km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Online foglalkozáson segítenek leszokni a dohányzásról

Online foglalkozáson segítenek leszokni a dohányzásról

Dohányzásról való leszokást segítő online foglalkozás-sorozatot indít az Egészségfejlesztési Iroda. 8-10 fő jelentkezését várják január 25-ig. Fontos, hogy a résztvevőben megszülessen az elhatározás: leteszi a cigarettát. Csoportmunkában, szakemberek vezetésével nagyobb esély van a sikerre.

 

Egy két évvel ezelőtti országos felmérés szerint a férfiak 27, a nők 22 százaléka rendszeresen dohányzik. A tíz évvel korábbihoz képest ugyan kedvezőbbek az adatok, ám jellemző, hogy ez a káros szenvedély egyre fiatalabbakat érint: a 15-17 évesek közel 10 százaléka naponta rágyújt. A dohányzás fizikai és lelki függést okoz, egészségkárosító hatása bizonyított. Az 50-es korosztályban a dohányosok többsége már megpróbált legalább egyszer leszokni, változó eredménnyel. A cigaretta elhagyása az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom, nem véletlen tehát, hogy most indítja el leszokást segítő programját az egészségfejlesztési iroda. Az jelentkezzen, aki önszántából jutott komoly elhatározásra.


Vörös Orsolya egészségpszichológus az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az a tapasztalat, ha van egy támogató közeg, akár egy csoport, sokkal könnyebben megy a leszokás. Ilyenkor az énhatékonyság a cél, hogy az emberek asszertivitása, önhatékonysága, az önmaga előtérbe helyezése sokkal könnyebben menjen.


A program arra sarkallja a jelentkezőket, hogy fokozatosan csökkentsék a napi cigaretta adagot, és 3 hónapon belül jelöljenek meg egy stop napot, amikor végleg elhagyják a dohányzást.


Szákovics-Varga Ildikó, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője hozzátette, a program online fog megvalósulni. Egyéni állapotfelméréssel indul kérdőíves formában, és 6 csoportfoglalkozás alkalmával ez összesen 3 hónapig fog tartani, mert 6 alkalommal és kéthetente lesznek a foglalkozások, van ennek egy tematikája. Feladatokat is kapnak.


Minden történet egyedi, a szakemberek ezeket igyekeznek feltérképezni. A résztvevőknek egyebek mellett dohányzási és motivációs naplót kell vezetniük, stresszkezelési és relaxációs tanácsokat kapnak. Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet, a foglalkozások február elsején indulnak.
Elérhetőség: efi@gesz.szombathely.hu, 94/319-820

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.