km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió

Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.


Orbán Viktor: Ez minden idők legjobb választási eredménye


Ez a mostani sajtótájékoztató egy politikai viccet tör meg – közölte szerdán a vasárnap újraválasztott magyar kormányfő első, újabb ciklusa kezdetét jelentő, nemzetközinek nevezett sajtótájékoztatóján. Ezen Orbán Viktortól előzetesen az hangzott el, hogy szerinte három tényezőnek köszönheti a győzelmet:


1.    a magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki a békére jelentenek garanciát,
2.    a sikerhez hozzájárulhatott, hogy Magyarország egy sikeres ország,
3.    a baloldal tiszteletlen volt, elfelejtette, hogy a voksolás a tiszteletről szól, ellenben a Fidesz a szív és az érzelem politikáját folytatta, ezzel nyert.

 

Orbán: Továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzeljük el a jövőnket

 

„Szeretném megerősíteni, hogy a választáson győztes pártnak és kormánynak a víziója Európáról változatlan” – mondta Orbán. Olyan párt kapott felhatalmazást a választáson szerinte, amely hisz a nemzetállamokban. „Abban hiszünk, hogy ennek a gondolatnak egész Európában reneszánsza lesz” – tette hozzá. A sorscsapások globális természetűek Orbán szerint (ilyen a háború, a járványok, a migráció), a válaszokat azonban nemzeti alapon kell meghozni.

 

Azt is mondta, hogy megerősítik a szövetségeket: továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzelik el a jövőnket, és erősíteni kell szerinte a közös hadsereget.

 

Első a béke

 

Orbán Viktor szerint Magyarország tudja, hogy akkora, amekkora, így a helye A béke oldalán van, és a magyar kormányfő minden körülmények között sürgeti az orosz-ukrán béketárgyalásokat, illetve a békét követő gazdasági és egyéb tárgyalások biztosítását.


Orbán szerint ugyanakkor az EU-ban minden, a korábban a környezetromboló energiaforrásokat érintő adóterheket érint, az EU-nak „felfüggesztő döntéseket kellene hoznia”, és az Európai Unióban pedig csak ezt következően dönthet bármilyen kérdésben , és itt az lenne a közös álláspont, amely szerint keményebb szankciók.


Volt egy oroszpolitikája Magyarországnak és a mi politikai közösségünknek, aminek fontos határpontja volt 2008 – mondta a következő – az orosz–magyar kapcsolatokról szóló – kérdésre Orbán. A NATO 2008-ban nem akarta felvenni a grúzokat és ukránokat. Orbánnak ettől kezdve világos volt, hogy a közép-európai országok ütközőállamokká váltak a NATO és Oroszország között, ez pedig új stratégiát kívánt.

 

Putyin hívott fel engem – válaszolta Orbán az ATV-nek, és megerősítette, hogy Erdogan, Trump és Putyin hívta fel a választás után, hogy gratuláljon neki.

 

Sok minden lehet mondani az oroszokról, de hogy ne lennének tisztában a politikai helyzettel, azt nem lehet mondani – mondta az oroszokkal való kapcsolatról a miniszterelnök. Magyarország a NATO tagja, Putyin tudomásul veszi, hogy az oroszok és a magyarok ezáltal szemben állnak egymással. Minden tárgyalás ebből a helyzetből indul. Az biztos Orbán szerint, hogy Oroszország lesz, és az is biztos, hogy Magyarország is lesz.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak