelyi Köznevelési GAMESZ két lépésben számolta ki:

 • elsőként 2023. december 4-én modellezték a béremelés hatását az akkor még csak feltételezett pedagógus életpálya törvény módosítás alapján: eszerint a minimum illetményt havi bruttó 410 ezer forintról 440 ezer forintra becsülték. Ezen feltételezett módosítás forrásigényét akkor 102 millió forintban határozták meg.
 • miután elfogadták a pedagógus életpálya törvényt, elvégezték a bérfejlesztés modellszámítását, akkor a már ismert jogszabály alapján.
  • A 2024. január 23-án született első számítás csupán az alapbérek jogszabálynak megfelelő módosítását tartalmazta: a 102 millió forinton felül további 300 millió forint többletforrás igényt mutatott a bérfejlesztés megvalósításához.
  • 2024. február 2-án elkészítették a végleges elemi költségvetést és elvégezték a szükséges kiegészítő számításokat (a béremelések további hatásait, mint pl.: jubileumi jutalmak, óradíjak, átfedési időre jutó juttatások hatásai), és összességében további 25 millió forintos költségigény merült fel a béremelés teljes végrehajtására.


Az önkormányzat költségvetési rendeletének 12. számú mellékletének „Gyermekvédelmi intézmény összesen” során 1.713.871 forint szerepel, ami 270 millió forinttal nagyobb összegű előirányzatot jelent, mint 2023-ban. Ennek a 270 millió forintnak képezi a részét a pedagógus végzettségű kisgyermeknevelők bérfejlesztésére szánt 164 millió forint. Ezt a GAMESZ két lépésben számolta ki:

 • elsőként a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény (EBI) 2023. december 4-ig modellezte az akkor feltételezett törvénymódosítás alapján a béremelés hatását, így a minimum illetményt havi bruttó 410 ezer forintról havi bruttó 440 ezer forintra becsülték. Ezen feltételezett módosítás forrásigényét akkor 59 millió forintban határozták meg.
 • az elfogadott pedagógus életpálya törvény alapján elvégzeték az 1. számú melléklet szerinti bérfejlesztés modellszámítását, akkor a már ismert jogszabály alapján.
  • A 2024. január 23-án született első számítása csupán az alapbérek jogszabálynak megfelelő módosítását tartalmazta: az 59 millió forinton felül további 89 millió forint többletforrás igényt mutatott a bérfejlesztés megvalósításához.
  • Az végleges elemi költségvetést 2024. január 31-én készítette el, elvégezte a szükséges kiegészítő számításokat (a béremelések további hatásait, mint pl.: jubileumi jutalmak, pótlékok, egyéb bérelemek hatásai), amelyben további 16 millió forintos költségigényt jelzett a béremelés teljes végrehajtására.

 

A fenti számítások alapján tehát az óvodákban és a bölcsődékben a jogszabályban kötelezően előírt minimális bérfejlesztés megvalósításához 592 millió forint szükséges, ez szerepel az önkormányzat költségvetésében az intézményi sorokon. A kormány által biztosított 589 többletforrás pedig így nagyságrendileg a minimális bérfejlesztés megvalósítására elegendő.

Az Illés Károly által is említett, Maruzsa Zoltán államtitkártól érkezett válaszlevél után 2024. március 19-én azt a feladatot kapta a GAMESZ és az EBI, hogy számolják ki a 2023. december 1-jei besorolások egységes, 32,2%-os emelésének költségigényét. A GAMESZ 137,5 millió forint, az EBI pedig 24,5 millió forint összegű többletigényt jelzett.

Ezen számítások alapján tehát megalapozottan kijelenthető, hogy az óvodákban és a bölcsődékben az egységes, 32,2 %-os béremelés megvalósításához további 162 millió forint biztosítása lenne szükséges – közölték.

 

CzB

Fotó: Bonyhádi Zoltán

kapcsolódó cikkek
Óvodapedagógus béremelés Szombathelyen: a Fidesz az önkormányzatra mutogat, az önkormányzat jogi lépéseket fontolgat
Óvodapedagógus béremelés Szombathelyen: a Fidesz az önkormányzatra mutogat, az önkormányzat jogi lépéseket fontolgat
Olyan dokumentumokra hivatkozott Illés Károly frakcióvezető, amiket állítása szerint nem mutathatott meg. A városvezetés tételes kimutatásokkal fog cáfolni.
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
kapcsolódó cikkek
Óvodapedagógus béremelés Szombathelyen: a Fidesz az önkormányzatra mutogat, az önkormányzat jogi lépéseket fontolgat
Óvodapedagógus béremelés Szombathelyen: a Fidesz az önkormányzatra mutogat, az önkormányzat jogi lépéseket fontolgat
Olyan dokumentumokra hivatkozott Illés Károly frakcióvezető, amiket állítása szerint nem mutathatott meg. A városvezetés tételes kimutatásokkal fog cáfolni.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Szombathelyi Haladás - FC Ajka 1-2 (Cikkünk folyamatosan frissül)
A Merkantil Bank liga 33. fordulójában a vasiak az Ajkát látják vendégül.
Sportszerűség, fegyelem, bajtársiasság, humor – felavatták a Szabó Éva sétányt (képgalériával)
Tegnap délután ünnepélyes keretek közt felavatták a Haladás pálya mögött a Szabó Éva sétányt. Köszöntőbeszédet dr. László Győző, Szombathely sportügyekért is felelős alpolgármestere, Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő és Szabó Hajnalka, a Haladás VSE Tenisz Szakosztályának elnöke mondott. Az ünnepi esemény zárásaként leleplezték Szabó Éva emléktábláját. A legendás teniszező 2022-ben hunyt el.
Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása
Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
A polgármester nem dönthet az SZKKA ingyenes csarnokhasználatáról, a májusi közgyűlés tárgyalja a kérést
A májusi közgyűlésen tárgyalja az önkormányzat az SZKKA csarnokhasználati kérelmét, május 24-én pedig szurkolói ankét lesz, amelyen részt vesz a városvezetés is - egyebek mellett ez derül ki abból a levélből, amelyet vasárnap délután dr. Nemény András tett közzé. Az NB I-be
Ekler Luca aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon
Ekler Luca aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon, a japán Kobéban – írta az MTI.