km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Orbán: este 8 és hajnali 5 között kijárási tilalom lesz

Orbán: este 8 és hajnali 5 között kijárási tilalom lesz

A járvány továbbra is felszálló ágban van. Tapasztalataink szerint a járvány lefolyása Magyarországon egy-két hét késéssel követi az ausztriait – vezette fel Orbán Viktor Facebook-oldalán az újabb járványügyi korlátozásokat.

 

„A kórházakat ugyan felszereltük, és minden rendelkezésre áll: ágy, lélegeztetőgép, maszk, védőfelszerelések. Az orvosaink és ápolónőink is emberfeletti munkát végeztek, de ők is emberek, és számuk véges. Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra” – indokolta a miniszterelnök az újabb intézkedéseket. Közölte, hogy ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért ezt a terhet csökkenteni kell, mert a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé.


A miniszterelnök bejelentette, hogy ha kedden az országgyűlés megszavazza a 90 napra veszélyhelyzet bevezetését, akkor Ausztriához hasonló korlátozásokat vezetnek be:


- Este 8 óra és hajnali 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentés csak a munkába és a munkából hazajáróknál és a rendkívüli esetekben lehetséges. 


- Minden gyülekezés tilos. 


- Az éttermek bezárnak. Csak házhozszállítás lehetséges, de az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. 


- 19 órakor bezárnak az üzletek, a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók. 


- A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. 


- Általános rendezvénytilalom lép életbe. 


- Családi összejöveteleken és magánrendezvényeket legfeljebb 10-en vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek. Temetésen maximum 50-en vehetnek részt. 


- A sportrendezvényeket zárt kapuk mögött tartják. 


- Az amatőr csoportos sport tilos.


- A színházak, zárt szabadidős helyszínek, állatkertek bezárnak. 


- A felsőoktatás online működhet, és a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.


- A középiskolák online oktatásra állnak át, az általános iskolák és az óvodák nyitva maradnak.
- A tanárokat és óvónőket célzottan tesztelik.


- A szállodáknál a zárás utáni első 30 napban foglalt szállások árát (80 százalékban) az állam megtéríti.


- Az éttermeknél a munkavállalóknál 30 napig nem kell járulékokat fizetni, és az 50 százalékát megtéríti a bérnek.

 

Az intézkedések szerda 0 órától lépnek életbe. 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.