km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Önkormányzati választás Szombathely 2019: urnazárás után

Önkormányzati választás Szombathely 2019: urnazárás után

Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámolása, tájékoztatta portálunkat dr. Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője. Az első eredmények 9 körül várhatóak, a híreket folyamatosan frissítjük, kövesse velünk a történéseket.

22:30 Az Éljen Szombathely! irodájában
 

Nemény Andrást telefonon hívta dr. Balázsy Péter, hogy gratuláljon az ÉSZ! polgármesterjelöltjének a választási győzelemhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


A Pro Savaria eredményvárója

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az Éljen Szombathely! tagjai is az eredményeket böngészik

 

21:55 Újabb részeredmény Szombathelyről
 

Szombathely (91,3 százalékos feldolgozottság)
   

 1. Dr. Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-MKKP-SZOLIDARITÁS-MINDENKI MAGYARORSZÁGA) - 49,26 százalék (15 333 szavazat)

 2. Dr. Balázsy Péter (FIDESZ-KDNP) - 47,34 százalék (14 736 szavazat)

3. Koczka Tibor (Független) - 3,40 százalék (1058 szavazat)

 

 

21:18  A Fidesz Őrvidék-házban várja az eredményeket

Csendes, nyugodt a hangulat a 11-es Huszár úton található Őrvidék-házban, ahol a Fidesz-KDNP jelöltjei várják az eredményeket, jelentette a Szombathelyi Televízió tudósítója, aki az épület előteréig jutott. Lendvai Ferenc képviselőjelölt kilenc óra előtt nyilatkozott a sajtónak, úgy fogalmazott, hogy egyelőre az eredmények egyharmada érkezett be, ezek alapján elmondható, szoros a küzdelem. Erre számítanak a számlálás végén is, de bíznak benne, hogy végül a kormányoldal javára dől el az eredmény. A jelöltek remélik, hogy az elmúlt hónapokban 24 órában végzett kampánymunka végül meghozza a gyümölcsét.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interjú az Őrvidék-ház előtt Fotó: Nagy Jácint

 

20:59: Részeredmény Szombathelyről

 

Szombathely (36,23 százalék feldolgozottság)


1. Dr. Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-MKKP-SZOLIDARITÁS-MINDENKI MAGYARORSZÁGA) - 50,16 százalék (5422 szavazat)
 2. Dr. Balázsy Péter (FIDESZ-KDNP) - 46,54 százalék (5031 szavazat)
 3. Koczka Tibor (Független) - 3,29 százalék (356 szavazat)

 

20:35 Az első meg nem erősített hírek Szombathelyről


Meg nem erősített, belső információink szerint Szombathelyen Nemény András (Éljen Szombathely!) és Balázsy Péter (Fidesz-KDNP) fej-fej mellett állnak, írja a hvg.hu. Más városokban így fest a helyzet fél kilenc után: a fideszes Balaicz Zoltán 70,02%-kal vezet Zalaegerszegen. Márki-Zay Péter 53,79 százalékkal vezet Hódmezővásárhelyen -  27,45 százalékos a feldolgozottság.

A Jobbik közben a Facebookon jelentette be, hogy győztek Dunaújvárosban: Pintér Tamást polgármesterré választották a dunaújvárosiak, és a közgyűlési többség is az eddigi ellenzék kezébe került. Történelme során először vezet majd jobbikos politikus megyei jogú várost.

 

19:20: az első reakciók a jelöltektől


Portálunk megszólaltatta a három polgármesterjelöltet, hogy milyen érzésekkel várják a szavazatok összeszámlálását:

 

- Azt gondolom - nyilatkozta portálunk dr. Nemény András (ÉSZ!) - , hogy mindent kiadtunk magunkból ma is és a kampányban is. Valós alternatívát tudtunk nyújtani az elmúlt kilenc évvel szemben, a választókra bíztuk, hogyan értékelik mindezt. Az biztos, hogy a leendő polgármesternek nagy legtimációja lesz, hiszen kiemelkedően magas volt a részvételi arány Szombathelyen.

 

- Úgy érzem, amit lehet, azt elvégeztük a támogatókkal, a családdal és a barátokkal együtt - összegzett dr. Balázsy Péter, a Fidesz-KDNP jeöltje.-  Az elmúlt hetekben 15 ezer kilométert autóztam, találkoztam a miniszterelnökkel, két miniszterrel, hét államtitkárral és közel 30 ezer szombathelyivel. Nagyon bízom benne, hogy új korszak kezdődik Szombathely életében és a választási ígéretekből valódi tettek lesznek.Komolyan gondolom és őszintén hiszek abban, hogy konzszenzus mentén fejlődési pályára állítjuk Szombathelyt. 

