km/óra
  2021.06.15., kedd  •  Jolán, Vid napja
Online fogadóóra és sajtótájékoztató: családonként két maszkot kapnak a szombathelyiek

Online fogadóóra és sajtótájékoztató: családonként két maszkot kapnak a szombathelyiek

Dr. Nemény András polgármester és dr. Kis Gergely háziorvos online sajtótájékoztatón válaszolt a média és a polgárok által feltett kérdésekre. Összefoglaltuk a legfontosabbakat.Nemény András elmondta, amíg tart a vészhelyzet, a fizetéséből havonta 200 ezer forintot utal a segítő felajánlások számára megnyitott számlára. A szombathelyi vásárcsarnoknál a ma reggel tapasztalt tömött sor kapcsán arról számolt be, hogy a város nem tervezi a piac bezárását, ahol egyébként már csak élelmiszereket lehet vásárolni. A vevők akkor egész egyszerűen máshova, valószínűleg a szupermarketekbe mennének. A polgármester jelezte, felügyelik a jövőben a biztonságos védőtávolság betartását, az árusoknak is osztanak maszkot, és megszervezik, hogy rendelni lehessen, az árut pedig önkéntes futárok viszik házhoz. Balogunyomi hírportál kérdezte meg a szombathelyi polgármestertől, hogy a településen is kapnak-e maszkot. Nemény András kifejtette, nem kapott ilyen jellegű kérést, de például a Szombathelyen dolgozó balogunyomi polgárőrök kapnak védőfelszerelést. 


Kulturális intézmények bevételkiesése, mi lesz a Savaria Karnevállal?


A polgármester azt mondta, a sport és a kultúra óriási veszteségeket szenvedett, de a városvezetőjének a teljes helyzetet kell majd átlátnia, ha majd vége lesz a járványnak. Akkor a legfontosabb kérdés az lesz, a polgárok hogyan kezdik újra életüket, munkájukat, vállalkozásukat. A Savaria Karnevállal kapcsolatban azt mondta, a forrás rendelkezésre áll, most azonban nem lehet a veszélyhelyzeti utánra vonatkozó döntéseket hozni, a karnevál kérdése nincsen napirenden.

Hogyan jutnak el a maszkok a polgárokhoz?


Mint ismert, a város 100 ezer maszkot rendelt, családonként kettőt kapnak a szombathelyiek – amennyiben szükséges, rendelnek még. Önkéntesek csomagolják borítékba, terjesztő cég viszi ki és dobja be a postaládákba. Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy ezeket kivehetik mások onnét, Nemény András azt mondta, de igen, ám úgy fogalmazott, az egyének felelősségtudatára és lelkiismeretére is alapoznak, hogy ne forduljanak elő ilyen esetek. 

Cégek védelme, ingyenes parkolás


A kis- és a nagy vállalatok dolgozóit is igyekszik a saját eszközeivel védeni a város, jelentette ki Nemény András. A többi megyei jogú város vezetőjével együtt újabb csomag kidolgozására tesznek javaslatot a kormánynak az eddigi mellé. Az önkormányzat végiggondolja, mit lehet tenni a városi tulajdonú, kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díjával, hogy ezzel is segítsék a vállalkozásokat. Az ingyenes parkolást nem akarják bevezetni, viszont az egészségügyi, szociális területen dolgozók, valamint az önkéntesek mentesítő kártyát kapnak, nem kell fizetniük a várakozásért. 

Maszk, gumikesztyű


Dr. Kis Gergely először a maszkokról beszélt, a sebészeti és textilmaszk megfelelő arra, hogy a fertőzést senki ne adja tovább – sokan tünetmentesek ugyanis. Saját védelemre már kevésbé jók ezek, de nem is ilyen céllal készültek. Később azt mondta, sállal, kendővel ugyanúgy eltakarható a száj és az orr. Kiemelte, hogy az eddigi intézkedéseknek az a lényege, hogy lehető legkevesebbet menjünk emberek közé, a szabadban végzett séta, sporttevékenység nem tiltott, de itt fontos szabály, hogy lehetőleg kerüljük az érintkezést másokkal.  Nemény András elmondta, hogy a háziorvosokat ellátták védőeszközökkel, és további beszerzéseket is terveznek. Gondot jelent, hogy a doktorok közül többen 65 év felettiek, elvileg nem vehetnének részt az ellátásban – viszont az önkormányzat olyan információt is kapott, hogy ezt a rendelkezést rugalmasan lehet kezelni. 


