km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Októberi közgyűlés: koronavírus, színházigazgató és a gépészmérnökök jövője (frissítve)

Októberi közgyűlés: koronavírus, színházigazgató és a gépészmérnökök jövője (frissítve)

17 napirendet nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyalnak a képviselők az októberi közgyűlésen. Útberuházások, orvosi ügyelet működtetése, rozsdaövezetek kijelölése, az új színházigazgató kinevezése és az ELTE gépészmérnökképzésének jövője is szerepel a témák között. A közgyűlést mi is követjük, folyamatosan frissítjük cikkünket.

 

Nyitány a vírusról

 

Dr. Nemény András elsőként gratulált Parais Istvánnak a magasrangú állami kitüntetéséhez. A városvezető aztán a jelenlegi helyzetet értékelte. Mint mondta: augusztus közepén beszélt már arról, hogy a második hullám milyen hatást válthat ki. Jelezte: akkor már nem volt polgármesteri hatáskör, így előfordulhatott, hogy egy buliban hétvégén 497 fiatal volt egy helyen. Meglátása szerint későn jött a 23 óra utáni szórakozóhelyek bezárására vonatkozó bejelentés. A Markusovszky kórház harmadlagos szintű Covid-kórház volt, most elsődlegessé változott. Szomorú adatokról beszélt a polgármester: több mint 81-an beteget kezelnek Coviddal a kórházban, 12-en vannak lélegeztetőgépen, 32 ilyen gép van jelenleg az intézményben. Ezt lehet még bővíteni, de más osztálynak a kárára. Ha ez a tendencia folytatódik, nem tudják majd ellátni a betegeket. Előfordulhat, hogy választani kell majd az orvosoknak, hogy kit mentenek meg. A második hullám felfelé ívelő pályája 5-6-7-hétig is tarthat, december 17-20-a között lehet a csúcs. Laposítani kell a görbét, ha ez nem történik meg, beomlik a rendszer. Az alapellátásban résztvevő egészségügyi dolgozók között is sokan pozitívak, a háziorvosok nem tudják felvenni a telefonokat, példákaént említette a polgármester, hogy egy nap a Váci Mihály utcai rendelőbe 1400 telefonhívás futott be. Azt kérte dr. Nemény András, hogy mindenki pontosan gondolja meg, mielőtt telefonálnak. 


Mit tudunk tenni, tette fel a kérdést a polgármester, aki a távolságtartást, a maszkhordást és az influenza elleni védőoltást beadatását javasolta. 


A vírus gazdasági hatásairól is beszélt a polgármester, aki úgy fogalmazott: nem állhat meg az ország, de felesleges kockázatot ne vállaljunk. Szombathelyen – csakúgy, mint országos szinten – gazdasági visszaesés lesz, a vírus elleni védekezés is sokba kerül. Csak a közösségi közlekedésre 700 millió forintot kell költeni, ez 300 millióval több az idei évhez képest. Az iparűzési adót nagymértékben visszaesik, a kormány az önkormányzattól 282 millió forintot von el a gépjárműadó elvételével, de a reklámadó és az idegenforgalmi adó sem marad helyben. Minden területen megvonásra lesz szükség, emelte ki a polgármester, aki hozzátette: az önkormányzat próbál segíteni, szociális támogatást nyújtott azoknak, akik elveszítették a munkájukat. Ezt a 400 milliós keretet emelnék, de erre csekély az esély. Sportcsapatok támogatása is fontos, példaként a Falcot említette, amely a BL-ben szerepel. A működésben mindenhonnan el kell vonni, tette hozzá, a túlélés a cél, minden forintot meg kell fogni, emelte ki dr. Nemény András, hozzátéve azt: mindig őszintén és tisztán kell beszélni.   


Dr. Czeglédy Csaba (független) kiemelte: fontos volt a polgármesteri beszámoló. Tapasztalata szerint sokan rettegnek, mások viszont tagadják a vírus létezését. Ha már 16 ezer lélegeztetőgépet beszerzett az állam, akkor abban bízik, hogy ebből még kap a Markusovszky kórház. Mintha kettészakadt volna a társadalom, rendet kellene tenni a fejekben, emelte ki a politikus, aki úgy vélte: most is szükséges lenne a polgármesteri jogkör szélesítésére, épp úgy, mint tavasszal. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) a koronavírussal kapcsolatban kért szót: nagy a személyes felelősségünk, ha az alapvető előírásokat betartanánk, akkor sokkal előbbre tartanánk. Arról is szólt, hogy jól működik a telefonos fogadóóra, felesleges így például a személyes találkozás. Sok megkeresés van, sok mindenre lehet megoldást találni így is. Lendvai Ferenc még azt is mondta, hogy szemetes a város, az Erdei iskola melletti területet hozta példaként.    

 

Még mindig az ülés eleji csörte


Dr. Kecskés László (Fidesz) azt mondta: az oladi lomtalanítás után a Dolgozók útján hatalmas szemétkupac alakult ki. Ez nem a város feladata, és a közútkezelőnél is ezt a választ kapta – végül mégis a közútkezelő megtisztította a területet. Erre megoldást kellene találni, hogy legközelebb ne forduljon elő. A vírushelyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: a médiát uralja a téma, sok az álhír, fáradtak az emberek. Egyetértett a polgármesterrel, hogy szükség van a tájékoztatásra, de nem szabad riogatni. Nem igaz, hogy összeomlik a rendszer, sem a kórházi, sem a háziorvosi. Most érkezett 17 új lélegeztetőgép a védelmi tanácstól, kész terve van a kormánynak. Az egészségügy minden szereplője teszi a dolgát. Dr. Nemény András kiemelte: nem riadalmat akart kelteni, hanem a valós helyzetet vázolta. Nem a lélegeztetőgépek számáról van szó, hanem hányan tudják kezelni azokat. Dr. László Győző (Éljen Szombathely) alpolgármester felelősségteljes viselkedést kért dr. Kecskés Lászlótól, aláhúzva azt, hogy az ellenzék által sokáig kritizált helyi orvosi ügyelet működik. Dr. Kecskés László kikérte az alpolgármester szavait. A fideszes képviselő azt emelte ki: az egészségügyi rendszer nem omlik össze, erre utalt a riogatás alatt. Dr. Nemény András arra hívta fel a figyelmet: aggódnak a szombathelyiekért, erről van szó.

 

Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető szerint helye van az aggodalomnak, ugyanakkor azzal nem értett egyet, hogy nincs felkészülve az egészségügyi rendszer. A költségvetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: az iparűzési adó csökkenése nem kormányzati elvonás, mint ahogy a parkolásgazdálkodásból származó kiesés sem. Illés Károly egy újságot hozott a testület elé, amely szerinte elfogult propagandakiadvány, és ebben a Távhő is hirdet, illetve az Agora rendezvényei is szerepelnek. Ezt felül kellene vizsgálni, hiszen közpénzről van szó. Horváth Soma (Éljen Szombathely) a szemétkupaccal kapcsolatban elmondta: ez a közút felelőssége, amikor tájékoztatták az önkormányzatot, nyomban intézkedtek. Szombathelyen szemléletváltásba kezdett az önkormányzat, ez pedig a város megtisztítására vonatkozik. Már 9 egyéni képviselő beszállt a programba, de tárgyalnak cégekkel is. 


Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármester Illés Károly felszólalására reagált, és kiemelte: a kormányzat 2,5 milliárd forintot von el Szombathelytől. Ezzel nem értett egyet a fideszes frakcióvezető, azt emelte ki, hogy a 280 milliós gépkocsiadó elvonás az egyedüli tétel, amely elkerül Szombathelyről. Dr. Nemény András arra emlékeztetett: más országokban támogatja a kormány a helyhatóságokat. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) frakcióvezető arról szólt: a polgármester feltételes módban beszélt, a fideszes politikusok pedig ezt kijelentő módban kezelték a vírussal kapcsolatosan. Az Illés Károly által említett újságban megjelent hirdetések kapcsán az elmúlt évek példáit hozta fel a frakcióvezető: az előző ciklusokban csaknem 20 millió forintot fizetett ki az akkori önkormányzat „baráti” médiáknak.   


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) szerint más volt a polgármester és az ellenzék kommunikációja tavasszal járványügyben. Dicséretes, hogy a polgármester átérzi a felelősséget. A Covid-elleni védekezésre fordított költségekről be kell számolnia a városvezetésnek, hogy minden képviselő naprakész legyen a pénzügyeket illetően. Azt javasolta a képviselőasszony, hogy legyen lázmérés a hivatalba való belépéskor. A polgármester válaszában elmondta: a vírus elleni védekezés minden adata nyilvános, a lázmérés pedig nem jelentene megoldást, a hivatali dolgozóknál viszont alkalmazzák. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely) megköszönte a polgármesteri tájékoztatást, és aggódását fejezte ki az egészégügyi humán állomány miatt. A lélegeztetőgépek beszerzését említette, hozzátéve azt, hogy véleménye szerint irreálisan alacsony a Szombathelyen lévő 32 darab, meggyőződése, hogy többnek kellene itt lennie, ismerve az országos beszerzési adatokat, amelyek 16 ezerről szóltak.


Dr. Kecskés László szerint 32 gép van Szombathelyen, ebből 13 van kihasználva. Nagyobb államok egészségügyi rendszere összeomlott, mi relatíve jobban állunk. Dr. Nemény András szerint a 3. legmagasabb a halálozási arány, Vasban pedig megduplázódott a fertőzöttek száma. Akkor sikerül ellaposítani a görbét, az alapvető szabályokat tartsuk be – szigorúbb intézkedésekre lenne szükség. 


Melega Miklós (Fidesz) úgy vélte: igazságtalan mondatokat fogalmazott meg a kormány vírusvédekezésével kapcsolatban a polgármester a Szabad Városok Szövetsége videoüzenetében. Később Karácsony Gergely, budapesti főpolgármester kijelentéseiről beszélt, amelytől el kellene határolódnia dr. Nemény Andrásnak. Melega Miklós szerint kicsit túlértékelték a saját szerepüket az első hullámban, ezzel párhuzamosan pedig vádolta a kormányt, hogy elhanyagolta a védekezést. Amikor összefogásra lenne szükség, akkor nem szabad így nyilatkoznia egy felelős városvezetőnek. Melega Miklós aztán a választási ígéreteket kérte számon a városvezetésen. A polgármester szerint nagyívű beszédet tartott képviselőtársa, sok tévedéssel. A Szabad Városok Szövetsége azért jött létre, hogy a kormányra nyomást gyakoroljon, mivel a kabinet megkülönbözteti a megyei jogú városokat attól függően, hogy milyen színű a védekezés. Az első hullámban az önkormányzat időben reagált, a kormány bizony késlekedett, ezért nem omlott be az alapellátó rendszer. A kormány rossz stratégiát követ nyár óta, most nincs helyben jogosítványa a polgármestereknek. 


Tóth Kálmán a színművészeti egyetemisták tüntetését hozta szóba. Azt javasolta, hogy a közgyűlés hozzon határozatot, amelyben kiáll az intézmény diákjai és tanárai mellett. Dr. Nemény András szerint támogatható a javaslat. Illés Károly az mondta: frakciójuk nem vesz részt a szavazásban. Ágh Ernő (Fidesz) arra kérte a polgármestert, hogy ha a körzetében területbejárást tart, akkor abba vonja be őt is. A 30 éves önkormányzatisággal kapcsolatban úgy fogalmazott: nagy várakozások voltak mindenkiben a tanácsrendszer után. Érdekesnek ítélte meg az első kampányt, felelevenített megannyi problémát, amelyek zömét sikerült megoldani. 


Horváth Gábor (Fidesz) először is köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt három évtizedben bármit is tett az önkormányzatiságért. Később a Haladás szurkolói ankétját hozta szóba, amelyen szerinte több pontatlanság is elhangzott. Arról kérdezte a polgármestert, hogy sikerült-e megállapodniuk végül a feleknek (HVSE, önkormányzat, fociklub).         

 

Dr. Nemény András a sporttámogatással kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: felvette a minisztériummal a kapcsolatot, ennek részleteiről tájékoztatja majd a közgyűlést. November 9-én tárgyal majd az államtitkárral.


Putz Attila (Éljen Szombathely) a volt MÁV óvoda ingatlanát hozta szóba, a város nem tud élni az elővásárlási jogával, mert nincs ilyen anyagi helyzetben. A hivatal szervezett egy bejárást az ingatlanba, ahol az Éljen Szombathely frakció képviseltette magát, a fideszes frakció viszont nem volt ott. 


Koczka Tibor (Pro Savaria) úgy vélte: napirenden kellene lennie a két legfontosabb kérdésnek. Ez a Covid-helyzet és a város gazdasági helyzete. Egy kilábalási tervről kellene tárgyalni, mondta, majd hozzátette: eddig csak civilektől vontak el pénzt, más városokban, például Budapesten, csökkentették a cégek marketing-költségeit, vagy például a Feb-tagok számát. A vírussal kapcsolatban 17-ről 2177-re nőtt június óta a pozitív esetek száma. Most nagy a baj, és az volt a kérdése a polgármesterhez, hogy miért nem nyilatkozott meg többször az elmúlt két hónapban a vírus veszélyes terjedéséről. Dr. Nemény András válaszában úgy fogalmazott: gazdasági kérdésben Koczka Tibortól nem fogadják jó szívvel a jótanácsokat, hiszen tragikusan teljesített az előző ciklusban. A Coviddal kapcsolatban azt mondta: most nincsenek plusz jogosítványai a városvezetőnek, de már augusztustól folyamatosan jelzi, hogy nagy baj lehet, ha nem lesznek szigorú intézkedések.  


Németh Ákos (Éljen Szombathely) tanácsnok azt kérdezte dr. Kecskés Lászlótól: ha nincs szükség lélegeztetőgépekre, akkor miért kellett horroráron beszerezni, ha szükség van, akkor miért nincsenek itt. Melega Miklós felszólalására is reagált: a fideszes kommunikáció sokkal durvább volt a kampányban, akkor ez ellen nem emelte fel a hangját a képviselő. Dr. Kecskés László elmondta: mindig felhívta a figyelmet a védekezésre, hogy képviselőtársa nem érti a lélegeztetőgép-problémáját, azt sajnálja. Dr. Nemény András szerint nem a gépszámmal van a baj, hanem azzal, hogy a lehetőségek végesek – ezért is intenek mindenkit óvatosságra, fegyelmezett viselkedésre. 


Szuhai Viktor (Demokratikus Koalíció) is a vírusról beszélt, mint világjelenségről. A nemzetközi kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Webkonferenciát szerveztek a testvérvárosokkal, hogy minden hónapban egyeztetnek külön-külön a településekkel, más-más témában. Témajavaslatokat cserélnek, ehhez kérte a képviselőtársai ötleteit. 


Sátory Károly (Fidesz) azért két szót, mert dr. Horváth Attila alpolgármester azt mondta korábban a megszorítások kapcsán, hogy „képviselői keretről ne is álmodozzunk”. A városatya szerint ez nem zsebpénz, a képviselői keret valóban eljutna a szombathelyiekhez – nem úgy, mint néhány politikai megbízatás pénze, ami pazarlás. Az Óperint utca áldatlan állapotát is felhozta a képviselő, hónapok óta nem történt előrelépés. A Víztorony üzemeltetésére kiírt új pályázat ismét nem lesz sikeres, nonprofit módon kellene üzemeltetni. Szolgáltatást kellene nyújtania a létesítménynek, ezt vállalkozói alapon nem működik majd, vélekedett a képviselő. Dr. Nemény András szerint nem nonprofit módon kell üzemeltetni, erre nem lenne pénze a városnak. 


Dr. Czeglédy Csaba azt kérdezte: lehet-e tudni, hogy Szombathelyen hány Covid-pozitív ember él, mert erről nem kaptak tájékoztatást. A Haladás ankéton történteket pozitívnak ítélte meg a városatya, hiszen ott elhangzott, hogy a HVSE támogatásába majd beilleszthető a fociklub bérleti díja is. Szóvá tette a politikus, hogy az egyik fideszes tévét meghívta a közgyűlésre Illés Károly, ezzel csak a rossz hírét keltik majd városunknak. Dr. Nemény András elmondta: nem kapnak ők sem pontos adatokat a vírusfertőzöttekkel kapcsolatban. Illés Károly cáfolta, hogy ő hívta volna meg az említett tévét, ugyanakkor megerősítette, hogy szerdán nyilatkozott ennek a sajtóorgánumnak. Dr. Czeglédy Csaba szerint a Covid-kérdés szerinte nyilvános adat, ezt igényelnie kellene az önkormányzatnak. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária arról beszélt, hogy volt nyolc év, amikor egyedüli hölgyként dolgozott a testületben, örömét fejezte ki azért, hogy most a másik oldalon is van képviselőasszony. A Savaria Szálló új tulajdonosával való egyeztetéskor majd ő is ott szeretne lenni, mint a körzet képviselője. 


Lendvai Ferenc a légszennyezettségi adatokat hozta szóba, amelyek sokat javultak, hála dr. Hende Csaba országgyűlési képviselőnek. Minden egészségügyi dolgozónak végül sok sikert kívánt. 
Illés Károly szerint nem szenved hátrányt Szombathely, mint ellenzéki város a kormányzatnál. A Scheffler-csoport már a helyhatósági választás után döntött a beruházásról, majd a 7 buszt is ebbe a kategóriába sorolta a politikus. Minden támogatást megkap Szombathely a kormánytól, tette hozzá Illés Károly. 


Tóth Kálmán szerint nehéz évek jönnek, a fejlesztéseknek örülnek, de mint fejlettnek tekintett várost inkább sújtanak minket a kormányzati intézkedések. Végül a közös munkára hívta fel a figyelmet, és együttműködésre buzdított mindenkit. 


Dr. Nemény András azt mondta: teszik a dolgukat, még ha ezt nem is verik nagy dobra. Dr. Horváth Attila alpolgármester egyetértett Sátory Károllyal, hogy az Óperint utcában áldatlan állapotok vannak, de állami vállalat dolgozik ott, az önkormányzat is csak sürgetni tudja a céget. 


Horváth Soma (alpolgármester) elmondta: a gázművekkel egyeztettek az Óperint utca ügyében hétről-hétre. Dr. László Győző alpolgármester a közös célt emelte ki: minél kisebb sérüléssel, minél gyorsabban jussunk túl a vírushelyzeten. Összefogást kért minden szereplőtől, majd végül ő is egyetértett azzal, hogy fogadjon el a közgyűlés szolidaritási határozatot a színművészetis diákokkal és tanárokkal kapcsolatban. 

