km/óra
  2022.12.07., szerda  •  Ambrus napja
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió

Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.


Orbán Viktor: Ez minden idők legjobb választási eredménye


Ez a mostani sajtótájékoztató egy politikai viccet tör meg – közölte szerdán a vasárnap újraválasztott magyar kormányfő első, újabb ciklusa kezdetét jelentő, nemzetközinek nevezett sajtótájékoztatóján. Ezen Orbán Viktortól előzetesen az hangzott el, hogy szerinte három tényezőnek köszönheti a győzelmet:


1.    a magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki a békére jelentenek garanciát,
2.    a sikerhez hozzájárulhatott, hogy Magyarország egy sikeres ország,
3.    a baloldal tiszteletlen volt, elfelejtette, hogy a voksolás a tiszteletről szól, ellenben a Fidesz a szív és az érzelem politikáját folytatta, ezzel nyert.

 

Orbán: Továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzeljük el a jövőnket

 

„Szeretném megerősíteni, hogy a választáson győztes pártnak és kormánynak a víziója Európáról változatlan” – mondta Orbán. Olyan párt kapott felhatalmazást a választáson szerinte, amely hisz a nemzetállamokban. „Abban hiszünk, hogy ennek a gondolatnak egész Európában reneszánsza lesz” – tette hozzá. A sorscsapások globális természetűek Orbán szerint (ilyen a háború, a járványok, a migráció), a válaszokat azonban nemzeti alapon kell meghozni.

 

Azt is mondta, hogy megerősítik a szövetségeket: továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzelik el a jövőnket, és erősíteni kell szerinte a közös hadsereget.

 

Első a béke

 

Orbán Viktor szerint Magyarország tudja, hogy akkora, amekkora, így a helye A béke oldalán van, és a magyar kormányfő minden körülmények között sürgeti az orosz-ukrán béketárgyalásokat, illetve a békét követő gazdasági és egyéb tárgyalások biztosítását.


Orbán szerint ugyanakkor az EU-ban minden, a korábban a környezetromboló energiaforrásokat érintő adóterheket érint, az EU-nak „felfüggesztő döntéseket kellene hoznia”, és az Európai Unióban pedig csak ezt következően dönthet bármilyen kérdésben , és itt az lenne a közös álláspont, amely szerint keményebb szankciók.


Volt egy oroszpolitikája Magyarországnak és a mi politikai közösségünknek, aminek fontos határpontja volt 2008 – mondta a következő – az orosz–magyar kapcsolatokról szóló – kérdésre Orbán. A NATO 2008-ban nem akarta felvenni a grúzokat és ukránokat. Orbánnak ettől kezdve világos volt, hogy a közép-európai országok ütközőállamokká váltak a NATO és Oroszország között, ez pedig új stratégiát kívánt.

 

Putyin hívott fel engem – válaszolta Orbán az ATV-nek, és megerősítette, hogy Erdogan, Trump és Putyin hívta fel a választás után, hogy gratuláljon neki.

 

Sok minden lehet mondani az oroszokról, de hogy ne lennének tisztában a politikai helyzettel, azt nem lehet mondani – mondta az oroszokkal való kapcsolatról a miniszterelnök. Magyarország a NATO tagja, Putyin tudomásul veszi, hogy az oroszok és a magyarok ezáltal szemben állnak egymással. Minden tárgyalás ebből a helyzetből indul. Az biztos Orbán szerint, hogy Oroszország lesz, és az is biztos, hogy Magyarország is lesz.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Körmend: nem létező dolgokat árult két évig a neten a nő, 134 embert vert át
A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalások miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint két éven keresztül olyan termékeket hirdetett meg közösségi oldalakon, melyekkel valójában nem rendelkezett, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
legfrissebbek
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Ütötte, karmolta a férjét, mivel az el akart tőle válni
Orbán Viktor: hamisak a magyar vétóról szóló hírek
Hamisak azok a hírek, amelyek szerint Magyarország megvétózta volna az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséget - írta a Twitteren Orbán Viktor miniszterelnök.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
40 férőhelyes új bölcsőde épülhet a Szentkirályi városrészen
Új bölcsőde épülhet Szombathely Szentkirályi városrészén. A közgyűlésen születhet döntés a projekt tervezési munkáival kapcsolatban.