Segítség a kórháznak


A polgármester beszámolt arról is, hogy a kórház működtetése nem az önkormányzat feladata, itt csak a segítségüket tudták felajánlani. Most élt is az intézmény ezzel, orvosi maszkokat kért, a város ezeket hétfőn rendeli meg. Jövő héttől már a mentőszolgálat is tesztelhet, azonban a mintákat nem Szombathelyen elemzik. A városban eddig 30-40 embertől vettek mintát, mondta Nemény András, de több adatról nem beszélt. Lélegeztető gépeket kapott korábban a kórház, illetve érkeznek újabbak.

Idősek az utcán


Sokan felháborítónak tartják, hogy sok nyugdíjas van az utcán, és nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket, érkezett a megjegyzés az online fogadóórára. Nemény András azt válaszolta, ő is így van ezzel, eddig is minden lehetséges eszközzel megpróbálták felhívni az idősek figyelmét arra, hogy maradjanak otthon, és a jövőben is ugyanígy tesznek. A tömegközlekedés leállítását nem tervezik, a buszokat fertőtleníti a társaság, a sofőröket védik és más intézkedéseket is hoztak. A város nem hozhat a kormánynál szigorúbb döntéseket, szögezte le a polgármester.


Nemény András végül elmondta, embert próbáló idők jönnek, nagyon nehéz évre számít, azonban olyan csapat áll mögötte, amelyek a tagjaival együtt legyűrik a nehézségeket. A képviselőket említette pártállásra való tekint nélkül, a kormánymegbízottat, a megyei közgyűlés elnökét, akikkel közösen dolgoznak. Vigyázzunk a különösen veszélyeztetett idősekre, magunkra és egymásra, zárta fogadóórát és a  sajtótájékoztatót Nemény András. 
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 22. szám - 2021.06.12.
Savaria Fórum 30. évfolyam 22. szám - 2021.06.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Könnyítés az Ausztriába utazóknak
Nem kell előre regisztrálniuk az utazóknak június 10-től, ha járványügyileg stabil országból, például Magyarországról lépnek be Ausztriába – derül ki a beutazási korlátozásokról szóló rendelet módosításából. A 3G-szabálynak azonban továbbra is meg kell felelni, olvasható az orf.at-n.
Celldömölkön a zebráknál ellenőriztek a rendőrök
A celldömölki rendőrök 2021. június 8-án, Celldömölk belterületén tartottak ellenőrzést a közlekedésbiztonsági szempontból leginkább veszélyesnek ítélhető gyalogos-átkelőhelyek közelében. Az akció célja elsősorban az volt, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, a gyalogosok biztonságára, közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.
Gasper Okorn: el kellett hinnünk, hogy sikerülhet
A győztes hadvezér elégedetten és boldogan elevenítette fel az elmúlt időszak és a döntő történéseit.
Ausztriában csütörtöktől enyhülnek a járványügyi korlátozások
Ausztriában csütörtöktől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon - jelentette be Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a kormányülés után szerdán Bécsben.
A határait is megnyitja Ausztria szerdától: az orosz vakcinán kívül a többit elfogadják
Könnyebb lesz Ausztriába utazni szerdától, adta hírül az ORF. A biztonságos országokból érkező utazók (lista lentebb) oltási igazolással, érvényes teszttel, vagy a betegségből való felgyógyulást igazoló irattal beléphetnek Ausztriába. Azok a magyarok, akik elhitték a magyar kormánypropagandát a jóságos Putyin bácsi csodavakcinájáról, rosszul jártak: a Szputnyikot egyelőre nem fogadják hivatalos oltóanyagként Ausztriában, amíg nem kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy a WHO engedélyét.
legfrissebbek
Szlovákia megverte Lengyelországot
Szlovákia 2-1-re legyőzte Lengyelországot a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, az E csoport hétfői, szentpétervári mérkőzésén.
A harminc fokot karcolhatja a keddi időjárás
Kedden ismét sok napsütésben lesz részünk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, és egy-egy futó zápor is legfeljebb csak az északkeleti, keleti határvidéken alakulhat ki.
Milliónyi fát ültettek egy nap alatt
Ghánában egyetlen nap alatt legalább ötmillió fa elültetésére tettek kísérletet az erdőirtások és a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében – közölte Nana Akufo-Addo államelnök pénteken, az idén első alkalommal megtartott Zöld Ghána Napon.
Kitüntetéssel ismerték el a pedagógusok munkáját
A 2021-es évben a pedagógusnapi kitüntetéseket a Városháza teraszán tartott ünnepségen adta át dr. Nemény András, Szombathely polgármestere, dr. László Győző alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke.
Csehország letarolta a skót csapatot
A cseh válogatott Patrik Schick duplájával 2-0-ra legyőzte Glasgow-ban a skót csapatot a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának hétfői összecsapásán.