 

Szabó Tibor lesz a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója


Javaslat a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztására – ez volt a 2. napirendi pont a közgyűlésen. Horváth Soma alpolgármester ismertette a szakbizottság véleményét: Szabó Tibor 8 igen és 1 nem szavazattal a színitársulat jelenlegi tagját nevezte ki direktornak. Szabó Tibor kinevezése után azt mondta: öt év múlva mondják azt, hogy jól döntöttek. Konszenzusra való készségre törekszik majd, mindenkit szívesen lát az színházban.  

Szünet fél háromig.

 

Elfogadják a Falco üzleti tervét 

 

Horváth Gábor (Fidesz) feltette a kérdést, hogy a Falco játékosainak tesztjeit ki fizeti. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) frakcióvezető szerint elég drámai a helyzet, tíz felkészülési meccset terveztek, ötöt sikerült megrendezni, a bajnokságot sem tudták elkezdeni. Kiemelte, a tesztelés összege önálló költségvetési tétel lett. Milliókról van szó. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogyan bonyolítják le a hazai bajnokságot. 
Egyhangúlag szavazzták meg a Falco üzleti tervét.

 

A 4. napirendi pontként javaslat került a képviselők elé az önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatos döntésekről. Minden javaslatot egyhangúlag megszavaztak a képviselők, akárcsak az útberuházással kapcsolatos döntéseket. 

 

Mi legyen a zöldhulladékkal a jövőben? 

 

Szóba került az avarégetés tiltása is. Abban egyetértenek, hogy kezelni kell a zöldhulladékot, mert a legújabb szabályozás miatt elégetni ezeket már nem lehet. Több képviselő is a komposztálás mellett áll ki. Tóth Kálmán szerint a Szomhullnak a sárga zsákokhoz hasonló gyűjtőket kellene kiosztani, amiket végül összegyűjtenének.


Németh Ákos szerint megoldás többek között a Körmendi úti lerakó is, hova ingyen lehet elhelyezni a zöld hulladékot, amit aztán kezelnek is.


Illés Károly szerint fontos a lakosság tájékoztatása, biztos, hogy lesznek olyan területek, ahol nem lesz egyszerű a helyzet.

 

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) nem akart senkit sem támadni, a kereskedőktől hallott kritikákat tolmácsolta a közgyűlés előtt. A zöldhulladékokkal kapcsolatban saját kerületi példát hoz fel: az egyik környéken lakosok saját költségre szedik össze egy gesztenyefa-sor zöldhulladékát, amit elszállít a SZOVA. A képviselő szerint a Kámon-herényi idősek már nem igen komposztálnak, támogatná, hogy a szelektív zsákokhoz hasonlóan kéne elszállítani külön ezeket a hulladékokat.


Kelemen Krsiztián (ÉSZ!) kért szót, a Parkerdőt hozza fel példaként, ahol nincs közmű. Itt közszolgáltatóval kell elszállíttatani a szennyvizet, amire a városvezetés hosszú évek igénye utána teremtett lehetőséget. A közrendvédelmi bizottság elnöke nyomatékosítja, hogy nem szabad a zöldhulladékot az utcán, a városban hagyni. Megoldás lesz, de nem szabad elfelejteni, hogy az új megoldások új költségvonzatokkal járnak. 


A SZOMHULL-t és a SZOVA-t is felkérték arra, hogy készítsenek előzetes tervezetet, ami november végére fog kialakulni. Horváth Soma (ÉSZ!) azt kéri a felszólaló – főleg ellenzéki képviselőktől – hogy az üggyel foglalkozó önkormányzati irodának küldjék el az észrevételeiket és kérdéseiket.


Szavaznak az önkormányzati rendelet-módosításokról: egyhangúlag átmennek a határozatok, köztük a Vásárcsarnok jelenlegi bérlőinek szerződéseire, a zöldhulladék-kezelésre és a szennyvízbegyűjtésre vonatkozó határozatok is.

 

Gyorsan átfutották a nyolcas napirendet. A teljes közgyűlés egyetértésével módosítottak beruházási és pályázati szabályozásokat.

 

Mi lesz veled, gépészmérnök képzés?

 

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ támogatásáról dönt következő körben a testület. Az előterjesztés szerint 5 évre évi 130 millió forintos támogatásra kötelezné el magát az egyetem felé a város a duális gépészmérnökképzés biztosítására.


