km/óra
  2024.06.19., szerda  •  Gyárfás napja
Önmagukat zárták karanténba a fővárosiak

Önmagukat zárták karanténba a fővárosiak

A Google mobilitási indexe szerint a fővárosi lakosság óvatosabbá vált januárban az erősödő járvány miatt. Emiatt Budapesten több területen is visszaesett az emberek életmódjára és viselkedésére vonatkozó aktivitás.

 

A Google adatai szerint a leglátványosabb visszaesés a tömegközlekedésben és a munkahelyeken történt az alapértékekhez viszonyítva. Előbbi 26, utóbbi 23 százalékkal csökkent. Az aktivitás ugyan emelkedett a karácsonyi napokban, de az ünnepek előtti időszak szintjét nem éri el.

 

 

Alapérték felett jár az élelmiszerboltok és a lakóövezetek aktivitása, a közlekedésben, a munkahelyeken és a kiskereskedelemben mért aktivitás ugyanakkor elmarad ettől. Ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek szívesebben maradnak otthon, egyúttal igyekeznek visszafogni a házon kívüli tevékenységeiket.

 

A járványhullám csúcsán több okból is távol maradhat átmenetileg a munkavállaló. Ebben több tényező is szerepet játszhat. Köztük az, hogy az illető lebetegszik, a gyermeke iskolájában korlátozások (karantén, osztálybezárás) lépnek életbe, vagy egész egyszerűen nem tud eljutni a munkahelyére a közlekedésben fellépő hiányosságok miatt, mert a tömegközlekedésben túl sok sofőr esik ki, habár utóbbira még nem volt példa hazánkban – írja a Portfolio.

 

 

Azt, hogy a járványnak jelenleg leginkább kitett fővárosban valóban erősödött az otthonmaradás vagy az otthoni munkavégzés (home office), azt az országos minta is igazolja. Máshol is hasonló elmozdulásokat láthatunk, ám azok mértéke kisebb, mint Budapesten, de ebben a járványhelyzeten kívül gazdaságszerkezeti okok is szerepet játszanak. A szolgáltató szektor nagyobb súlya ugyanis több lehetőséget teremt az otthoni munkavégzésre.

címkék
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
Isten hozta az újszülötteket!
Legfrissebb anyakönyvi híreink.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.