 

- Eredménytől függetlenül fantasztikus, hogy ennyien elmentek szavazni - fogalmazta meg gondolatait Koczka Tibor (független). - Herényben fél hétkor 65 százalék körül volt a részvételi arány. Ez köszönhető annak, hogy három erő indult a választáson, vita is volt, a jelöltek saját témákkal is megjelentek, mindez kíváncsivá tette az ittélőket. Az eredménytől függetlenül azt tudom mondani, mindenképpen közös siker, hogy olyanokat is az urnák elé tudtunk szólítani, akik korábban nem voltak aktívak. 

 

 

19:15: Egy rendkívüli esemény Szombathelyen
 

Károlyi Ákos elmondta, hogy egyetlen különös történést regisztráltak a szombathelyi voksoláson. Az egyik szavazókörben, egy óvodában valaki az egyik asztalon felejtett egy lebélyegzett, ám kitöltetlen szavazólapot. A bizottság jegyzőkönyvezte az esetet,  a lapot - természetesen - nem veszik figyelembe. 

 18:30-ko a részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:
    
    Baranya megye                    48,27 százalék    150 540 szavazó
    Bács-Kiskun megye                42,07 százalék    178 296 szavazó
    Békés megye                      45,48 százalék    130 508 szavazó
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       51,58 százalék    274 581 szavazó
    Csongrád megye                   49,87 százalék    167 467 szavazó
    Fejér megye                      46,26 százalék    160 003 szavazó
    Győr-Moson-Sopron megye          46,65 százalék    172 900 szavazó
    Hajdú-Bihar megye                40,79 százalék    176 704 szavazó
    Heves megye                      50,47 százalék    122 944 szavazó
    Jász-Nagykun-Szolnok megye       43,17 százalék    132 174 szavazó
    Komárom-Esztergom megye          42,46 százalék    105 850 szavazó
    Nógrád megye                     51,07 százalék    81 136 szavazó
    Pest megye                       44,21 százalék    457 794 szavazó
    Somogy megye                     49,45 százalék    128 186 szavazó
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     50,59 százalék    229 231 szavazó
    Tolna megye                      48,32 százalék    88 969 szavazó
    Vas megye                        53,82 százalék    112 351 szavazó
    Veszprém megye                   47,59 százalék    136 725 szavazó
    Zala megye                       47 százalék       108 617 szavazó

 

November közepéig is elhúzódhat a választások végleges eredményének megállapítása

 

November közepéig is elhúzódhat az önkormányzati választások végleges eredményének megállapítása, ha minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak a jelöltek és jelölőszervezetek.

   
A választási jogszabályok értelmében vasárnap este az egyes szavazókörökben addig kell a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után ugyanazt az eredményt nem kapják. Ezeket az adatokat lehet felvezetni a hivatalos jegyzőkönyvekbe, amelyeket a szavazatszámláló bizottságok valamennyi tagjának alá kell írnia. A szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen önálló fellebbezésnek nincs helye, azt csak a helyi választási bizottság eredményt megállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt lehet jogorvoslattal megtámadni.
   

A helyi választási bizottságok hétfőn jegyzőkönyvekben összegzik a szavazatszámláló bizottságok által rögzített jegyzőkönyvi eredményeket, majd ezek alapján állapíthatják meg, ki nyerte a polgármesteri tisztséget és kik lettek a képviselő-testület tagjai. A helyi választási bizottság döntése ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára, illetve a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva lehet fellebbezni. A választási eredmény elleni jogorvoslatnak alapvető követelménye a törvénysértés pontos megjelölése és a vélelmezett jogsértés bizonyítása.
   

A helyi választási bizottság határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslattal élni a területi (megyei, fővárosi) választási bizottságoknál. A területi választási bizottságoknak is 3 napjuk van arra, hogy a fellebbezéseket elbírálják. E határozatokkal szemben még az ítélőtáblákhoz lehet fordulni ugyancsak 3 napig, és a bíróságoknak is további 3 napjuk van arra, hogy meghozzák a jogerős végeredményről szóló határozatokat.
   

Ha a fellebbezés, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelem elbírálása csak a szavazatok újraszámolásával lehetséges, akkor erre a területi választási bizottságoknak, illetve az ítélőtábláknak 6 napjuk van a törvény szerint. A polgármester-, egyéni listás és egyéni választókerületi választások jogerős eredményei tehát október végére születhetnek meg.
   

Az egyéni választókerületi eredmények jogerőre emelkedését követően állapíthatja meg a helyi választási bizottság a tízezernél több lakosú településen, kik szereztek mandátumot a kompenzációs listán, a töredékszavazatokból. Ez ellen a határozat ellen ugyanúgy 12 plusz három nap jogorvoslat áll rendelkezésre, így akár november közepéig is elhúzódhat az eredmény jogerőre emelkedése, ha a jelöltek és jelölőszervezetek minden jogorvoslatot kihasználnak. (MTI)

 

 

19:10 Így számlálják össze a szavazatokat
 

 Vasárnap este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és nemzetiségi képviselők választása. A választópolgárok reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. A 10 278 szavazókört este 7 órakor be kellett zárni. Abban az esetben, ha este 7 órakor még sorban álltak választópolgárok a szavazáshoz, a 19 órakor már sorban állók még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem.
   