Kockza Tibor (Pro Savaria) szólt hozzá: akkor támogatható a javaslat, ha az ELTE letesz egy stratégiai elképzelést arról, hogy az ELTE hogyan képzeli el a szombathelyi campus jövőbeli stratégiáját a következő 3-5 évre vonatkozóan. Most nem látjuk a számokat és a fejlődési lehetőségeket – mondta Koczka. Kössük a támogatást a stratégiai megállapodáshoz, amit most sem talált meg. Szerinte biankó-csekk öt évre előre lekötni évi 130 millió forintot, amikor akár 100, de akár 10 új hallgatója is lehet csak a gépészmérnök-képzésnek. Koczka szerint hallgatószám-arányosan kellene ösztönözni az egyetemet és garanciákat kellene kérni egy gépészmérnök mesterképzés elindításáról 5 éven belül.


A polgármester a helyi vállalatokra hivatkozva reagált. A jövőnket és a cégeinket akkor tudjuk megvédeni, ha működik ez a szak – mondta. A térségben verseny van, Zalaegerszegen is hasonló szak fog indulni, erős kormányzati támogatással. „Meg kell mutatnunk, hogy Szombathelyen stabilan, hosszútávon működik a képzés. Nehéz lesz megteremteni szerinte évente 130 millió forintot a támogatásra, de a város járna rosszul, ha ezt nem tenné meg” – fogalmazott. 


Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) egyből jelezte, hogy támogatni fogja a frakció az előterjesztést. A képzés megmentésében nagy előkészítő munkája volt a városnak, a cégeknek és dr. Hende Csabának is.  


A köszönet után ebéd utáni odaszúrás a helyi DK-nak. Figyeljünk oda az áramfogyasztásra, ide nem kellenek városházi bitcoin-bányák – mondta..


Dr. Melega Miklós emlékeztetett, hogy egyébként már Szombathelyen – pár hallgatóval – működik gépész-mester. De nem is erre van igény, hanem az alapképzést kell ráncba szedni. Több új képzés indult (pszichológia szak), ami miatt ugyanúgy érdemes támogatni a SEK-t.


Koczka Tibor tartózkodása mellett 20 igennel elfogadták a javaslatot.

 


Tízes napirend: vadonatúj orvosi ügyelet

 

Illés Károly (Fidesz-KDNP) számára a szolgáltatás várható színvonala aggályos, de bizakodó a zökkenőmentes januári indulással kapcsolatban. Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP), az egészségügyi bizottság elnökeként ráerősített a frakciótársára. Emlékeztet, hogy az Országos Mentőszolgálat jól látta el a dolgát. Módosításokat nyújtott be: az orvosokon kívül is kapjanak béremelést az egészségügyi dolgozok, illetve szerezzen be a város még egy ügyeleti autót.


Dr. László Győző köszöni a mostani egyetértést, de emlékezteti az ellenzéket, hogy nem kéne máskor a „levegőbe riogatni”. Határidőre teljesítette a városvezetés az ügyeleti átszervezést és az ELTE-t sem üldözte el Szombathelyről, bárhogy kommunikált a Fidesz. Kecskés Lászlót Dr. Jakyll és Hyde-hoz hasonlítja: az nem működik, hogy valaki a közgyűlésen kritizál, egyébként meg dicséri az Éljen Szombathely! Munkáját. Az alpolgármester hozzászólt az autó-ügyhöz is: Kaposváron például gyengébb minőségű kocsi látja el az ügyeleti feladatokat. Szombathely egyébként a legmagasabb ügyeleti díjakat fizeti ki, zokszó nélkül – mondta. „vadonatúj ügyeletünk, vadonatúj ügyeleti autónk és felkészült orvosaink vannak” - zárta dr. László Győző.


Vitán kívül dr. Kecskés László kikéri magának a Jakyll és Hyde-hasonlatot, amiért az alpolgármester bocsánatot kért.


Szavaztak: az Éljen Szombathely! tartózkodása blokkolja dr. Kecskés László módosító javaslatait.


Az eredeti napirendet minden képviselő megszavazta.

 

Létrehoznak egy szociális központot?

 

Dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) a legutóbbi fogadóóráján tapasztaltak alapján fejezte ki az aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy egy új szociális központ kialakításával a Pozsonyi utca 47-ben az ellátást igénylő hajléktalanok áthelyezése járna együtt. Javasolta: halasszuk el a mai döntést és mondjuk el a keleti városrész lakosainak, hogy mivel járna egy ilyen központ a környéknek. Ezzel elejét lehetne venni az elégedetlenségnek, ami már tapasztalható.


Dr. Nemény András szerint épphogy egész másról, az idős, főleg demens emberek ellátásról szól a döntés, ami akár megduplázhatja az ágyszámokat. Ha átmegy az előterjesztés, egy helyre lehet vonni az ő ápolásukat. Elmondta a képviselőnek, hogy az általa említett, Zanati úti lakók ügyéről nem most döntenek, de majd számít az ő segítségére is.


