km/óra
  2022.08.11., csütörtök  •  Zsuzsanna, Tiborc napja
Online fogadóóra és sajtótájékoztató: családonként két maszkot kapnak a szombathelyiek

Online fogadóóra és sajtótájékoztató: családonként két maszkot kapnak a szombathelyiek

Dr. Nemény András polgármester és dr. Kis Gergely háziorvos online sajtótájékoztatón válaszolt a média és a polgárok által feltett kérdésekre. Összefoglaltuk a legfontosabbakat.Nemény András elmondta, amíg tart a vészhelyzet, a fizetéséből havonta 200 ezer forintot utal a segítő felajánlások számára megnyitott számlára. A szombathelyi vásárcsarnoknál a ma reggel tapasztalt tömött sor kapcsán arról számolt be, hogy a város nem tervezi a piac bezárását, ahol egyébként már csak élelmiszereket lehet vásárolni. A vevők akkor egész egyszerűen máshova, valószínűleg a szupermarketekbe mennének. A polgármester jelezte, felügyelik a jövőben a biztonságos védőtávolság betartását, az árusoknak is osztanak maszkot, és megszervezik, hogy rendelni lehessen, az árut pedig önkéntes futárok viszik házhoz. Balogunyomi hírportál kérdezte meg a szombathelyi polgármestertől, hogy a településen is kapnak-e maszkot. Nemény András kifejtette, nem kapott ilyen jellegű kérést, de például a Szombathelyen dolgozó balogunyomi polgárőrök kapnak védőfelszerelést. 


Kulturális intézmények bevételkiesése, mi lesz a Savaria Karnevállal?


A polgármester azt mondta, a sport és a kultúra óriási veszteségeket szenvedett, de a városvezetőjének a teljes helyzetet kell majd átlátnia, ha majd vége lesz a járványnak. Akkor a legfontosabb kérdés az lesz, a polgárok hogyan kezdik újra életüket, munkájukat, vállalkozásukat. A Savaria Karnevállal kapcsolatban azt mondta, a forrás rendelkezésre áll, most azonban nem lehet a veszélyhelyzeti utánra vonatkozó döntéseket hozni, a karnevál kérdése nincsen napirenden.

Hogyan jutnak el a maszkok a polgárokhoz?


Mint ismert, a város 100 ezer maszkot rendelt, családonként kettőt kapnak a szombathelyiek – amennyiben szükséges, rendelnek még. Önkéntesek csomagolják borítékba, terjesztő cég viszi ki és dobja be a postaládákba. Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy ezeket kivehetik mások onnét, Nemény András azt mondta, de igen, ám úgy fogalmazott, az egyének felelősségtudatára és lelkiismeretére is alapoznak, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek. 

Cégek védelme, ingyenes parkolás


A kis- és a nagy vállalatok dolgozóit is igyekszik a saját eszközeivel védeni a város, jelentette ki Nemény András. A többi megyei jogú város vezetőjével együtt újabb csomag kidolgozására tesznek javaslatot a kormánynak az eddigi mellé. Az önkormányzat végiggondolja, mit lehet tenni a városi tulajdonú, kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díjával, hogy ezzel is segítsék a vállalkozásokat. Az ingyenes parkolást nem akarják bevezetni, viszont az egészségügyi, szociális területen dolgozók, valamint az önkéntesek mentesítő kártyát kapnak, nem kell fizetniük a várakozásért. 

Maszk, gumikesztyű


Dr. Kis Gergely először a maszkokról beszélt, a sebészeti és textilmaszk megfelelő arra, hogy a fertőzést senki ne adja tovább – sokan tünetmentesek ugyanis. Saját védelemre már kevésbé jók ezek, de nem is ilyen céllal készültek. Később azt mondta, sállal, kendővel ugyanúgy eltakarható a száj és az orr. Kiemelte, hogy az eddigi intézkedéseknek az a lényege, hogy lehető legkevesebbet menjünk emberek közé, a szabadban végzett séta, sporttevékenység nem tiltott, de itt fontos szabály, hogy lehetőleg kerüljük az érintkezést másokkal.  Nemény András elmondta, hogy a háziorvosokat ellátták védőeszközökkel, és további beszerzéseket is terveznek. Gondot jelent, hogy a doktorok közül többen 65 év felettiek, elvileg nem vehetnének részt az ellátásban – viszont az önkormányzat olyan információt is kapott, hogy ezt a rendelkezést rugalmasan lehet kezelni. 


Segítség a kórháznak


A polgármester beszámolt arról is, hogy a kórház működtetése nem az önkormányzat feladata, itt csak a segítségüket tudták felajánlani. Most élt is az intézmény ezzel, orvosi maszkokat kért, a város ezeket hétfőn rendeli meg. Jövő héttől már a mentőszolgálat is tesztelhet, azonban a mintákat nem Szombathelyen elemzik. A városban eddig 30-40 embertől vettek mintát, mondta Nemény András, de több adatról nem beszélt. Lélegeztető gépeket kapott korábban a kórház, illetve érkeznek újabbak.

Idősek az utcán


Sokan felháborítónak tartják, hogy sok nyugdíjas van az utcán, és nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket, érkezett a megjegyzés az online fogadóórára. Nemény András azt válaszolta, ő is így van ezzel, eddig is minden lehetséges eszközzel megpróbálták felhívni az idősek figyelmét arra, hogy maradjanak otthon, és a jövőben is ugyanígy tesznek. A tömegközlekedés leállítását nem tervezik, a buszokat fertőtleníti a társaság, a sofőröket védik és más intézkedéseket is hoztak. A város nem hozhat a kormánynál szigorúbb döntéseket, szögezte le a polgármester.


Nemény András végül elmondta, embert próbáló idők jönnek, nagyon nehéz évre számít, azonban olyan csapat áll mögötte, amelyek a tagjaival együtt legyűrik a nehézségeket. A képviselőket említette pártállásra való tekint nélkül, a kormánymegbízottat, a megyei közgyűlés elnökét, akikkel közösen dolgoznak. Vigyázzunk a különösen veszélyeztetett idősekre, magunkra és egymásra, zárta fogadóórát és a  sajtótájékoztatót Nemény András. 
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Iskolaőröket toboroz a rendőrség
Előzésbe kezdett és fának csapódott egy Suzuki Csehi közelében
Az Oszkó irányába tartó személyautó idős vezetője egy pótkocsis járműszerelvény előzésébe kezdett, de az autó a menetirány szerinti bal oldalon mély padkára futott. A sofőr valószínűleg nem mert a fékbe taposni.
Szombathelyen továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Országos átlagban tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.
Tovább nőtt Ausztriában a magyar munkavállalók száma
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött, olvasható az orf.at-n.
Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj a Barátság vezetéken
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.