A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságok hozzálátnak a voksok szétválogatásához, összeszámlálásához. A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát (külön a nemzetiségenként megjelentek számát is). Csak ezek után bonthatják fel az urnákat.
   

A bizottságoknak ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események jegyzőkönyvében. (A bizottság dönt arról, hogy az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel.)
   

A 10 278 szavazókörben először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és tartalmukat összekeverik a mozgóurnák tartalmával.
 

A szavazatszámláló bizottságnak szét kell válogatnia a fehér és a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó zöld borítékokat - valamint a boríték nélkül talált zöld szavazólapokat -, a zöld borítékokat nemzetiségenként csoportosítania kell, hogy jegyzőkönyvet tudjanak kiállítani róluk. A zöld borítékokat és a borítékon kívül talált zöld szavazólapokat nemzetiségenként külön-külön szállítóborítékba kell zárni, amelyen fel kell tüntetni a nemzetiség, a település és a szavazókör adatait, és azokat majd a helyi vagy a területi választási irodába szállítják, attól függően, hogy tartottak-e települési nemzetiségi választást. A nemzetiségi szavazatokat ott számolják össze.
   

A Nemzeti Választási Bizottság a héten kiadott iránymutatásában úgy foglalt állást, hogy amennyiben a zöld borítékba véletlenül belekerülnek a polgármester- és képviselő-választás szavazólapjai, úgy azokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor.
   

A szavazatszámláló bizottság tagjai csak a fehér borítékokat bonthatják fel, ezekből kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják a polgármesteri (Budapesten főpolgármesteri), képviselő-testületi és - a megyei jogú városok kivételével - a megyei közgyűlési szavazólapot. A bizottság választástípusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, kötegeli őket, és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.
   

A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát. Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve - az egyéni listás választás kivételével - több körben van x vagy + jel, kiesett jelölt neve mellett szerepel a szavazat, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel.
   

A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listás választást tartottak, érvényesen szavazni annyi jelöltre lehetett, ahány tagja van a képviselő-testületnek. A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számlálja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.
   
A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, és azonnal továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben. A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.
   

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség. A helyi választási bizottság várhatóan hétfőn a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján összesíti a polgármester-választás, valamint a képviselő-választás (tízezernél kevesebb lakosú településeken az egyéni listás választás vagy a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületi választás) szavazóköri eredményeit, és megállapítja a választás eredményét. A tízezernél több lakosú településeken a helyi választási bizottság az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított, jogerős jegyzőkönyvek alapján megállapítja a kompenzációs listás választás eredményét.
   

A megyei önkormányzati és főpolgármester-választás eredményéről kiállított szavazóköri jegyzőkönyv egy példányát a helyi választási iroda legkésőbb hétfőn 10 óráig eljuttatja a területi választási irodához. A területi választási bizottság pedig a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján megállapítja a megyei önkormányzati választás eredményét, a Fővárosi Választási Bizottság pedig a főpolgármester-választás eredményét.
   

A Fővárosi Választási Bizottság a fővárosi kerületek polgármester-választásának eredményéről kiállított jogerős jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a fővárosi kompenzációs listás választás eredményét. (MTI)

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
legfrissebbek
Véget érnek a hűvös napok, visszatér a kora nyárias idő
Napról napra melegszik a levegő: szombaton hajnalban 2 és 8, délután 18 és 23, vasárnap hajnalban 5 és 11, délután 22 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet. A jövő hét elején kitarthat a napsütéses, kora nyári idő, írja a metnet Facebook-oldala.
Afrika vonzásában - érdekes előadások a múzeumban
Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros és Kubassek János, az Érdi Földrajzi Múzeum nyugalmazott igazgatója tartott előadást a közelmúltban a Savaria Múzeum és az MTA Vas Vármegyei Tudományos Testületének közös rendezvényén, írja a múzeum Facebook-oldala.
Képzeletbeli utazás Izlandon
Sokan voltak kíváncsiak arra az utazásra, melyről Pék Tibor mesélt a Jászai Utcai Közösségi Térben, számolt be róla az intézmény hivatalos Facebook-oldala.
SZKKA: Május 4-én ünnepelhet feljutást a csapat
Szezonbeli 25. győzelmével továbbra is magabiztosan vezeti a női NB/I B-s kézibajnokságot az SZKKA. Vida Gergő együttese legkorábban a jövő szombaton ünnepelhet feljutást.
Április 23. a „Könyv Világnapja” - Feltöltötték a Lapozót
Ebből az alkalomból a Libri-Bookline és Szombathely MJV együttműködése jóvoltából új könyvekkel töltötte fel a Városháza előtti téren álló Lapozót Horváth Soma alpolgármester és Prieger Szabolcs kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor, írja a város hivatalos Facebook.oldala.