km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió

Orbán: Ukrajna megtámadása agresszió

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart három nappal a választások után.


Orbán Viktor: Ez minden idők legjobb választási eredménye


Ez a mostani sajtótájékoztató egy politikai viccet tör meg – közölte szerdán a vasárnap újraválasztott magyar kormányfő első, újabb ciklusa kezdetét jelentő, nemzetközinek nevezett sajtótájékoztatóján. Ezen Orbán Viktortól előzetesen az hangzott el, hogy szerinte három tényezőnek köszönheti a győzelmet:


1.    a magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki a békére jelentenek garanciát,
2.    a sikerhez hozzájárulhatott, hogy Magyarország egy sikeres ország,
3.    a baloldal tiszteletlen volt, elfelejtette, hogy a voksolás a tiszteletről szól, ellenben a Fidesz a szív és az érzelem politikáját folytatta, ezzel nyert.

 

Orbán: Továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzeljük el a jövőnket

 

„Szeretném megerősíteni, hogy a választáson győztes pártnak és kormánynak a víziója Európáról változatlan” – mondta Orbán. Olyan párt kapott felhatalmazást a választáson szerinte, amely hisz a nemzetállamokban. „Abban hiszünk, hogy ennek a gondolatnak egész Európában reneszánsza lesz” – tette hozzá. A sorscsapások globális természetűek Orbán szerint (ilyen a háború, a járványok, a migráció), a válaszokat azonban nemzeti alapon kell meghozni.

 

Azt is mondta, hogy megerősítik a szövetségeket: továbbra is az Európai Unión és a NATO-n belül képzelik el a jövőnket, és erősíteni kell szerinte a közös hadsereget.

 

Első a béke

 

Orbán Viktor szerint Magyarország tudja, hogy akkora, amekkora, így a helye A béke oldalán van, és a magyar kormányfő minden körülmények között sürgeti az orosz-ukrán béketárgyalásokat, illetve a békét követő gazdasági és egyéb tárgyalások biztosítását.


Orbán szerint ugyanakkor az EU-ban minden, a korábban a környezetromboló energiaforrásokat érintő adóterheket érint, az EU-nak „felfüggesztő döntéseket kellene hoznia”, és az Európai Unióban pedig csak ezt következően dönthet bármilyen kérdésben , és itt az lenne a közös álláspont, amely szerint keményebb szankciók.


Volt egy oroszpolitikája Magyarországnak és a mi politikai közösségünknek, aminek fontos határpontja volt 2008 – mondta a következő – az orosz–magyar kapcsolatokról szóló – kérdésre Orbán. A NATO 2008-ban nem akarta felvenni a grúzokat és ukránokat. Orbánnak ettől kezdve világos volt, hogy a közép-európai országok ütközőállamokká váltak a NATO és Oroszország között, ez pedig új stratégiát kívánt.

 

Putyin hívott fel engem – válaszolta Orbán az ATV-nek, és megerősítette, hogy Erdogan, Trump és Putyin hívta fel a választás után, hogy gratuláljon neki.

 

Sok minden lehet mondani az oroszokról, de hogy ne lennének tisztában a politikai helyzettel, azt nem lehet mondani – mondta az oroszokkal való kapcsolatról a miniszterelnök. Magyarország a NATO tagja, Putyin tudomásul veszi, hogy az oroszok és a magyarok ezáltal szemben állnak egymással. Minden tárgyalás ebből a helyzetből indul. Az biztos Orbán szerint, hogy Oroszország lesz, és az is biztos, hogy Magyarország is lesz.

címkék
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.