km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Október elején rendezik a 27. Erdők Hetét, Vasban is lesznek programok

Október elején rendezik a 27. Erdők Hetét, Vasban is lesznek programok

Országszerte több mint száz programmal várják az erdészetek a fák világa iránt érdeklődőket október 2. és 8. között a hagyományos Erdők Hetén - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

 

A közleményben azt írták, hogy a 27. alkalommal megrendezett eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az erdők szerepére és a megőrzésük érdekében végzett emberi munka fontosságára.


Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált és az AM által támogatott programok megvalósításában jelentős részt vállalnak az állami erdészeti társaságok, melyek kiemelt feladatuknak tartják az erdőgazdálkodás fenntarthatóságának bemutatását és a környezeti nevelési munka segítését - tették hozzá.


A részletes programterv az erdokhete.hu oldalon olvasható, ahol az egyes eseményekkel kapcsolatos esetleges jelentkezési és egyéb részvételi információk is megtalálhatóak - jelezték.


A közlemény szerint Magyarországon 37 minősített erdészeti erdei iskola működik, amelyek évente mintegy százezer gyermeket fogadnak foglalkozásaikon.


Az Erdők Hete programok nemcsak gyermekeknek, hanem az egész családnak, illetve az érdeklődő felnőtteknek is szólnak, hiszen az erdők ügye az egész társadalom ügye - fűzték hozzá.


 A 27. Erdők Hete központi rendezvénye október 5-én Sopronban, az Erdők Házában, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szervezésében lesz.


Ebből az alkalomból a Nyugat-dunántúli térség erdészeti erdei iskolái nyílt napot tartanak az oktatási intézmények és a pedagógusok számára, ahol megismerkedhetnek az erdei iskolai oktatás módszertanával és lehetőségeivel - áll a közleményben. (MTI)

 

Vas megyei programok: 
Madármegfigyelés és madárgyűrűzés
Dátum: 2023. október 2-3. 
Tömördi Madárvárta (Szombathelyi Erdészeti Zrt./Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)
Program leírása: A madarak az erdei ökoszisztéma fontos szereplőiként meghatározó információt nyújtanak az erdész számára. A Tömördi Madárvártán szerzett adatok jelentősen segítik a vonuláskutatást. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőpedagógusa az Erdők Hetén nem csak a madárgyűrűzés mikéntjét mutatja be a programra jelentkezett gyermekcsoportoknak, hanem a vonuló madarak megfigyelésén a klímaváltozás erdőket érintő hatásáról, a természet harmóniájáról, a fenntarthatóságról is beszél az interaktív foglalkozások keretében.

 

Kutyák az erdőben
Saághy István Erdészeti Információs Központ. 9700 Szombathely, Saághy Is (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)
Dátum: 2023. október 4.  szerda 8.00-12.00
Program leírása: Bemutatkoznak az erdészek, vadászok négylábú kollégái. Miként segíthetik a képzett házikedvencek a szakemberek munkáját? Interaktív foglalkozások, bemutatók keretében ismerhetik meg az érdeklődők a kutyák szerepét a fenntartható vadgazdálkodásban.

 

Gombaismereti túra
Magyarszombatfa, Haricsai rakodó. Koordináták: 464648 N 162143 E (Zalaerdő Zrt., Lenti Erdészet (Stefanich Péter))
Dátum: 2023. október 7. (szombat), 9 óra.
Program leírása: A gombák szerepe az erdőben. Fontosabb ehető és mérges gombák megismerése. Túra nehézsége: könnyű. Táv: 2-3 km. Időtartam: 3-4 óra. Előzetes regisztrációt kérünk: Stefanich Péter +36304746319


Illusztráció: pixabay.com
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.