Körzeti felelősként Putz Attila (ÉSZ!) nyomatékosította, hogy a Pozsony utcai létesítménynek semmi köze nem lesz a Zanati úti lakókhoz. A képviselő azért kérte a támogatást, hogy méltó körülményeket kaphassanak az idős, ápolásra szorulók. A politikus személyesen vállalta a felelősséget a lakók felé is – akik az új parkolókon és felújításokon keresztül egyébként jól járnak a beruházással.


A polgármester őszintén beszélt arról, hogy pontosan látható: legszívesebben senki sem akarna hajléktalanszállót a körzetében. Méltatta Putz Attilát, aki e mellett még a Falco-gyárral is viaskodik egyéni képviselőként.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) összerakta a képletet: a Pozsonyi utcában a koncepció összerakná a hajléktalanellátást az idősgondozással. A politikus javasolta, hogy az Egyházmegyét és más társadalmi szervezeteket is be kell vonni a szociális rendszerünkbe. Ezzel Sátory Károly (Fidesz-KDNP) is egyetértett, aki kibővítené az ellátásba nrészesülő személyek körét.


Dr. Nemény András megnyugtatta politikustársát: mindenki külön kezelés alatt, külön szárnyban lesz a központban. A kiürülő ingatlan eladásából befolyt összeget pedig az Idősek Szociális Központjára és az ellátórendszerre lehet költeni.


Koczka Tibor (Pro Savaria) felidézte a Szent Márton Köpenye Alapítvány kezdeti lendületét, az előző érából. Örömmel vette, hogy az új városvezetés folytatná a projektjét. Sok sikert kívánt az új koncepció megvalósításához. A volt alpolgármester-társ, Illés Károly (Fidesz-KDNP) is bizakodó volt. Az irány jó, ha a lakosság maximális egyetértéséről meggyőződünk – tette hozzá.


Döntés: Melega javaslatát a Fidesz-KDNP-n kívül nem támogatták az elnapolásról. 


A javaslat Fidesz-KDNP tartózkodása mellett ment át.

 

Buszokról, menetrendekről, savanyú szőlőről

 

A vártak szerint nem maradt vita nélkül a Volánbusz egyes helyi járatainak menetrend-módosításáról szóló napirend. Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) a rossz oladi buszmenetrenddel kezdte, ami az iskolás gyerekek dolgát is megnehezíti. 13.20 óra helyett 13.40 után indulhatna a busz, ami a belvárosból hazahozza az oldai gyerekeket, így nem kéne plusz egy órát az iskolában várniuk.


Putz Attila (ÉSZ!) a Vásártér utcai megállóhelyek elnevezését pontosította volna.


(Dr. Károlyi Ákos, városi jegyző erősen jegyzetelte az elhangzottakat.)


Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) a városvezetésnek szánt kritikával kezdte: nem vonták be a körzetét érintő buszmenetrend-alakítások előkészítésébe. A 30Y, 1C 6-os járatok ügyéről neki is tudnia kéne – folytatta. Hozzátette: egyébként az új városi buszok nem kerülnek Szombathely tulajdonában, ha nem olcsón lízingelni fogjuk őket. Rátért a tömegközlekedés átfogó kérdéseire is. Szerinte meg kell teremteni, hogy egy második családi autó helyett a busz is reális opció legyen – ehhez egy közlekedési koncepció kell, amire nincs idő éveket várni. Több kámoni, herényi megállóhoz gyalogjárdák kialakítását kérte.


Dr. Nemény András a szolgáltatás költségeinek a lehetőségeiről beszélt. A lízing volt most az egyetlen reális lehetőség. Egyébként a jövőben a Volánbusznak, mint szolgáltatónak versenytársat kell kapnia, hiszen a verseny korrekt árakat és modernebb buszokat eredményezhet – a polgármester tud is ilyen törekvésekről. Nemény felhívta rá a figyelmet, hogy az új buszok nem állami támogatásból érkeznek, hanem a város saját büdzséjéből. Az Éljen Szombathely! ellenzékben az ilyen döntésekhez képest töredék annyira sem volt bevonva korábban, például akkor sem, amikor járatokat vontak el körzetekből – tette hozzá. Ettől függetlenül a polgármester Horváth Gábornak megköszönte a lelkesedését, s az „Év Fideszes Képviselője” képzeletbeli címmel díjazta.
Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) felhívta a figyelmet, hogy a város nem fizet a buszok beszerzéséért, hanem „csak” ellentételezést fizetünk a beszerzést lebonyolító Volánbusznak az üzemeltetésért. Tehát: „nem a miénk a busz.”


Nemény újra: bárhogy is fogalmazunk, a város saját pénzéből járják majd új buszok Szombathelyt.


Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) nem hagyta szó nélkül, hogy mindennek ellenére a kormány támogatása kellett ahhoz, hogy a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság engedélyt adjon a Volánnak a hét új busz szolgálatba állítására.


