km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Óvodapedagógus béremelés Szombathelyen: a Fidesz az önkormányzatra mutogat, az önkormányzat jogi lépéseket fontolgat

Óvodapedagógus béremelés Szombathelyen: a Fidesz az önkormányzatra mutogat, az önkormányzat jogi lépéseket fontolgat

Olyan dokumentumokra hivatkozott Illés Károly frakcióvezető, amiket állítása szerint nem mutathatott meg. A városvezetés tételes kimutatásokkal fog cáfolni.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt a szombathelyi Aréna és Zrínyi utca sarkánál a Fidesz-KDNP nevében Illés Károly frakcióvezető, a meghívóban pedig elég sejtelmesen csak annyit írtak, hogy egyes városi intézmények gazdálkodásáról lesz szó.

„A helyszín emblematikus, egy óvoda mellett állunk és azért szerveztük ide ezt a mai sajtótájékoztatót, mert felháborodva vesszük tudomásul, illetve jutott el hozzánk egy olyan információ, hogy az óvodapedagógusoknak a 32,2 százalékos bérfejlesztés Szombathely tekintetében nem valósult meg. Ez azt jelenti, hogy országos átlagban 630 ezer forint most az óvodapedagógusok átlagbére, ez Szombathelyen mindössze csak 582 ezer forint” – kezdte Illés.

A képviselő két levelet is hozott magával: az egyiket dr. Nemény András polgármester írta Maruzsa Zoltán államtitkárnak, benne ennek a 32,2 százalékos bérfejlesztésnek a forrását keresi. A másik a válaszlevél, mely Illés szerint egyértelműen leírja, hogy Maruzsa egyrészt sajnálattal konstatálja, hogy szemben az országos átlagos 630 ezer forintra emelkedett bruttó átlagbérrel szemben Szombathelyen csak 582 ezer forintra emelkedett az óvodapedagógusok bruttó átlagbére.

Emellett egyértelműen leírja az államtitkár, hogy a 32,2 százalékos bérfejlesztéshez szükséges forrás rendelkezésre áll, azt 2024. január 29-én és február 27-én folyósította a kincstár, sőt, összességében 33,07 százalékos bérfejlesztésnek megfelelő összeg áll az önkormányzat rendelkezésére.

„Először is felszólítjuk polgármester urat, hogy a szombathelyi óvodapedagógusoknak fizesse ki a nekik járó bérfejlesztést. Miért érnek kevesebbet a szombathelyi óvodapedagógusok, mint az országban az összes többi óvodapedagógus, akik egyébként átlagban azt a 630 ezer forintos bruttó bért kapták meg? Csak reményünket fejezzük ki a tekintetben, hogy nem a gyurcsányi politika gyűrűzött be Szombathelyre, és azért nem adják oda ezt a többletforrást az óvodapedagógusoknak, hogy ezzel esetlegesen a kormány ellen hangolják őket. Ha pedig hiba történt, akkor az az üzenetem, hogy polgármester úr ne korcsolyázzon, ne táncikáljon, ne pingpongozzon és ne rollerezzen, hanem álljon neki négy fél év után dolgozni! – zárta rövidre a képviselő.

Újságírói kérdésre válaszolva Illés elmondta, óvodapedagógusoktól értesültek az ügyről, akik jelezték, hogy korántsem azt a pénzt kapták meg, mint amire számítottak. Hogy ez pontosan hány embert érint, azt nem tudta megmondani, de azt elmondta, hogy a tavalyi évhez képest a pedagógus béremelés 588 997 859 forint, tehát ennyivel többet kap a magyar államtól az önkormányzat az óvodapedagógusok bérfejlesztésére.

A sajtótájékoztatón elhangzottakra rövid időn belül dr. László Győző oktatásért felelős alpolgármester is reagált, közleményét teljes egészében, változtatás nélkül közöljük:

„A mai napon Illés Károly, a Fidesz szombathelyi frakcióvezetője tartott valótlanságoktól hemzsegő sajtótájékoztatót az óvodai bérfejlesztések kapcsán. Az igazság az ott elhangzottakkal szemben az, hogy a kormánytól kapott valamennyi forrást az óvodai szektor (és a bölcsődékben dolgozó pedagógusok) béremelésére fordítottuk, és mivel ez az összeg nem állt összhangban a kormányzati kommunikációban megfogalmazott mértékkel, kerestük a lehetőségét annak, hogyan tudnánk még több pénzt juttatni az óvodai dolgozóknak.

Érdemi válasz de legfőképpen plusz pénz nem érkezett, csupán egy olyan levél, melynek állításait a jövő hét folyamán tételes pénzügyi kimutatásokkal is meg fogjuk cáfolni. Önkormányzatunk az óvodai, bölcsődei ágazatban dolgozó munkatársait mindig is kiemelten megbecsülte, az idén beérkezett összeget pedig az utolsó fillérig bérfejlesztésre fordította. Aki ezzel ellentétes információt állít vagy közöl, az hazudik, és vele szemben haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket.”

 

CzB

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.