km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Olaszországban minden ötödik halott Lombardiában hunyt el

Olaszországban minden ötödik halott Lombardiában hunyt el

Az új koronavírus-járvány ősszel kezdődött második hullámában több mint ötvenezren haltak meg Olaszországban, és minden ötödik halottat Lombardia tartományban regisztrálták - közölte a Közegészségügyi Hivatal vasárnap.

 

A szeptembertől január 27-ig kalkulált adatok szerint 49 274 beteg halt meg. Az utolsó napokban pedig majdnem további ezren vesztették életüket. A halottak majdnem húsz százalékát a kezdettől fogva gócpontnak számító Lombardia területén regisztrálták, Venetóban 13,2 százalékot, Emilia Romagnában 9,7 százalékot.


A járvány első, február vége és május vége között zajló időszakában valamivel több mint 34 ezer beteg halt meg. Akkor a halottak 47 százaléka Lombardiában hunyt el. Június és szeptember között a halottak száma több mint 1800 volt.


A Közegészségügyi Hivatal (ISS) adatai szerint a halottak életkor átlaga 81 év. A halottak 56,3 százaléka férfi volt.  A halottak kétharmada legalább három vagy ennél több más betegségben is szenvedett. A fertőzöttek életkor átlaga 48 évnek felel meg. A halottak egy százalékát teszik ki az ötven évnél fiatalabbak.


Az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint a halottak februártól kalkulált száma elérte a 88 516-t. Az utóbbi majdnem egy évben több mint 2,5 millió beteget szűrtek. Az egészségügyi dolgozók között több mint 108 ezren kapták el a betegséget, az orvosok közül több mint háromszázan haltak meg a járványban.


December vége óta több mint 1,9 millió személyt oltottak be, közöttük több mint 594 ezren kaptak második dózist. Annak ellenére, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna szállítmányai is a vártnál lassabban érkeznek, február elsejétől több tartomány megkezdi a  nyolcvan év felettiek regisztrációját, hiszen ők képviselik az első lakossági kategóriát, amelyet az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint az idős otthonok lakói után vakcináznak.  Az olasz gyógyszerügynökség engedélyezte az AstraZeneca vakcinát is, de csak 55 év alatt.


Hétfőtől feloldják a novemberben bevezetett zárlatot. Egyetlen régió sem tartozik már a kiemelten veszélyes, vörös zónába. Húsz tartományból tizenötben a legalacsonyabb fokozatú korlátozások maradnak érvényben, újraindul a vendéglátás, megnyitnak a múzeumok. A városok sétálóutcait azonban már a hétvégén hatalmas "felszabadult" tömeg lepte el. Rómában és Nápolyban is a rendőrség fellépésére volt szükség az emberfolyam terelésére. (MTI)

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.