Horváth Soma (ÉSZ!) röviden az előzményekről: ezt mi tárgyaltuk le, akkor is, ha savanyú Önöknek – Fidesznek – a szőlő.


Koczka Tibor reagált a volt párttársaira. Néhány évvel ezelőtt a herényi Gothard-kastély felújítása helyett kapott Szombathely ígéretet elektromos buszok beszerzésére. Ebből mit is hozott össze a kormányzat? - jött a költői kérdés, majd a konkrét kérdés is, hogy mikor lesznek, az ígéretekhez híven, elektromos buszok a városban?


Ellenzéki városvezetésként a kormány nem adott nekünk elektromos buszokat, más 11 település kapott, ez a válaszom erre – reagált Nemény. Németh Ákos tanácsnok (ÉSZ!) folytatta: csökkentsük a közutaink leterheltségét azzal is, hogy a diákokat a tömegközlekedés felé tereljük.


Koczka a vita lezárása előtt meg felmutatta a polgármesternek a Savaria Fórum legutóbbi, 30 éves önkormányzatiság évfordulójának szóló különszámának címlapját: „ide jutott egy év alatt Polgármester Úr!”


A harc után következett a „csata” lezárása: elfogadták a Volánbusszal kapcsolatos döntést.

 

Rostán a közterület-felügyelet

 

A 13-as napirend a városi közbiztonságról és közrendről szólt. Javaslatként felmerült, hogy még több ponton helyezzen ki a város mobil-kamerákat.


Kelemen Krisztián (ÉSZ!), a bűnmegelőzési bizottság méltatta a közterület-felügyelet idei munkáját és Ágoston Sándor új igazgatót, kiemelten a mobil-kamerák kihelyezését, a rendőrség és a felügyelők együttműködését, illetve a a szolgáltatóházak környékének fokozott ellenőrzését. A mobil térfigyelő kamerákat ki kell építeni még több ponton és harcba kell állítani őket az illegális szemétlerakók ellen, ahogy az a Parkerdőben is sikeresen megtörtént a nyár végén.


Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) megköszönte, hogy Herényben is kikerülnének kamerák a javaslat szerint. Off topic: az egyik környékbeli néni rajta keresztül ajánlotta fel a városnak, hogy az udvarán álló hatalmas fát felajánlaná a városi adventhez, ha lesz. Ez után a polgármester gyorsan ismertette, hogy még kérdőjeles sajnos a Fő téri adventi vásár és a szilveszteri ünneplés sorsa. Ha biztonságosan meg lehet rendezni őket, nem maradnak el – mondta el.


Dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) a Fő téren gátlástalanul keresztbe kerékpározókkal folytatta. A jelenséget szerinte a közterület-felügyeletnek meg kell fékeznie. „Ez veszélyes!” - erősített rá.
Kopcsándi József (ÉSZ!) a zöldterületekre parkoló kocsikra hívta fel a figyelmet. Velük a Falco-meccsek környékén és a Paragvári utcai éjjel-nappalinál lehet találkozni.


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a belváros fideszes képviselője örül neki, hogy a nagyon akkut Fő téri anomáliákat meg fogják oldani. Ráerősített, hogy a korzón tényleg kritikátlanul tekernek át bizonyos biciklisták. Szerinte a több mint 70 közteres kameránk közül hamarosan az analóg eszközöket cserélni kell majd.


Az elszórt alkoholos üvegekkel is szigorúbb lesz az önkormányzat, ha átmegy a rendelet – mondta Horváth Soma (ÉSZ!) alpolgármester, aki jó munkát kívánt a polgárbarátabb közterület-felügyeletnek.


Ágoston Sándor, a közterület-felügyelet irodavezetője reagált az elhangzott kérésekre-kérdésekre. Napi szinten kap a szervezet lakossági bejelentéseket, amelyekre mind megpróbál reagálni, folyamatosak az ellenőrzések. Erről az irodavezető egyébként a Szombathelyi Televízióban is mesélt nemrég.


Epilógus: „Legyen az ország legjobb helye Szombathely a közterület-felügyelet szempontjából!”


21 egyhangú igennel elfogadták a határozatot.

 

Önkormányzati alapítványokról, illetve önkormányzati belső ellenőrzési tervről és költségvetési intézményekről szavaztak teljes egyetértéssel.


Majd ügyrendi kérdések tisztázása után a lejárt határidejű közgyűlési határozatokat is rendezték. A nyilvános ülés dr. Károlyi Ákos jegyző tájékoztatójával zárult a Polgármesteri Hivatal tevékenységéről.


Köszönjük a figyelmet!


A zárt ülésen történtekről a Savaria Fórum és a Szombathelyi Televízió is a pénteki sajtótájékoztatók után fog beszámolni.


Jó éjszakát kívánunk!

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.